Poëzie op Zaterdag: 11 maart

Terwijl een citroenvlindertje door de lucht dartelt, mij vertederend vertellend dat de lente echt in aantocht is, scharrel ik mijn poëzie van de afgelopen weken bij elkaar. Een kleine bloemlezing is het vandaag. Het weer is te mooi om binnen te zitten.

Vorige week is de documentaire ‘De Stille Beving’ uitgezonden.

Wat mij opviel, en eerlijk gezegd ook teleurstelde, was de duidelijke desinteresse elders in Nederland voor de situatie van vele gezinnen in Groningen. Duidelijk heeft men er geen idee van wat zich hier in het noorden afspeelt.

Ik heb een stukje geschreven met een gedichtje, naar aanleiding van de uitzending. Ik zag later op de site van Nieuwsuur dat Rutte het gesprek met Annemarie Heite niet aan wilde gaan. Als reden hiervoor werd aangevoerd dat hij nogal aangevallen was in een uitzending van Pauw en Jinek. Dat daar een verbale confrontatie is geweest is waar. De Groningers in het publiek waren geschokt over het duidelijke gebrek aan feitelijke informatie van onze premier en reageerden zeer verbolgen op zijn woorden. Ik heb dit stuk gezien en begrijp de reactie van de Groningers volledig.

Een felle discussie op internet volgde.

Een reactie van iemand uit Amersfoort was: ‘Nederland is wel groter dan alleen Groningen dus hou er nu maar over op’. Een reactie van iemand uit Veldhoven was nog veel grover. Ik ben eerlijk gezegd geschokt door zulke uitlatingen en ik wil er op mijn blog toch zo nu en dan iets over zeggen. Ik begrijp niet dat het niet lijkt door te dringen tot de rest van het land dat de situatie ten gevolge van de gaswinning, voor een heleboel gezinnen in Groningen heel ernstig is. Ik zeg weleens ‘Het is ons gas waar jij je eten op kookt en je kind mee wast.’; een ander kind in Groningen ziet zijn huis daardoor voor zijn ogen instorten of kan niet meer naar zijn eigen school omdat het daar niet veilig is…
Van reacties als ‘Nederland is wel groter dan alleen Groningen’ krijg ik dan ijskoud kippenvel.
Daarom het gedichtje over Groningen hieronder bovenaan. Als steun.

 

En als dit nou jouw huis was?

324.000 kijkers
naar een noordelijke wond.
Een kleine uil begraven

… (lees verder)

 

 

 

Zeg altijd dat

Zeg altijd dat je van iemand houdt,
Ook al zit het even tegen.
Vergeet nooit wat je samen deelt;

… (lees verder)

 

 

 

Little Child

You are charming from outside.
Your inner child abandoned.
You are looking fabulous,
… (lees verder)

 

 

 

Een Engelstalig elfje, een kleine ode aan mijn zoon, licht ik er hier nog even uit. Voor alle elfjes van De Gans klik je hier.

 

 

Elfje: ‘I see your eyes, lovely you

I
See your
eyes
… (lees verder)

 

 

 

Ik wens jullie een heel goed weekend toe!

De Gans

 

 

Meer lezen? Klik hieronder voor alle gedichtjes van De Gans:


P.S. Volgen jullie mij ook al via Facebook, Instagram en Pinterest? Vergeet niet daar Mooi Leven, by De Gans te liken en mis niets meer van mijn schrijfsels.


Alle gedichtjes via deze pagina zijn ©by, De Gans. Als je iets wilt delen op social media graag gebruik maken van de link of de social media pagina’s waarop De Gans gakt.
Om op andere wijze te delen of gebruik te maken van mijn schrijfsels graag even contact op nemen via het contactformulier. Voor verdere informatie verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

7 thoughts on “Poëzie op Zaterdag: 11 maart

    1. Dank je Ria. Het wordt steeds erger… Wegkijken en gooien met mooie woorden is zo veel makkelijker. Eerlijk erkennen en de confrontatie aangaan zou zowel onze regering alsook de betrokken bedrijven sieren. Zeker nu…
      Ik ben opgegroeid met aan de ene kant de zoutwinning en aan de andere kant de gaswinning. ’s Nachts hoorde ik als kind de knallen onder de grond. Toen ik in de stad woonde in de jaren 90 de eerste beving meegemaakt. We wonen nu net buiten de bevingszone. Maar wat er in de documentaire wordt getoond, is voor veel mensen hun leven op dit moment. Dan vind ik de Groningers nog beschaafd en bescheiden reageren.

  1. Het is zo verschrikkelijk voor de mensen in Groningen die hun huizen verliezen. Onbegrijpelijk dat men hen in de kou laat staan.
    Wat een prachtig gedicht Marije!

    1. Ja dat bedoel ik. Het is ongelofelijk ernstig, maar het wordt niet echt serieus genomen. Geld van gas gaat boven een mensenleven. Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan. Goed weekend.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.