Over een vaag gevoel van helderheid

vaag
Het strand bij Kijkduin, tijdens de storm van 10 augustus ’19

Een vaag gevoel…

Ooit vertrok ik uit het noorden. Om het leven uit te zoeken en vooral veel te ontdekken. Ik keek buiten mijn grenzen en deed vooral dát, waar ik mij ongemakkelijk bij voelde.

Ik liet mij leiden door de grenzen van anderen, waarbij ik de mijne steeds meer vergat. Stukje bij beetje, ongemerkt, werd ik een ander dan ik was.  Steeds vaker bekroop mij een vaag gevoel. Van gemak en onbehagen, maar vooral dat van verlies.

De oplossing lag heel dicht bij, veel dichter dan ik dacht. Zij lag besloten in mijn hart, bedolven onder een hoop overtuigingen van hoe ik dacht te moeten zijn. Van wie ik dacht te moeten zijn, maar echt niet was.

Mijzelf weer vinden, na zoveel jaren, bleek echter een stuk eenvoudiger dan ik dacht. Het had niks te maken met zoeken, vinden, of leren kennen. Het had wel alles te maken met het loslaten van overtuigingen van wie ik dacht te moeten zijn.

Het mogen luisteren naar wie ik ben.
En dát gevoel is mij volkomen helder.

De Gans

vaag
Helderheid
Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

21 Replies to “Over een vaag gevoel van helderheid”

 1. Odette schreef:

  Hoe ouder hoe beter. 🙂

 2. minoesjka2 schreef:

  Heel mooi hoe je dit proces beschrijft. Een proces wat ik op mijn eigen manier doorlopen heb, dus wat ik zeker herken.

 3. joke_dev schreef:

  Helderheid komt met de jaren…

 4. Matroos schreef:

  Aanpassen op zich is geen vervelende eigenschap vind ik,enkel het moet niet ten koste van jezelf gaan.De kunst zit juist is de goede balans en grenzen durven stellen.Soms moet je daar eerst de wrange vruchten van plukken.De mens wordt wel slimmer maar wel langzaam wijzer,dat is nu eenmaal zo.Maar jij hebt nu de juiste afslag gevonden,geniet ervan.

 5. Suske schreef:

  Goed om jezelf terug te vinden. Dat is nooit gemakkelijk.

 6. Matroos Beek schreef:

  Wat een prachtig stukje. Teveel mensen laten zich leiden door de grenzen van anderen. Vaak onbewust. Ook ik heb dat te vaak gedaan. Bedankt voor deze wijze les. Lieve groet X

  • Marije De Gans schreef:

   Mensen als jij en ik voeren dat aanpassen vaak ten koste van onszelf door… Tot in het uiterste. En dan is het moeilijk terugschakelen. Dank je wel en hele lieve groeten terug xx

 7. omabaard schreef:

  Niet gemakkelijk. De juiste ik vinden…. We leerden ons in de loop der jaren altijd ‘aanpassen’

  • Marije De Gans schreef:

   Het is zeker niet gemakkelijk. Vooral de wijze waarop, die bij iedereen toch weer verschillend is. Aanpassen…. Waar stopt opvoeden en begint de vrijheid van de persoon zelf… Dat vind ik als ouder ook een moeilijke. Rekening houden met is natuurlijk in een samenleving heel normaal, maar je opofferen voor is een ander verhaal. Zo is aanpassen een balans…

 8. Mooi om te lezen dat je jezelf hebt teruggevonden. 🙂

 9. Kerst schreef:

  Weer een leerzaam verhaal Marije ja de rust weer terug vinden in je lichaam dat is niet eenvoudig je word geleeft en gaat in de hectiek van het leven mee de rem komt er bij mij nu wat op en Ben langzaam Aan het afbouwen na vijftig jaar werken ik mag nog een jaar en dan met pensioen dat vliegt ook zo maar voorbij wat gezond blijven en van de klijne genieten een lieve groet Kerst

 10. M e l o d y schreef:

  Gelukkig weet je het nu en laat je je niet meer van de wijs brengen. Mag je beretrots op zijn!

  • Marije De Gans schreef:

   Oh maar soms ben ik nog wel van de wijs. Chronisch van de wijs hahaha! Maar ik weet nu het verschil tussen van de wijs blijven en van de wijs willen zijn 😉 Dikke knuffel xxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: