Over vier mei en dodenherdenking

Vandaag is het dodenherdenking

Wat mij telkens opnieuw zo raakt is de kringloop in oorlog in ons leven. Hoewel na elke oorlog hele generaties beweren dat het echt de laatste was, lijkt deze belevenis met het uitsterven van die generatie ook meteen vergeten.

Ik vind het zo wonderlijk dat telkens opnieuw de krachten gemeten moeten worden. Proeven met wapens, met kernenergie, geheimzinnigheid en bedreigingen: het komt allemaal telkens weer terug.

Elk jaar opnieuw herdenken wij de doden die vielen in de oorlog

En zo lang wij als mensheid niet veranderen, moeten we dat blijven doen. Moeten we het onszelf opleggen en moeten we onszelf confronteren met het lijden.

Ik hoop echter alleen maar dat het spoedig niet meer nodig zal zijn. Ik hoop dat we inzien dat we meer bereiken door de handen in elkaar te slaan, dan deze tegen elkaar op te heffen. Van naar elkaar slaan wordt niemand gelukkig. Ook je eigen natie niet.

Ik herdenk niet alleen de doden

Ik wil ook bedenken hoe het leven beter kan. Zodat we minder vechten en minder dreigende taal hoeven uit te slaan. Zodat we samen deze mooie planeet kunnen bewonen, elk op de plek waar hij of zij zich het meeste thuis voelt. Zonder weggejaagd te worden, zonder bedreigd te moeten worden en zonder de opmerkingen dat een ander toch voorrang op jou wil als jij erbij komt.

Die geluiden heb ik de afgelopen jaren toch te vaak gehoord. De aardbol is maar klein, en wij mensen zijn met velen. Laten we dat accepteren en gezamenlijk door het leven gaan.

Ik wens jullie allen een waardevolle dodenherdenking en een goed moment van bezinning toe.

De Gans

Dodenherdenking


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Pictures: Pixabay

6 thoughts on “Over vier mei en dodenherdenking

    1. Dank je wel Edward. Je reactie was in de spambox beland, heel vreemd. Vandaar een laat antwoord 🙂 Mooie dag vandaag!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.