Over midwinterstilte en tijdeloosheid

Tijdeloosheid

Midwinterstilte

Deze dagen komen mij vaak voor als een soort vacuüm tussen de decemberdrukte en de aanvang van het nieuwe jaar. Alsof de aarde daadwerkelijk even tot stilstand is gekomen, als een bal op zijn hoogtepunt in de lucht na een flinke worp. Het begrip tijd vervaagt en verkeert in mijn beleving tot een kortdurende tijdeloosheid.

Wereld op afstand

Als ik de tuin in loop ruist de aarde ergens heel ver weg. Het leven speelt zich af op grote afstand van mijn diepste wezen. Alsof ik er even niet bij hoor. In de wintermaanden lijken geluiden helderder, klaarder, fris als ijskristallen. Niet tegengehouden door warme bladeren of geabsorbeerd door zachte zomeraarde bereiken ze glanzend mijn gehoor, waarna ze glinsterend ruisen in mijn hoofd, voordat ze zich vervormen tot een zachte deken waar ik onder weg mag kruipen.

Verloren geliefden komen er bij in een liefdevol, warm holletje diep binnen in mij. Fluisteren herinneringen aan verleden levens en veel houden van. Ik brand veel kaarsen. Ons huis en de wereld, nog steeds gehuld in feesttenue, omhullen ons met warmte. Het daglicht biedt ons gelegenheid om te doen wat echt niet wachten kan, waarna het donker de dag weer laat vervagen om ons met zachte hand weer mee te nemen en binnen de muren van ons huisje te laten terugzinken in de rust.

Tijdeloosheid

Ik ervaar deze tijd als een heerlijk decor met een gevoel van tijdeloosheid. Stilstand van de aarde, vermengd met stilstand van mijzelf tussen het vroeger en de toekomst. Ultiem in het nu, daardoor. Verwerken. Mijmeren. Zacht keuvelend met iemand diep binnen in mij, die er altijd is en als geen ander ziet en kent. Even stilstand bij mijzelf.

Ik wens jullie een heel mooie jaarwisseling toe met alle goeds en liefde voor het nieuwe jaar, wat zich de komende weken, stap voor stap, voor ons gaat openvouwen.

De Gans

 

tijdeloosheid

 

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

15 Replies to “Over midwinterstilte en tijdeloosheid”

 1. Mirjam Kakelbont schreef:

  Tussen kerst en oliebol ben ik steevast de kluts kwijt welke dag het is.
  Midwinterstilte…wat een prachtig woord en wat zou ik graag in die stilte zitten. Hier is het al dagenlang “onweer” met dat geknal.
  Maar achter mijn laptop staan drie schalen met versgebakken oliebollen en appelflappen. Momenteel de beste plaats in huis (-:
  Voor jou en al je dierbaren de liefste wensen voor 2020. Laten we er met elkaar een warme plek op aarde van maken.

 2. shivatje schreef:

  Marije ook voor jou en je dierbare wens ik jullie een prachtig jaarwisseling toe en een gezond en mooi 2020

  Aum Shanthi

 3. Deborah schreef:

  Wat een prachtig log is dit!! Ik geniet vaak van je schrijfsels maar deze raakt iets meer. Mooi!
  Ook voor jou een fijn en warme jaarwisseling gewenst.

 4. Kerst schreef:

  Hey Marije ja wat moet ik hier nog op antwoorden prachtig verwoord genieten van de dingen om ons heen hoe klijn ze ook zijn mijn werkzame leven zit er op maar zien wat 2020 ons brengt zal wel even wennen moeten een hele lieve groet Kerst en Sannie

  • Marije De Gans schreef:

   Ik hoop dat jullie samen heel veel kunnen genieten. Dankjewel voor je mooie opmerkingen en prachtige tuinfoto’s Kerst. Ik geniet er van. Lieve groet voor jullie x

 5. Johanne schreef:

  Wat mooi beschreven lieve Marije. Dat is de stilte, de lucht, de aarde waar ik ook zo van hou.
  Bij mij in mijn buurt wordt dat wat zo mooi kan zijn, totaal verstoord door heel hard vuurwerk. Ik gun ieder zijn ding, maar hou je aan de tijden dat het mag.
  Ik probeer mijn hoofd rust te geven met zachte muziek en te genieten van alle lichtjes in mijn mini huisje. En ondanks de vreselijke geluiden, geniet ik.
  Ik ga er vanuit dat het bij jullie echte rust is. Het is jullie zo gegund. Geniet er van en mooie jaarwisseling. Liefs Johanne

  • Marije De Gans schreef:

   Dankjewel lieve Johanne ❤ Ik denk dat er weinig plekken te vinden zijn waar je geen knallen hoort. Hier op t platteland schiet men met carbid. Ik denk dat alle dieren tussen de bomen liggen te rillen totdat het over is… Wens je de desondanks een mooie, vredige jaarwisseling toe en een heel mooi nieuw jaar. Veel liefs ❤

 6. Johanne schreef:

  Wat mooi beschreven lieve Marije. Dat is de stilte, de lucht, de aarde waar ik ook zo van hou.
  Bij mij in mijn buurt wordt dat wat zo mooi kan zijn, totaal verstoord door heel hard vuurwerk. Ik gun ieder zijn ding, maar hou je aan de tijden dat het mag.
  Ik probeer mijn hoofd rust te geven met zachte muziek en te genieten van alle lichtjes in mijn mini huisje.
  Ik ga er vanuit dat het bij jullie echte rust is. Het is jullie zo gegund. Geniet er van en mooie jaarwisseling. Liefs Johanne

 7. Matroos Beek schreef:

  Heel mooi Marije! Stilstand… zo ervaar ik het ook. En ik geniet ervan met volle teugen. Wat werkt dat heilzaam. Ik wens je een sfeervolle jaarwisseling! Lieve groet X

 8. Karel schreef:

  heel mooi geschreven , een taal kunstenaar ben je
  omdat gevoel zo om te zetten in leesbare taal
  ik loop hier achter vaak de hei op , wat ik noem mijn tuintje
  en geniet precies wat je zegt , de rust
  mooie foto’s ook , ik vraag me wel af wat ik zie in de onderste

  ik wens jullie een fijne jaar wisseling en een gezond 2020

  • Marije De Gans schreef:

   Dank je wel Karel. De onderste is een kerstbal die ik in de tuin in een bak met heide heb gestoken ter verhoging van de kerstvreugd 😀 Ik houd ook van heide. Heerlijk is die rust. En in de zomer zoemt het hele veld. Lieve groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: