Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie en links bij ‘Over Mij’

(deze pagina wordt van tijd tot tijd bijgewerkt en kan daarom niet beschouwd worden als volledig of betrouwbaar)
Bron foto: Pixabay

Informatie over pre-eclampsie en HELLP:

Pre-eclampsie, in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd en bij de meesten wel bekend als zwangerschapscomplicatie, en HELLP∗ zijn ziekten met soms een erg onduidelijk verloop. In eerste instantie merkte ik zelfs nauwelijks dat ik ziek was. Ik was wel vanaf de 12e week extreem kortademig, maar mijn bloeddruk is heel lang zelfs heel laag geweest en varieerde uiteindelijk van heel laag tot vrij hoog en alles daartussenin. Een hoge bloeddruk zegt dus niet altijd alles. Vooral HELLP kan heel snel en grillig verlopen, dus als je het niet vertrouwt, laat dan vooral je urine (gewassen) en je bloed goed testen.

Een jaar na mijn bevalling heb ik in het UMC Maastricht de screening doorlopen waaruit bleek dat er bij mij sprake was van diverse afwijkingen in het hart- en vaatstelsel en een afwijking in de stofwisseling. Een deel van de afwijkingen is erfelijk. Als er leden in jouw familie zijn die ook HELLP of pre-eclampsie hebben gehad dan is het altijd handig om alert te wezen als je zelf een kindje krijgt en dit zeker heel duidelijk te maken bij jouw verloskundige.

Tips:

  • Als je nog een beetje lezen kunt: lees je helemaal suf over wat je mankeert. Of vraag dat van je partner als jij het niet meer kunt. In mijn geval gaf het ziekenhuis veel informatie en folders. Zowel artsen als verpleegkundigen namen alle tijd om met ons te praten. Omdat ik zelf meerdere mensen ken die het hebben gehad wist ik goed wat mij mankeerde en had ik zo veel informatie niet nodig, maar ik heb gemerkt dat de meeste mensen geen idee hebben wat pre-eclampsie/HELLP nu eigenlijk precies inhoudt.
  • Communiceer (of laat je partner dat doen) heel duidelijk naar buiten wat je hebt en hoe ernstig het is. Dat helpt bij de steun die je later van je omgeving nodig hebt.
  • Een andere heel goede tip is om een dagboek bij te houden van die dagen dat je zo ziek bent. Je partner kan dat voor je doen of misschien is er iemand anders die je vertrouwt en die het voor jullie bij kan houden. Het kan er behoorlijk hectisch aan toe gaan en je krijgt waarschijnlijk lang niet alles mee. Ik weet zelf niet meer zo veel van die dagen rondom de geboorte en heb nog altijd last van ‘gaten’ in mijn herinnering. Omdat ik geen tijd heb gekregen om alles goed te verwerken en het zo heftig was, heb ik er tot vandaag de dag nog last van.
  • Zorg ook dat je voldoende tijd krijg om echt te herstellen. De enige die kan bepalen wat jij kunt ben jijzelf en niemand anders. Als je niet voldoende herstelt voordat je weer van alles gaat doen dan is de kans best groot dat je er later een forse terugslag van krijgt. Laat je alsjeblieft niet onder druk zetten door je omgeving om snel weer van alles te gaan doen, of aan het werk te gaan als je je echt nog niet goed genoeg voelt.
  • Doorloop de screening. Kijk bij een academisch ziekenhuis in de buurt of ze een screening aanbieden. Ik weet dat ze het in het UMC in Maastricht heel goed doen. Je kunt er ook je verhaal kwijt en dat is fijn bij het verwerken.
  • Ik ben een ervaringsdeskundige, maar geen arts of psycholoog. Zorg dat je een deskundig vertrouwenspersoon hebt die je om raad kunt vragen en neem niet van mij zomaar alles aan. Dit zeg ik er nadrukkelijk bij omdat ik weet dat ik een trauma heb overgehouden aan de bevalling en het eerste jaar erna. Elke situatie is uniek en anders en dat geldt ook voor jou. Het hoeft dus helemaal niet dat je klachten overhoudt aan jouw situatie en ik wil je dat ook absoluut niet aanpraten. Ik ken vrouwen die fluitend naar de winkel liepen na zo’n zware bevalling met een keizersnede en ik ken vrouwen die met hun kindje zijn gestorven hieraan. Daartussenin zit een wereld aan verhalen en belevingen en elk verhaal is weer heel anders.

∗ HELLP is een acroniem voor Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets (hemolyse, verhoogde leverenzymen, en weinig bloedplaatjes). Dit staat voor een afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes. HELLP is levensbedreigend voor moeder en kind. Vaak is de enige mogelijkheid het afbreken van de zwangerschap. Als de zwangerschap nog niet ver gevorderd is heeft dit vaak ernstige gevolgen voor het kindje.
Van het aantal moeders dat in het kraambed sterft, heeft 75% HELLP syndroom.

Meer info is te vinden op https://www.hellp.nl/ en via  het UMC Maastricht.

Informatie over burn-out en de Stichting Burnout:

Naar mijn mening, en ervaring, is burn-out een gevaarlijke aandoening. Mijn persoonlijke conclusie is wel dat de huidige benadering van burn-out door onze maatschappij zal voor grote problemen zorgen als er niet snel serieuze veranderingen komen in de aanpak van burn-out. Tevens ben ik bijzonder kritisch over de doelen en de begeleiding van burn-out door arbodiensten en bedrijfsartsen.

Ik ben zelf de afgelopen decennia slechts door één bedrijfsarts serieus genomen. Hij was iemand die kon luisteren en die objectief en kritisch was. Iemand met hart voor zijn vak en voor de mensen die hij voor zich had. De meesten echter waren hardvochtig en vol onbegrip. Ik vind het erg verkeerd om werknemers te dwingen om snel op te knappen, daar je een burn-out of zwangerschapscomplicaties nu eenmaal niet als een gebroken been volgens een bepaalde methode en planning uitzieken kan. Ik heb bijzonder sterke twijfels over de bedoelingen, de onafhankelijkheid en de deskundigheid van sommige bedrijfsartsen en arbodiensten, die veelal werken met strak gemaakte afspraken en schermen met wetten of regels die naar mijn gevoel werkelijk helemaal niets meer te maken hebben met de mens achter het ‘verzuim’ en derhalve met de realiteit.

Voor meer informatie over de gevaren van Burn-out en de, soms dwingende, rol van bedrijfsartsen en werkgevers in dezen volgt hier een link naar de website van de Stichting Burnout.

Meer informatie over burn-out kun je vinden op de blog van Carolien Hamming.

Lees hier een artikel over vrouwen en burn-out in Intermedair.

Lees mijn eigen artikel ‘Burn Up’, over Burn-out. Hier staat ook een overzicht met de fasen naar en burn-out toe en waar de kantelpunten zich bevinden.

Voor meer informatie over het effect van chronische pijn kun je voor informatie terecht op de website van Vereniging Spierziekten Nederland.

Bron foto: Pixabay


Terug naar Over Mij.

Terug naar de Homepage.

Link naar mijn disclaimer.

Pictures found at Pixabay.


Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: