Meer achtergronden

Meer over mij
Bron: Pixabay

Vage klachten.

Een groot deel van mijn leven was ik erg moe en kon men de oorzaak ervan niet goed aanwijzen. Daardoor nam de een heel groot deel van de buitenwereld mijn klachten niet altijd serieus en ikzelf helaas ook niet. Etiketjes als ‘Fibromyalgie’, ‘CVS’, ‘burn-out’ en dergelijke volgden, maar ondanks alle therapieën, revalidatietrajecten en re-integratieprojecten die ik doorliep, raakte ik steeds meer van mijzelf verwijderd en ging het eerder slechter dan beter. Het negeren van klachten was mij, net zoals zo velen van ons, van jongs af aan aangeleerd en ik werd er nog immer beter in. Ik was een echte doorzetter en opgeven deed ik niet aan.  

Van HELLP tot hartproblemen.

Tijdens mijn zwangerschap, nu ongeveer zeven jaar geleden heb ik, naast een aantal andere complicaties, zwangerschapsvergiftiging gekregen, wat uitmondde in acute HELLP∗∗, waardoor een spoedbevalling volgde. Onze zoon kwam gelukkig gezond ter wereld, maar ik heb er zelf helaas nogal wat restverschijnselen en ongemakken aan overgehouden. Ook bleken er toch lichamelijke factoren te zijn die de HELLP mede hadden veroorzaakt en die de bestaande klachten konden verklaren. Stofwisselingsproblemen en een in aanleg afwijkende hart- en vaatstructuur bleken de achterliggende oorzaak te zijn van de zwangerschapsproblemen, maar ook van een belangrijk deel van de vermoeidheid en een aantal andere klachten die ik al heel lang had. Sinds de HELLP willen ook mijn hersenen niet meer zo meekomen in het tempo van alledag waardoor ik niet altijd goed prikkels kan verwerken en behoorlijke concentratieproblemen heb.

Dwangmatig doorzetten.

Helaas werd ik nog steeds niet door iedereen serieus genomen, onbegrepen klachten en dergelijke etiketjes stigmatiseren je soms voor het leven. Dit maakte dat ik na mijn zwangerschap letterlijk gedwongen werd om, voor mij veel te snel, de draad weer volledig op te pakken. Jarenlang modderde ik door met een pittige baan, een jong gezin en mijn eigen leven en (on)gezondheid. En dan ook in die volgorde, om precies te zijn.

Natuurlijk houdt geen mens dit vol. Eind 2014 barstte de bom en viel ik letterlijk om. Het leek eerst een burn-out, maar het was natuurlijk veel meer dan dat. Ik kan lang niet alles meer en het is op dit moment zeer de vraag of het ooit nog goed komt. Toch leer ik, met, of eigenlijk juist vanwege mijn ervaringen, mijn beperkte energie en een geest met een deukje, intens te genieten van juist het simpele leven van alledag.

Het roer moest om.

Want hoe fijn is het om een dagelijkse dag te leven waarin je lekker kunt genieten van een kopje koffie, de zon die twinkelende stralen laat vallen op frisgroene bladeren van de bomen. Of juist het glinsterend ijs op de kale takken? Hoe mooi is het licht van de zon die door de mist op komt en hoe prachtig kunnen de regendruppels kleuren als ze tegen het raam geslingerd worden door een harde windvlaag? Ik kan hier intens van genieten. Binnen zittend aan de tafel die uitkijkt op de tuin, of lekker buiten tussen het groen.

Mooi leven…

Ik ben dol op kunst en muziek, dol op lezen, schrijven, tekenen en dol op de natuur. Dit alles deel ik graag met jullie op mijn blog. Mijn kleine doel daarbij is om de wereld een beetje mooier te maken. Als doorgewinterde ervaringsdeskundige op het gebied van doorzetten terwijl je het al lang niet meer vol kunt houden, maar je je door de buitenwereld gedwongen voelt om toch maar vol te houden alsmede een behoorlijk zware, chronische ziekteperiode, kan ik me goed inleven in problemen van anderen.

Voor jezelf opkomen, maar ook echt en oprecht naar elkaar luisteren is ontzettend belangrijk. Dat doen we op dit moment, naar mijn ervaring, niet voldoende. Ik wil daarom graag mijn persoonlijke ervaringen omzetten in iets positiefs. Mijn vroegere lerarenopleiding, diverse schrijf- en coachingscursussen, gecombineerd met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, komen hierbij uiteindelijk toch weer goed van pas.

Links en informatie:

Voor de links en informatie betreffende de genoemde medische termen, tips, links en tricks, klik je hier.

For information about “The Goose” in English, please follow this link.

Nog meer informatie vind je in mijn disclaimer op dit blog.

Om contact met mij op te nemen kun je onderstaand formulier invullen. Je krijgt dan zo snel mogelijk een berichtje terug.

Meer over mij
Balans… Bron: Pixabay