Meer achtergronden

Meer over mij
Bron foto: Pixabay

Vage klachten en etiketjes.

Een groot deel van mijn leven was ik erg moe en kon men de oorzaak ervan niet goed aanwijzen. Daardoor nam de een heel groot deel van de buitenwereld mijn klachten niet altijd serieus en ikzelf helaas ook niet. Etiketjes als ‘Fibromyalgie’, ‘CVS’, ‘burn-out’, ‘overgevoelig’, ‘depressie’ en dergelijke volgden, maar ondanks alle therapieën, revalidatietrajecten en re-integratieprojecten die ik doorliep, raakte ik steeds meer van mijzelf verwijderd en ging het eerder slechter dan beter. Ik werd keer op keer opnieuw in een modus van manmoedig overleven gedrukt. Mijn omgeving, maar ook ikzelf, zag deze sterke overlevingsmodus aan voor herstel terwijl het, zoals uiteindelijk bleek, een destructief maar krachtig masker was, dat naar boven kwam als ik me aangevallen, afgewezen, onderdrukt of ontkend voelde. Helaas wist ik destijds nog niet beter.

Vertrouwen.

Ik was een echte doorzetter en opgeven was voor mij absoluut geen optie. Daarnaast ontdekte ik de afgelopen jaren dat ik zeer gevoelig ben, snel emoties van anderen overneem, maar dat ik mijn eigen gevoelens eigenlijk altijd ontkende. Ik zag in dat ik destijds noch mijn eigen grenzen kende, noch dat ik ze helder naar buiten toe kon aangeven. Hierdoor belandde ik telkens in situaties waarin ik toeliet dat mensen gebruik, of zelfs misbruik van mij konden maken. Situaties waarin ik vanuit mijn eigen liefde en vertrouwen vriendschap zocht bij de verkeerde mensen, zodat mijn grenzen dikwijls op grove wijze werden overtreden en ik beschadigd werd. Ik zocht liefde en geborgenheid bij hen die mijn slechts het tegenovergestelde konden bieden.
Ik ontdekte recentelijk dat ik mijn eigen naïeve goedheid en hunkering naar liefde, verfijning en geborgenheid altijd spiegelde op juist diegenen, die naderhand helemaal niet goed of liefdevol bleken. Helaas handelt niet elk mens vanuit eigen goedheid en liefde. Sommigen hadden heel andere belangen in een vriendschap dan ik en ik werd daar telkens opnieuw hardhandig mee geconfronteerd. Een uitstekende manier om trauma’s te ontwikkelen.
Ik las pas een boek van een schrijfster die dit soort mensen in haar leven als ‘overtreders’ bestempelde. Ik vind deze beschrijving heel geschikt en dit soort figuren herken ik inmiddels behoorlijk goed. Mijn hier beschreven ervaringen met het fenomeen ‘narcisme’ komen dan ook grotendeels uit deze gebeurtenissen voort. Het lukt het me nog niet altijd om mij tijdig daarvan bewust te worden en mijzelf op tijd tegen ze te beschermen, maar ik merk toch dat ik daarin gelukkig wel vooruitgang boek.

Van HELLP tot hartproblemen.

Tijdens mijn zwangerschap, nu ongeveer acht jaar geleden, heb ik, naast een aantal andere complicaties, zwangerschapsvergiftiging gekregen, die uitmondde in acute HELLP∗∗, waardoor een spoedbevalling volgde. Onze zoon kwam gelukkig gezond ter wereld, maar ik heb er zelf helaas nogal wat restverschijnselen en ongemakken aan overgehouden.
Daarnaast bleken er toch lichamelijke factoren te zijn die de HELLP mede hadden veroorzaakt en die mijn eerdere klachten deels konden verklaren. Stofwisselingsproblemen en een in aanleg afwijkende hart- en vaatstructuur bleken een van de achterliggende oorzaken te zijn van de zwangerschapsproblemen, maar ook van een deel van de vermoeidheid en een enkele andere klachten die ik al heel lang had. Sinds de HELLP willen ook mijn hersenen totaal niet meer meekomen in het tempo van alledag waardoor ik niet altijd goed prikkels kan verwerken en behoorlijke concentratieproblemen heb.

Dwangmatig doorzetten.

Ondanks de heftige ervaring tijdens mijn zwangerschap en bevalling forceerde ik mijzelf daarna opnieuw. Ik voelde mij onder druk gezet door de arbodienst, mijn werkgever, eigenlijk door de hele maatschappij, om maar door te gaan. Ik ontdekte dat etiketjes en onbegrepen klachten je feitelijk stigmatiseren voor het leven en voelde mij of alles dat ik had meegemaakt op geen enkele manier erkend of serieus genomen. Enkele jaren modderde ik door met mijn gezin, baan en een vaag aftreksel van iets als een sociaal leven. Buiten mijn werk om kon ik uiteindelijk niets meer. Als jonge moeder worstelde ik met eenzaamheid en onbegrip. Onbegrip van de wereld, maar vooral ook van mijzelf.
Natuurlijk houdt geen mens dit vol. Eind 2014 barstte de bom en viel ik letterlijk om. Het leek eerst een burn-out, maar het was natuurlijk veel meer dan dat. Ik kan lang niet alles meer en het is op dit moment zeer de vraag of het ooit nog goed komt. Toch leer ik met mijn beperkte energie, of eigenlijk juist vanwege mijn ervaringen, en een geest met een deukje, intens te genieten van juist het simpele leven van alledag.

Het roer moest om.

Want hoe fijn is het om een dagelijkse dag te leven waarin je lekker kunt genieten van een kopje koffie, de zon die twinkelende stralen laat vallen op frisgroene bladeren van de bomen? Of juist het glinsterend ijs op de kale takken? Hoe mooi is het licht van de zon, welke door de mist op komt en hoe prachtig kunnen de regendruppels kleuren als ze tegen het raam geslingerd worden door een harde windvlaag? Ik kan hier intens van genieten. Binnen zittend op een plek die uitkijkt op de tuin, of lekker buiten tussen het groen.

Mooi leven…

Ik ben dol op kunst en muziek, dol op lezen, schrijven, tekenen en dol op dieren en de natuur. Dit alles deel ik graag met jullie op mijn blog. Mijn kleine doel daarbij is om de wereld een beetje mooier te maken. Ik ben inmiddels een doorgewinterde ervaringsdeskundige en hoop anderen te kunnen inspireren en een beetje tot steun te kunnen zijn.
Voor jezelf opkomen, naar jezelf luisteren, maar jezelf ook oprecht openstellen voor dat wat bij anderen leeft vind ik ontzettend belangrijk. Dat doen we op dit moment, naar mijn ervaring, niet voldoende. Ik wil daarom graag mijn persoonlijke ervaringen omzetten in iets positiefs. In een Mooi Leven.

Links en informatie:

Voor de links en informatie betreffende de genoemde medische termen, tips, links en tricks, klik je hier.

Vragen in Psychologie Magazine over Hoogsensitiviteit.
For information about “The Goose” in English, please follow this link.

Nog meer informatie vind je in mijn disclaimer op dit blog.
Om contact met mij op te nemen kun je onderstaand formulier invullen. Je krijgt dan zo snel mogelijk een berichtje terug.

Meer over mij
Balans… Bron: Pixabay

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: