Poëzie op Zaterdag: 25 februari

Het is weer tijd voor wat poëtische achtergrond bij het zaterdagse koffiemoment. Het weekend ligt voor je voeten, al dan niet gevuld met activiteiten die je de nodige rust geven, je laten groeien of bloeien of die gewoon een verbetering brengen in je leven.

Onze laatste weken stonden in het teken van ‘hernieuwd evenwicht vinden’. Hard nodig, na de afgelopen maanden. Er komt weer een klein beetje energie om naar mensen toe te gaan, afgewisseld met het opknappen en mooier maken van Mama’s huisje. Het blijft nog altijd Mama’s huis, hoezeer het nu ook van ons mag zijn. Alles wat wij doen, wat wij aanpassen en veranderen, we doen het met respect naar Mam.

Ondertussen hopen wij dat ons huis in het zuiden een keer verkocht mag zijn, zodat onze meubeltjes ook deze kant op kunnen komen. Tot die tijd is het wat gezellig schipperen tussen onze eigen spulletjes en de spulletjes van Mama. Maar wonen wij vast in het noorden. Langzaam maar zeker komt ook mijn schrijflust weer terug. Het was de afgelopen maanden moeilijk om te schrijven en tegelijkertijd moest ik door blijven gaan, omdat het zo heerlijk het hoofd leeg maakt. Daarom wijdde ik mij de afgelopen dagen aan het pantoum. Een pantoum is een dichtvorm in een schema van 20 regels in vijf kwatrijnen, waarbij een aantal van deze regels telkens herhaald wordt. Sommigen beweren dat het pantoum afkomstig is uit Frankrijk en weer anderen beweren dat het een Maleisische of Tibetaanse dichtvorm is. Waar deze dichtvorm uiteindelijk vandaan komt laat ik dus even in het midden, maar hij werkt zeer meditatief en verhelderend omdat je echt even wordt gedwongen rustig naar jezelf te kijken. Voor wie ook wil leren mediteren of mindfulness op wil pakken, kan het oefenen met deze dichtvorm heel behulpzaam werken. Oordeelloos waarnemen wat je ziet, hoort en voelt. In het hier en in het nu. Hieronder twee resultaten, vergezeld van een klein kindergedicht en enkele elfjes.

 

Pantoum van een moeder

Ik zie je gezichtje, stralend en blij,
terwijl ik buiten in de zon op je wacht.
Ik zie je blauwe ogen, vol kindergeluk.

… (lees verder)

 

 

 

Stormachtig pantoum

Ik kijk naar buiten, waar storm rukt aan de takken,
vanuit mijn knusse, warme huis.
Ik zie de bomen buigen, diep!
… (lees verder)

 

 

 

Mooi Kind

Ik zie daarginds heel mooi kind.
Ik zie beslist geen stickertje.

… (lees verder)

 

En twee elfjes. Klik op de foto om het elfje te lezen.

 

Elfje: ‘Vandaag’

 

Elfje: ‘samen’

Ik wens jullie een heel goed weekend toe.

De Gans

 

Meer lezen? Klik hieronder voor alle gedichtjes van De Gans:

Voor alle Elfjes verwijs ik jullie naar mijn Elfjespagina:

 


P.S. Volgen jullie mij ook al via Facebook, Instagram en Pinterest? Vergeet niet daar Mooi Leven, by De Gans te liken en mis niets meer van mijn schrijfsels.


Alle gedichtjes via deze pagina zijn ©by, De Gans. Als je iets wilt delen op social media graag gebruik maken van de link of de social media pagina’s waarop De Gans gakt.
Om op andere wijze te delen of gebruik te maken van mijn schrijfsels graag even contact op nemen via het contactformulier. Voor verdere informatie verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

3 thoughts on “Poëzie op Zaterdag: 25 februari

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.