Over een zomerdepressie….

Afgelopen weekend las ik een nieuwsbericht over zomerdepressie.

Al enkele jaren heb ik er last van, zo’n zomerdepressie. Een echte dip, die sterker wordt als de dagen echt lengen. Het licht is te fel, te schel aan mijn ogen, de mensen buiten maken meer lawaai en alle prikkels komen extra hard binnen.

Ik ben van de rust en de regelmaat.

Strak en voorspelbaar, ook vanwege dat lamme energieniveau waardoor ik soms een dag niets kan.

Nu is het niet zo dat ik de zomer haat. Ik vind het best prettig, lekker weer. Maar dat licht….dat lange licht, terwijl het in de nacht ook nog eens niet echt donker wordt. Daar heb ik hinder van. Ik slaap heel licht, en als het een beetje tegenzit dan piept het eerste zonlicht alweer door de ramen als ik nog moet beginnen aan mijn slaap. Niet omdat ik zo laat in bed duik, en zelfs niet omdat de kamer warm is, maar gewoon omdat ik door alle prikkels van de dag de slaap niet meer kan vatten en het kaarsje heel langzaam uit moet gaan.

Regendagen zijn regeldagen.

Op de regenachtige momenten laad ik me altijd weer even op. Dan kan ik genieten van de versluierde zonnestralen en wat beter naar binnen keren. Even terugschakelen naar mijn eigen ritme en niveau.

Zelf vind ik het soms ook gek. Ik was vroeger dol op de zomer. Maar sinds het hele bevallingstrauma en de paar slopende jaren daarna kan ik gewoon niet veel meer hebben. Niet veel warm, niet veel licht, niet veel mensen, niet veel gedoe, gepraat en herrie. En laat dat nou vaak net de sfeer van de zomer zijn….

De herfst, met zijn gezelligheid en warme kleuren wordt door mij altijd warm onthaald. Iets meer donker, iets meer rust, naar binnen keren, lekker de haard aan en een knusse kabeltrui, dat is echt mijn ding. En dan op die mooie dagen, als de bomen kleuren en het weer nog lekker is, de bossen in! Dat zijn écht mijn dagen.

Over een zomerdepressie....
Bron: Pixabay

Ik ben geen binnenmens.

Maar in de zomer ben ik ook graag buiten. De oplossing zit mij niet in het binnen opsluiten en de hitte afwachten, hoewel ik wel moet bekennen dat ik dat soms wel doe als het buiten echt heel warm is. Maar in de bossen vind ik het in de zomer heerlijk; het groen versluierde licht door de bomen en de relatieve koelte daar op een erg warme dag vind ik heerlijk! En wat te denken van alle bloemen dit op dit moment in bloei staan. Geregeld loop ik in de stad waar wij wonen naar de rozentuin. Een heel grote is hier. Van perk naar perk de kleuren aanschouwend en de geuren indrinkend met mijn neus. Zalig!

De lavendel heb ik net geknipt. Staat te drogen voor het raam. Binnenkort maak ik er geurig badzout van. Weer iets om te genieten.

Voor mij blijft de oplossing toch de regelmaat en op tijd met een kaarsje mijn ogen en oren wat kalmte gunnen. Minder prikkels, minder gedoe en minder drukke gesprekken. Daar moet iedereen die om mij heen leeft het dan maar mee doen.

Ik geniet altijd.

En overal maak ik iets van. Maar dat lukt me in de herfst toch net iets beter dan in de lichte, warme zomer. De zomer, met haar juichend sociaal netwerk, met haar geluiden en haar licht, met haar vrolijkheid en haar onbezonnenheid….past misschien iets minder bij mijn serieus geworden natuur.

Misschien verandert het nog. Misschien ook niet.

De Gans

 

Eerder schreef ik een blog op dsmmeisjes over het hebben van een zomerdepressie.

Meer informatie? Lees dit artikel over de zomerdepressie op nu.nl.

Over een zomerdepressie....
Zomer….afwachten maar. Bron: Pixabay

Meer lezen over dit onderwerp?

Een depressie gaat niet weg als je even je wekker zet.

Een pilletje voor geluk.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

26 thoughts on “Over een zomerdepressie….

 1. Ik heb in de zomer nogal eens een flinke depressie gehad. Je zou inderdaad denken dat iedereen vrolijk wordt van de zomer maar het kan precies andersom werken. Laat slapen en vroeg wakker ,fel lucht ,het werkt op mij niet altijd positief. Gelukkig zijn er medicijnen en die slik ik gelaten, zelf met dankbaarheid want het is geen lolletje.

 2. Niet leuk als je dat treft. Ik heb er geen last van. Ik houd van alle seizoenen, behalve van sneeuw in de winter. En te heet in de zomer hoef ik ook niet meer. Daar kan ik niet meer zo best tegen.. om erin te zitten dan.
  Ach.. zo heeft iedereen wel wat en we doen het er maar mee hè…

  1. Die sneeuw komt nauwelijks meer, maar warm hebben we t wel gehad vorige week… Enfin, nu is het hier wat koeler. Ook lekker!

 3. Zelf vind ik de lente het mooiste seizoen, ook het leukste, want je weet dat de zomer eraan komt en met de eerste zon, word ik altijd weer vrolijk. De winter vind ik maar niks, zo somber, depressief en donker.
  Fijne zomer in elk geval!!

  1. Ik vond dit jaar de januarimaand sprookjesachtig prachtig. Niet veel sneeuw, maar wel veel vorst en zon. Heel anders dan meestal in andere jaren, somber en nat. Maar geef mij de herfst maar. Hele mooie zomer voor jou! ☀

 4. Oei erg is dat. Te heet, heb ik ook niet graag, kan er niet tegen. Meer last van schommelingen lente en herfst. Hou de moed erin!

  1. Ik vond het de afgelopen week te heet. Nu gaat het wel weer. Gisteren een fijne wandeling gemaakt in het bos, met een klein beetje motregen. Heerlijk!

 5. Dit keer herken ik me niet in je stukje wat betreft de depressie. Wel ben ik iemand die ontzettend hang aan rust, reinheid en regelmaat, dus op dat vlak zie ik weer wel herkenning.
  Het zal niet fijn zijn denk ik, maar je weet zelf dat het straks weer over is. Daar moet je je maar aan vasthouden. Xx

  1. Ja precies. Alles gaat voorbij. Dat liedje komt zo vaak in me op! Die RRR’en gelden voor hele kleine, en ook hele grote mensen Mooie dag xxx

 6. Mijn “beste” seizoen is de herfst…. regen stelt me gerust, de kleuren zijn mooi, zacht, rustgeven. En de grauwe lucht maakt dat mijn gevoel wat meer overeen komt met hoe het er buiten uit ziet. Dan is het contrast niet zo groot en durf ik te voelen.
  Buiten staan en genietem van de regen op mn huid en de harde wind. Nee sorry, ik ben geen zomermens?

    1. Wat lekker. Hier was het heerlijk vandaag. Zonnetje, wolkje, niet warm en niet koud. Heerlijk in het bos gewandeld. Lieve groetjes en mooie dag ☀

 7. Prachtig Marije… omdat ik mijzelf hierin herken. Niet dat ik echt depri ben, maar die drukte van jolijt is me soms teveel. Geef mij ook maar de rust van de luwe seizoenen.

  1. Ja he. Het zal misschien ook te maken hebben met het verwerken van de prikkels. Die zijn er in de zomer veel meer. Dat werkt het gevoel van ‘niet lekker in vel’ echt in de hand denk ik.

 8. Zomer depressies heb ik (gelukkig) nooit gehad, maar ik ben ook meer een herfstmens… de geuren, de kleuren, het langzaam aan naar ‘binnen’ keren, donkere dagen… heerlijk!

 9. Dat lijkt me lastig als je daarmee behept bent. Mij maakt het allemaal niet uit, ik kan in ieder seizoen wel eens “niet m’n dag hebben” of juist een wereld dag. Ik heb wel een zus die slecht met de zomer om kan gaan, vooral als het warm is,dus ik weet wel wat je bedoelt.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.