Panta Rhei, Alles Stroomt

Panta Rhei

πάντα ῥεῖ,
Alles Stroomt

Ooit begon ik deze website als een weblog, waarop ik mijn pad naar herstel en onze ommezwaai in het leven omschreef. Waarbij ik de wereld wilde behoeden voor kortzichtigheid en waarop ik liefde en begrip wilde promoten. Dit samen met een aantal behoorlijk kritische noten en meningen over onze samenleving. Maar, zoals de uitdrukking Panta Rhei al aangeeft, alles is aan verandering onderhevig.

Effecten van het schrijven

Wanneer je een kritische kijk op veel zaken hebt, daarover schrijft, en mensen voelen zich daardoor persoonlijk aangesproken, dan heeft dat soms vervelende effecten. Vooral het aspect narcisme beroert nog altijd veel mensen en mijn artikel hierover is nog altijd een van de meest gelezen schrijfsels. Soms heb ik echter het gevoel dat (ex-) partners van sommige lezers meelezen en mij mee willen sleuren in hun woede en frustraties. Het gebeurt niet frequent, maar wel steeds vaker, en de keren dat het is gebeurd heb ik me ronduit onprettig en leeggezogen gevoeld. Sommige mensen kunnen heel veeleisend zijn, hoe je jezelf ook opstelt.

Kritiek

Als je veel publiceert, moet je er rekening mee houden dat je kritiek kunt krijgen, uit allerlei richtingen. En dat geldt ook wanneer je de moed hebt om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dat realiseer ik mij terdege. Maar deze website is wel mijn plekje. En op dit plekje bied ik geen platform voor negativiteit of onredelijke eisen. In mijn disclaimer staat dat ook al jaren duidelijk aangegeven. Elkaar respecteren, liefde geven, positiviteit, en elkaar de ruimte bieden om te ‘zijn’ is in alles wat ik doe mijn leidraad. Wie niet in staat is om daar mee om te gaan, die is op deze website aan het verkeerde adres.

Daarom heb ik besloten om niet langer op elke reactie en elke mail in te gaan, zeker niet als ik er een vervelend gevoel van krijg. Bovendien zullen in de toekomst niet langer bij elk artikel reacties kunnen worden gepost; en indien wel, dan kan het zijn dat ik een bepaalde reactie zal weigeren. Uiteindelijk ben ik als eigenaar wel degene de richting op deze website bepaalt.

Panta Rhei

Hoewel de blog zal blijven bestaan, zal deze meer een bijzaak worden dan de hoofdzaak. Ik zal echt niet stoppen met schrijven, maar de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat mijn passie vooral ligt bij fotografie. Het integreren van mijn eigen schrijfsels bij een door mijzelf vastgelegd moment is iets waar ik op dit moment heel veel plezier aan beleef (zie bijvoorbeeld mijn bijdragen op Instagram). Dit ga ik de komende tijd uitbouwen tot een Gans nieuwe richting.

Graag neem ik jullie mee op deze nieuwe reis, vol schoonheid, nieuwe ontdekkingen en positieve noten.

Panta Rhei, alles stroomt. Alles is voortdurend in beweging en niets blijft zoals het is. En op deze plek zal het leven hopelijk nog weer wat mooier zijn.

De Gans

 

Panta Rhei

Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

HELP JE MIJ MET HET WINNEN VAN EEN FOTOWEDSTRIJD?

Op de homepage staat een foto waarmee ik deelneem aan een wedstrijd. Je kunt me helpen winnen door op deze foto te stemmen. Wil je helpen? Klik dan hier om je stem uit te brengen.

