Over winterrust

Seizoenen en evenwicht

Onlangs had ik een gesprekje over de seizoenen. Over die seizoenen zelf heb ik al het een en ander over geschreven, dus ik ga daar niet heel diep op in.

Dit gesprek ging over rust. Winterrust. Hoe wij in de winter een stapje terug kunnen doen, en net zoals de dieren wat vroeger kunnen uitrusten.

De wereld heeft het goed geregeld, het is altijd in balans. Bij ons is het in de zomer langer licht, dan zijn we actief en fit. Kunnen we tot laat actief buiten blijven en lekker onze energie spenderen aan allerhande activiteiten. In de winter komen we tot rust, wordt het donker, worden we wat moe en sommigen van ons zelfs wat narrig.

Evenwicht zonder seizoenen

In zuidelijker landen is het evenwicht ook, bijvoorbeeld rond de evenaar, er is geen zomer en winter, maar het is er precies 12 uur op en 12 uur af. Half activiteiten en half rust.

Ik denk zelf, ook al doe ik in het donker ook een lampje aan, dat we best wat meer naar die cadans van de aarde mogen luisteren. In de zomer doen we gewoon een stapje extra, maar in de herfst een stapje terug. Net als de natuur. Net als onze dieren. Gewoon in balans.

Misschien dat we dan allemaal wat minder oververhit zullen acteren?

De Gans

Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

4 thoughts on “Over winterrust

  1. Het valt te overdenken maar er zijn mensen die nooit het gevoel hebben te moeten rusten en heerlijk doorgaan in zomer of winter.Ieder moet voelen waar men het beste op reageert

    1. Dat is waar. Toch neem je vaak, ook als je nog zo druk bent, automatisch een pauze. Pas vertelde mij iemand dat een andere activiteit ook een andere manier van je hersens gebruiken is. Dan krijgt een deel rust en een ander deel gaat door. Dan zit het meer in de afwisseling van activiteiten. Vond ik interessant. Wie weet komt daar ooit nog een logje over. Toch kies ik wel voor even korte rust straks met de Kerst 🙂 Mooie dagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

  2. Ik vind seizoenen heerlijk,baal er zelfs van dat het niet echt winter wil worden.Altijd in een warm land is aan mij niet besteed.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.