Over Social Media en meer…

Facebook ligt weer onder vuur.

Zoals gewoonlijk, denk ik dan. Sommigen zeggen hun account op en het ledenaantal van mijn pagina daalt plotseling een beetje. De helft van ons land stemt intussen tegen de sleepwet en mensen zijn bezorgd om hun privacy.

Ik niet. Ik heb sinds ik accounts aanmaakte op alles wat valt onder social media geaccepteerd dat ik met elke stap die ik online zet buiten op straat sta. En dat iedereen mij kan zien.

Vrienden?

Op Facebook heb ik een aantal ‘vrienden’ die in het dagelijks leven mijn vrienden niet zijn. De meesten vind ik wel heel aardig en een aanzienlijk aantal ken ik ook persoonlijk, of via een andere route. Met sommige mensen die ik op ’EfBee’ heb ontmoet schrijf ik. Lange, handgeschreven, geposte epistels of zo nu en dan een lieve kaart. Ik ontmoet er mensen die mij raken, maar die ik zonder dat medium nooit zou hebben ontmoet. Sommigen zijn lotgenoten en sommigen vind ik ontzettend inspirerend.

Ik mopper weleens op FB. Fijngevoelig is het niet altijd en echt privacy heb je er net zo min. Immers, het is voor sommigen heel laagdrempelig en makkelijk om vanachter een schermpje minder nette woorden te schrijven. De ontzetting of gekwetstheid op het gezicht van degene op wie je woorden gericht zijn zie je toch niet en dat nodigt uit tot wat ik zie als soms wel echt heel onbehouwen gedrag. Niet zo leuk dus. En gegevens die je invult blijken volgens de media later doorgesluisd ten behoeve van metingen voor allerhande doeleinden.

 

Social Media
Facebook

Mijn eigen boodschap.

Maar persoonlijk vind ik dat laatste niet erg. Ik ben, sinds ik niet meer werk, betrokken bij allerlei barometers in het land. Regelmatig vul ik via een vakbond, een politieke organisatie of een onderzoeksbureau een vragenlijst in die door henzelf, de overheid of andere instellingen wordt gebruikt om te kijken waar het land behoefte aan heeft en met welke zorgen de bevolking kampt. Ik werk daar vrijwillig aan mee, maar ben mij er wel van bewust dat data opgeslagen worden. Ik heb mij er echter vol overtuiging voor opgegeven. Mijn wel en wee mag best gebruikt worden om in het land bepaalde dingen op scherp te zetten. Wat ik belangrijk vind, mijn eigen boodschap in het leven, die draag ik graag uit als dat anderen kan helpen.

Mijn eigen online huiskamertje.

Ik heb wel pas geleden mijn tijdlijn van Facebook veranderd. In die zin, niet iedereen ziet meer alles. Mijn zoon wordt niet aan elke volger van mijn profiel getoond en niet elke update is voor hetzelfde publiek. Het blijft mijn kleine privé-spot, mijn eigen gezellige online huiskamertje, dat een beetje is afgeschermd met vitrage. Iedereen is welkom, maar niet elk gedrag. Zo nu en dan verdwijnt er ‘een vriend’. Kortzichtigheid, grofheid, lomp gedrag, egoïsme of haat kan ik niet verdragen en dat wil ik ook in mijn huiskamer niet. Of het nu op internet is of bij mij thuis. Ik vind niet iedereen aardig en ben niet van alles gediend.

Mijn Ganzenpagina is openbaar, net zoals mijn blog en net zoals mijn Instagram. Ik maak gebruik van de kanalen om mijn persoonlijke boodschap uit te dragen: respectvol omgaan met elkaar, een duurzaam leven, oprechtheid en liefde onderling. Verdraagzaamheid. Liefde voor de natuur, voor de aarde. Ik vind dat ik daarin ook openbaar móet zijn.

Ik blijf dus gewoon op fb. Pas hoogstens mijn instellingen een beetje aan.

Ben je, net als ik nog lang niet uitgevlogen op de www, kijk dan eens op Facebook of Instagram om mij ook daar te volgen.

Ik zie jullie graag ♥

De Gans

Social Media
Gans op Instagram

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

23 thoughts on “Over Social Media en meer…

 1. Ik heb zo’n beetje een haat/liefde relatie met Facebook. Soms wil ik plots alles van mijn Facebook halen. Of begin ik bepaalde mensen in bepaalde groepen te plaatsen, zodat ze ook niet meer alles kunnen lezen/bekijken.
  Aan de andere kant is het dan voor iemand zoals ik, die geïsoleerd is natuurlijk wel DE manier om toch nog contact te hebben met andere mensen.

  1. Ja precies. Ik vind dat ook. Door mijn klachten moet ik veel sociale dingen missen. Je hebt dan toch contact via fb en dat is wel zo fijn. Die groepen heb ik ook. En sommigen zien echt bijna niks liefs xxx

 2. ik denk dat het oudste cliché ter wereld van toepassing is… waar te voor staat is fout
  en tja natuurlijk moet je, net als bij alles in het leven, gewoon je verstand gebruiken en je hart volgen.

  of iets well of niet onder vuur ligt… tja ach, daar verdiep ik me nooit in, ik doe wat goed voelt en de rest kan de rambam krijgen 😉

  de mediums op internet, zijn niets anders dan het leven, vol goed en vol kwaad… rijkdom en armoede, alles zit er in

  xxx♥♥♥

  1. Ja….zo intens waar! De mens heeft zo vaak de neiging om alles in extremen te trekken. Heel goed of heel fout…. Maar alles in het leven geniet je juist met mate… Knuffel ❤xxx❤

 3. Ik houd het bij bloggen. Met FB doe ik al lang niks meer omdat ik er onrustig van werd. Ik keek er teveel naar en O.a. een oude kennis liet me niet meer met rust. Als ik zijn post niet had geliked, vroeg hij via Messenger een verantwoording. Het voelde niet goed meer.

  1. Oh wat verstikkend! Dat lijkt mij ook een probleem aan zijn kant…. Ik kan best wel rigide zijn op fb. Als ik je een paar keer vervelend heb gevonden en ik ken je niet persoonlijk dan is het heel gauw gedaan. Gelijk heb je! Laat maar lekker. Het leven is belangrijker. Goed weekend xxx

 4. Ik deel je mening. En ik ben blij dat ik (soms) je zoon nog voorbij zie komen. Of Querty. Of je man.
  Vind ik toch wel heel erg leuk. Dusssss… Net of ik je echt een beetje ken. Waar ik overigens blij mee ben.

  1. Zoonlief wordt inderdaad niet zo frequent gedeeld 😉 Ik ben niet zo’n moeder die elke stapje, grapje of braakje wereldkundig maakt 😀 Ik vind het ook gezellig met je op FB. Vooral ook de kat hahaha! Geniet van dat beest van jullie xx

 5. Ik heb mn FB erg dichtgetimmerd … ook houd ik het “vrienden” aantal bewust laag en weiger er meer dan ik er toe laat.. Wat ik vervolgens op FB zet mag door iedereen die mn “vriend” is gezien worden ..
  Wat mij vreselijk tegenstaat op FB zijn de likes …. want ik zit niet op FB voor de likes … wil een ander gestreeld worden door een like…streelt mij dan weer net tegen de haren in.
  Het leuke voordeel van FB vind ik het messenger gedeelte er achter … Wat je niet op FB wil of kan delen kan je via messenger dan weer wel…
  En ook ik ben me heel bewust dat wat je op internet zet…openbaar is…altijd wel ergens blijft zweven …
  Dus wat ik niet bekend wil hebben …word niet geplaatst ..
  Zo simpel kan het gewoon zijn

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.