Over innerlijke genezing

Een niet aangeboren aandoening.

Afgelopen weekend sprak ik een aantal vrouwen met een niet aangeboren, chronische aandoening. Zij exposeerden bij Kunstmonumenten Norg en ik was diep onder de indruk van hun werk. Nog meer was ik onder de indruk van de kracht van deze dames. Het is niet zomaar iets om in de bloei van je leven een ongeluk te krijgen en daardoor niet meer te kunnen leven zoals je eerst was. Sterker nog, dat je misschien zelfs echt verandert ten opzichte van wíe je ooit was. Je krijgt je oude zelf nooit meer terug.

Volledig herstel zit er niet meer in voor deze lieve vrouwen. Helaas…

Mankementen.

Ik weet er ook alles van….maar ik ben al heel lang aan het modderen. Vroeger als kind vaak met allerlei ontstekingen en later, als volwassen vrouw, bleef ik ook maar sukkelen met mijn gezondheid. Meestal was het niets ernstigs, maar wel belemmerend. Maar ik weet nauwelijks beter. Al is het natuurlijk na de geboorte van ons kuiken wel heel erg achteruit gegaan en was die tijd toch best heel ernstig. Sindsdien zijn sommige mankementen voor altijd. Of voor zolang dat ik niet weet of ze ooit weer over gaan. Ik verwacht van niet en alle beetjes zijn mooi meegenomen en zo leer ik leven in een nieuwe vorm en nieuwe setting. Zolang ik daarin mijn eigen tempo kan bepalen is het wel te doen.

‘Focus op herstel’.

Wat mij zo bijstaat is de focus van onze wereld op herstel. ‘Herstel’ staat centraal voor iedereen die ziek wordt. Als je op je werk langdurig uitvalt, zal het woord ‘herstel’ in praktisch elke zin voorkomen die je onder ogen krijgt bij de mensen die je helpen weer terug in het zadel te komen. Maar… ‘herstel’ staat voor ‘weer heel maken’. Maar niet alle aandoeningen kun je weer helen. Vaak spiegelt de buitenwereld je valse beloften voor over dat herstel. En steek je al je energie in de verkeerde vorm van genezing. Het voldoen aan de eisen van de buitenwereld heeft immers weinig te maken met hoe jij na je ziekte of ongeval nu in het leven staat? Laat staan het omgaan met al die tegenslagen en veranderingen. Dat heeft nog al wat impact die niet elke buitenstaander onder ogen kan zien.

Mijn ervaring is dan ook, dat ‘herstel’ voor de buitenwereld iets anders inhoudt dan voor jezelf. De buitenwereld focust puur op jou weer terug op je plek te krijgen. Jij, het plaatje waarin je functioneert, ziet er weer ‘heel’ uit. ‘Je doet het weer’. Op je werk, in je gezin of anderszins. Daarmee gaan praktisch alle vormen van hulp bij herstel voorbij aan wat er daadwerkelijk bij jou van binnen gebeurt. Want ziek worden laat hoe dan ook zijn sporen na. Op of in je lichaam, maar vooral ook in je ziel. ‘Herstel’ betekent voor mij nooit terug naar eerder, of weer heel. Herstel is voor mij iets totaal anders. Het is een stukje theater naar de buitenwereld. Je voldoet weer aan de eisen, maar van binnen is alles soms totaal anders…

Wat is ‘beter worden’?

De dames die ik sprak worden niet meer beter. Zij zullen niet meer herstellen en volledig heel worden. Niet in de zin van een volledig herstelde ‘terug naar hoe het was’ situatie. Ze zullen moeten leren omgaan met een lichaam dat anders is, anders aanvoelt, of anders doet. En ze zullen moeten leren omgaan met een geest die minder volgt, minder onthoudt, minder aan kan.

Ik heb een hekel aan het woord ‘herstel’. Omdat het voor mij niets wezenlijks inhoudt. Het is slechts een kreet van de buitenwereld die haar eisen aan jou oplegt om weer te functioneren zoals zij verwachten, willen, verplichten…. Herstel heeft niets te maken met wat er met jouzelf gebeurt tijdens en na ziekte.

Ik zoek het woord ‘genezing’. Dat is voor mij een vriendelijker term, die een vorm van echte heling inhoudt. Je herstelt niet, ‘je wordt beter’. En dat wil ook zeggen, anders dan ervoor. ‘Beter zijn’ houdt een vooruitgang in, niet een achteruitgang, of een weer terug naar hoe het was, naar een ‘weer heel zijn net als voorheen’. Beter zijn houdt in dat je in een nieuwe situatie functioneert. Dat jij leert omgaan met je nieuwe manier van zijn, van leven. Anders dan voorheen, maar hopelijk wel zodanig dat je je weer wat beter voelt. Dat je jezelf weer kunt inzetten en jezelf kunt waarderen en respecteren met alle gebreken en mankementen die misschien voorgoed bij jou zullen horen.

Heling…

Als je ziek wordt, kun je wel helen. Je wordt soms niet meer ‘de oude’. Maar je kunt wel beter worden. Je kunt de wonden in je ziel helen, ze gebruiken om te groeien en jezelf, op een misschien heel ander vlak, weer te ontwikkelen en te laten bloeien. Je lichaam op een andere manier te leren zien en te gebruiken. En misschien wordt je pijn wat minder. Je oude zelf keert niet meer terug. Maar je wordt een ‘heel’ nieuwe jij. Niet hersteld, maar misschien wel beter…

Geen focus op herstel, maar wel focus op genezing. Op die nieuwe waarden in jezelf.

De Gans

Genezing


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

26 thoughts on “Over innerlijke genezing

 1. Marije, wat beschrijf je eigenlijk een mooie visie op beter worden, dank je wel. Naar ons zelf en naar de mensen om ons heen. liefs, Hanneke

 2. Lieve Marije,
  Weer zo’n prachtig blog. Je slaat de spijker op de kop. Mensen rondom je vragen en verwachten zoveel van je, terwijl je maar zo weinig te geven hebt. Vaak heb ik het gevoel dat ik een eenmansleger ben…

 3. oh lieve Marije, ik heb in 2001 mijn diagnose CVS (ME) gekregen, heb in 2010 een halsoperatie gehad vanwege een ernstig auto ongeval 20 jaar geleden… ik heb in 2016 een auto immuun ziekte bij gekregen…

  Je blog is raak, je raakt het punt van genezen, genezen is een job op zich…

  Herstellen is ook voor mij uitgesloten.
  Maar het is zoals zoveel dingen in het leven, wanneer het leven zich laat zien hoe het leven kan zijn, en het kan je overkomen, elke dag, dan weet je meteen wat LEVEN is.

  De innerlijke beleving is iets heel anders.
  het is een rouw proces, een genezingsproces is rouwen en heropbouwen, jezelf beter leren kennen in het nieuwe leven…
  En dat vraagt kracht van twee levensbenodigdheden – je innerlijke kracht en moed – en – je lichaamskracht –
  deze twee levenskrachten bepalen veel van je genezingstoekomst.

  En ja het faken dat het toch gaat, dat deed ik ook, en nu niet meer, dat masker heb ik laten vallen, mijn leven is zoals het is geweest en het is nu zonder maskers, ik heb ze niet meer nodig!
  &
  dan ben je op weg, lang leven de levenskrachtige talenten die vanuit je diepste ziel opborrelen.
  lang leven de levenskracht!

 4. Soms denkt men voor wat overkomt mij dat. Men heeft dan twee doelen of men blijft erin hangen, of men gaat door en men maakt van iedere dag een zo goed mogelijke dag.
  Het is niet makkelijk maar het helpt ook bij het proces om voor jezelf vooruit te komen.

  Aum Shanthi

 5. Ik ben al drie jaar “bezig” om beter te worden na burnout en paniek. Ik blijf er in hangen. Ik verborg me achter het maken van keramiek. Ik wilde laten zien dat ik het allemaal wel kon. Ik maak prachtige dingen vanuit mijn hart maar realiseer me ook dat het een masker is. Steeds realiseer ik me dat ik me niet hoef te bewijzen, dat ik voor mezelf moet en wil zorgeb, maar ook bang ben voor leegte en eenzaamheid en sleur. Herstel is lastig vooral als mensen je ziekte van af de buitebkant niet zien. Dank je voor je mooie blog

  1. Dank voor je reactie. Zeker een burnout is een lastige aandoening. Een serieuze, maar die werkelijk maar door weinig mensen echt als serieus wordt gezien. Waardoor je zelf ook niet altijd genoeg rekening houdt, en leert houden, met jezelf en je eigen grenzen. Ik hoop dat je jezelf de mogelijkheid gunt om ‘echt’ te zijn, dat je zelfs niet hoeft te bewijzen dat je je niet hoeft te bewijzen… 😉
   Het is niet makkelijk en een heel lange weg, maar ik hoop dat je die wel met veel succes gaat bewandelen. En dat je, als je terugkijkt, ziet hoever je gekomen bent. Veel sterkte, liefde en succes!

 6. Je schrijft elke keer weer van die mooie rake stukken!
  Zelf ben ik ook chronisch ziek. Ik het begin heb ik er heel erg op gehoopt om weer helemaal te herstellen, maar helaas zal dat voor mij ook niet het geval zijn. Inmiddels kan ik dat goed accepteren gelukkig. Hoewel ik nu weer in een acceptatieproces zit omdat ik er weer een andere chronische aandoening bij heb gekregen. Ik merk dat het toch elke keer weer moeilijk is, maar ik hoop hier ook sterker uit te komen!

    1. Oh wat ellendig voor je! Ooit had ik het 5 van de 7 dagen in de week….gekmakend was het. Elke minuut zonder pijn telde… Ben er bijna helemaal van af. Ik ben zelf heel erg gaan letten op toegevoegde en snelle suikers, maar het is echt per persoon zo verschillend waar het precies vandaan komt. Ik hoop dat je goede begeleiding hebt en dat de behandeling aanslaat. Sterkte xxx

 7. Genezen
  beter worden
  soms lukt dat
  Je draagt
  ook de ervaring mee
  dat is soms
  geen balast
  maar iets extra’s
  Een blind ook,
  geamputeerde ledemaat
  of hersenletsel
  … dat ligt weer anders
  Sta op en ga verder
  maar wel
  op eigen wijze
  Iets anders dan eigenwijs

  ik weet dat maar al te goed

  Wat voor kunst werd gemaakt?

   1. Uit mijn leven gegrepen

    De rol,
    die ik speelde
    in het dagelijks leven,
    was me op het lijf geschreven.
    Wás,
    want na het ongeluk,
    kreeg ik ongevraagd
    een andere rol toebedeeld.
    Hiervan vergeet ik steeds de tekst
    – weet me geen houding te geven –
    het is net
    of ik dat karakter
    niet meer ken.
    Er zijn mensen,
    in mijn omgeving,
    die me steeds soufleren,
    zodat ik me toch
    op het toneel
    durf te begeven.

     1. Lastig blijft voor mij
      dat je aan mij niets ziet
      Overvraagd
      Te grote verwachting
      Ik ken mij zelf nu wel
      Voorzichtig proberen
      Uitleg waarom anders
      en wat niet…
      Eigen gebruiksaanwijzing
      Op mijn werk komt dit alles goed vsn pas
      Revalidatiecentrum
      Vrijwillig assisteer ik de voedingsassistentes
      Top job 10 jaar

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.