34 Replies to “Panta Rhei, Alles Stroomt”

 1. minoesjka schreef:

  Ik denk een hele mooie en goede beslissing.
  Je niet laten leiden door negativiteit, maar jezelf blijven, wat andere ook van je menen te moeten vinden.
  En ook heel goed om je eigen kwetsbaarheid wel te tonen, maar te gaan beschermen door reacties uit te zetten.
  Je bent en blijft voor mij een mooi mens 🙂

  • Marije De Gans schreef:

   Wat een lief berichtje, dank je wel. Ik heb veel negativiteit van anderen opgenomen de laatste tijd, maar gelukkig lukt het me stukje bij beetje om alles weer een beetje van me af te zetten. Lieve groet,

 2. Suzanna's World schreef:

  Hi Marije, gelukkig dat je blijft schrijven. Ik heb je eigenlijk nog maar net ontdekt. Schrijvers zoals jij zijn de kunstenaars der Letterkunde!

 3. Anuscka schreef:

  Ja joh, als je boven het maaiveld uitsteekt… lastig hoor. Ongelooflijk dat er mensen zijn die je zó achtervolgen, bah. Goed dat je nu een middenweg heb gevonden – iets minder schrijven, en meer fotograferen. Lekker doen waar JIJ je goed bij voelt! Liefs!

 4. omabaard schreef:

  Ik begrijp niet goed waarom mensen kritiek spuien. Niemand wordt toch verplicht om te lezen??
  Maar het blijkt schering en inslag tegenwoordig op elk sociaal medium. Mensen voelen zich blijkbaar vrijer als ze vanuit de luie zetel kunnen reageren.

  Ik hoop dat je het kan relativeren en er niet aan kapot gaat, het is jouw mooie blog, waar jij baas bent en gerust fier op mag zijn.

  • Marije De Gans schreef:

   Een tekst is anoniemer dan een gezicht denk ik. Dat maakt het makkelijker om je van je slechtste kant te tonen. En tegenwoordig is iedereen zo verslaafd aan turen op een beeldscherm, dat men werkelijk alles onder ogen krijgt. Maar inderdaad, lezen is hier niet verplicht, integendeel. Ik heb besloten om totaal niet meer op rare mails in te gaan 🙂

 5. Mirjam Kakelbont schreef:

  Van harte blijf ik je volgen in de stroom. Wie weet verleggen we met elkaar eens een steen.
  Negatieve bloggers laat ik links liggen, negatieve reacties verwijder ik. Tenslotte ben ik de eindredacteur. Wanneer een blog me niet bevalt, klik ik weg. Niemand heeft recht op mijn mening (-:
  Daar ben ik nogal rigoureus ik maar dat komt omdat ik erg zwart/wit ben. Ik wil geen grijs want dat vind ik een saaie kleur (-:
  Ga verder en volg je eigen pad. Mensen vallen af, nieuwe komen erbij. Net zoals in het echte leven.
  Ik heb sowieso respect voor je…
  Lieve groet.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik kwam jaren geleden bij iemand een stukje tegen dat ik zo negatief vond, dat ik diegene nooit meer heb gevolgd of gelezen. En iedereen is ook vrij om dat bij mij te doen. Precies, ik klik weg wat ik niet boeiend vind. En als ik echt kritiek heb, dan heb ik zelf mijn blog om op te schrijven. Mooi wat je zegt, niemand heeft recht op mijn mening. Dat vind ik ook.
   En het respect komt net zo hard jouw kant weer op. Lieve groet, xx

 6. shivatje schreef:

  Ben blij te lezen dat je niet stopt met schrijven. En ja kritiek wordt soms gegeven en sommigen kunnen er dan niet tegen dat je ook terug uit. Juist deze die hebben een probleem.
  Marije blijf schrijven blijf je hart volgen fotografeer en geniet van wat je op je blog laat lezen en laat zien.

  Aum Shanthi

  • Marije De Gans schreef:

   Kritiek is altijd lastig. Ook al kun je het relativeren. Maar mij mails sturen met griezelige verzoeken is toch een ander verhaal. Soms is het erg beklemmend. Maar mij daardoor laten censureren heb ik nog nooit toegestaan 🙂 Dank je wel.

   • shivatje schreef:

    Pff dan gaat het toch al heel ver. Probeer dat gevoel zeker niet te hebben want het is juist dan dat iemand je in zijn/haar macht krijgt.

    Vaak zijn het mensen die het alleen op zo een manier durven en niet anders.

    Aum Shanthi

 7. enerziek schreef:

  Goed compromis! Hoera dat je blijft schrijven 🙂
  Bij m’n blog staan ook alle reacties op “eerst goedkeuren”.
  Liefs

 8. Patty schreef:

  Herkenbaar hoor, lieve Marije. Wat mij helpt tegenwoordig ‘does it sparks joy?’ . Van Marie Kondo, die het toepast op het loslaten van spullen. Ik pas het nu ook toe op mensen, projecten, etc. Zo niet, verminder ik de tijd die ik besteed eraan of laat het zelfs helemaal los 😉 De balans ontstaat zo vanzelf.
  Net zoals het loslaten van het zoeken naar geluk, dat vind je zodra je het zoeken loslaat, (Toon Hermans), en zoals in je prachtige gedicht beschreven.
  Jouw leven, jouw virtuele wereld…niemand verantwoording schuldig. Behalve compromissen met je manneke 😉

 9. Matroos schreef:

  Fijn dat je blijft,tis uiteindelijk jouw blog en er zit een knopje op om te blokkeren,gebruik ik ook wel eens.Sommige mensen zijn gewoon zoals ik dat noem zolderkamer terroristen, ze hebben geen empatish vermogen.Schoppen tegen alles aan zonder enig respect.Je maakt prachtige foto’s vooral je eigen ding blijven doen.

  De wind heb je niet in de hand,je zeilen wel.

 10. Karel schreef:

  blij te lezen dat je door gaat
  en je bent een hele goede fotograaf als ook schrijver
  dat worden mooie blogs zo veel is zeker

  en zij die geen respect hebben voor wat je schrijft , gewoon negeren , zou ik doen

 11. Kerst schreef:

  Weer een mooi stuk geschreven Marije lekker je gang gaan en je eigen ding doen hoop dat je nog door ga Met je blog een lieve groet Kerst

 12. rebbeltje schreef:

  De gulden middenweg gevonden
  Goed zo…
  Groetjes

 13. Matroos Beek schreef:

  Gewoon verder doen met de dingen die goed voelen voor jou. Af en toe de reacties uitzetten of zelfs verwijderen om jezelf te beschermen, daar is niks mis mee. Blij te lezen dat je verder doet met dat wat je graag doet en dat ik daarvan ook kan meegenieten. Hele dikke knuffel en het allerbeste ❤️

 14. M e l o d y schreef:

  joe goo gurl

  • Marije De Gans schreef:

   Dankzij uw scherpte weer een zinnetje aangepast 😉 I sjoorlie will goo! I luf joe xxx

   • M e l o d y schreef:

    Mielufjoetoetoedemoonendbek

    • Marije De Gans schreef:

     Metoetewooljoenievurse

     • Moontje schreef:

      Hoi, tof dat je blijft schrijven! Als je je nek uitsteekt en anderen wil helpen, dingen onder woorden brengt, dan zijn er altijd mensen die daar niet tegen kunnen, die de waarheid niet willen horen om uiteenlopende redenen. Ik kan zeggen trek het je niet aan maar zo werkt het niet hé, al die negativiteit vergt veel energie. De maatschappij is niet zo gezond…
      Ik lees je schrijfsels graag, maar zorg ook een beetje voor jezelf. Liefs

      • Marije De Gans schreef:

       Ik zou het me ook wel minder aan willen trekken. Lastig om te balanceren tussen je eigenwaarde, en toch een ander te respecteren, terwijl die jou niet respecteert. Daar ben ik een paar keer tegen aan gelopen de afgelopen tijd. Het besluit om nu dat soort figuren geen aandacht meer te geven, ook al zouden ze dat tegen me kunnen gebruiken, is een opluchting. Het is toch uiteindelijk mijn plek hier, en immers geen podium voor narcisten. Integendeel… Dank je, liefs xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

naar zee

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: