Over appjes, websites en nog meer

appjes

Appjes en websites

Ik ben een beetje vergrèld¹, de laatste tijd. En het wordt er niet minder op. Maar, ik heb de oorzaak gevonden:

Het overdadig aantal apps en digitale toestanden die ik tegenwoordig nodig schijn te hebben om mijn leven op orde te houden en de meest eenvoudige zaken te regelen.

Steeds meer appjes….

Appjes om punten te sparen bij winkel X. Een app voor school om ouders te vragen te helpen bij een evenement. Apps om mijn telefoonzaken te regelen. Een app voor de tv. Ik verwacht binnenkort een app om adem te kunnen blijven halen.

Technologische vooruitgang

Laat ik helder zijn: ik ben absoluut voorstander van technologische vooruitgang en handige apps.

Maar graag alleen als het ook echt werkt. Zo plan ik al jaren mijn kappersafspraken online. Er komt na het reserveren op de site prompt een mailtje met een invitation die ik húp, in mijn Outlook kan plakken. Klik en klaar. En op het laatste moment een weekendje weg? Is vaak ook in een zucht geregeld.

De app als dumpplek

Maar wanneer ik als klant bij een bedrijf als digitale servicemedewerker word ingezet om door hun eigen onaffe systemen te ploeteren terwijl de betreffende bedrijven zich verschuilen achter talloze disclaimers teneinde zich van elke verantwoordelijkheid ontheven te voelen, maar mij wel hun zogenaamde ‘service’ in rekening brengen, word ik kriegel. Het lijkt wel alsof websites en appjes dé dumpplaats worden voor klanten met vragen en, vooral, problemen.

Wil ik iets wijzigen in mijn verzekering? Dat kan alleen via de website. Want per telefoon kunnen ze me, op het moment dat ik bel, even niet helpen: het ‘systeem ligt eruit’. Of het onderwerp waarover ik bel hoort bij een ander kantoor. Waar ze niet reageren op mijn smeekbeden om hulp en mij terugverwijzen naar de website.

Wil ik weten wat mijn zoon op school gaat doen, of wanneer er aangepaste lestijden zijn? Alleen te vinden via de app. Mededelingen van docenten worden niet meer persoonlijk gedaan, maar mij via een halve tekst in een e-mail toegezonden, waarbij ik de rest van het bericht via links bijeen moet zien te sprokkelen in, jawel, een app. Ik vind dat nodeloos omslachtig.

Maar het wordt nog meer: van werkzaamheden in de gemeente, tot informatie over wegwerkzaamheden. Inlichtingen zijn slechts nog te verkrijgen op digitale wijze. Zelfs de omleidingen in onze provincie verzanden in een ondoordringbaar doolhof vol kruisen, gele borden en gebarricadeerde wegen. Meer info nodig? Kijk vooraf op VanAnaarBeter.nl. Of op de site van de gemeente. Of de provincie. Waar je het vindt is afhankelijk van wie die weg beheert, en dat kunnen heel veel partijen zijn. Wij automobilisten mogen zelf uitzoeken wie.

En dan nog, sommige omleidingen belanden in het grijze gebied tussen rijk en provincie zodat ik ze pas zie als ik onderweg ben….. Verwacht men nu dat ik met mijn mobieltje achter het stuur ga spoorzoeken, of moeten we met zijn allen langs de kant gaan staan om via al die websites op de plaats van bestemming te gaan raken?

appjes

‘Spoedbericht’ appjes

Intussen mailt de school mij een ‘spoedbericht’. Ik wil van de mail naar de app, want ik ben niet thuis. Helaas: vanwege een software update moet ik het password weer invoeren. Wat ik niet heb, want ik vergeet het steeds. Ik stop; als het écht alarmerend is dan hoor ik het vast nog wel. Het spoedbericht verzandt tussen de overige tientallen e-mails van die dag en ik hoor er niets meer over…

Met al die toestanden moet je de hele dag je mobiel bij de hand hebben. Dat laatste doe ik dus ook niet. Ten eerste omdat ik hem vergeet, maar vaak is het ook een principekwestie. Ik wil niet overal bereikbaar zijn. Ik wil niet om de haverklap bezig zijn met passwords van onmogelijke apps omdat iemand anders iets aan mij door wil geven.

Houd het simpel

Ik raak het spoor bijster de laatste maanden. En daar word ik chagrijnig van. En daar heb ik geen zin meer in. Dus voor mij een heel stuk minder appjes. Ik wil alleen nog appjes die het makkelijker maken voor alle partijen en niet andersom.

Bovendien leef ik in een fysieke wereld. Daar ligt mijn werkelijkheid en leven. En wie iets nodig heeft die zegt het maar. Tegen mij. Of mijn Lief. Of ons kuiken. In hoogsteigen persoon. Of stuur een briefje, zoals vroeger. En dan krijg je ook nog een snelle, persoonlijke reactie van ons. Gewoon normaal.

Laten we de kerk wel even in het midden van het dorp laten.

Simpel toch?

De Gans
1: vergrèld: Gronings voor vertoornd, boos.

appjes

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

30 Replies to “Over appjes, websites en nog meer”

 1. Hanneke schreef:

  Oh help. Zelfs vanuit school? Binnenkort ga ik ws ook aan de mobiele telefoon en ik zie er als een berg tegen op. lieve groetjes, Hanneke

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ik heb een smartphone maar het geluid staat dag en nacht uit. Ik heb geen behoefte aan continu geplink en geblonk. Krijg ik de riebels van. Alleen wanneer mijn dochter me nodig heeft, kan ze door de stiltebarriëre breken. Natuurlijk app ik maar ik weiger afhankelijk te zijn/worden van mijn telefoon.
  Lieve groet ♥

 3. Nathalie schreef:

  Ik vind de apps niet zo erg, ik gebruik de gene die echt belangrijk zijn, maar waar ik chagrijnig van kan worden is dat heel veel mensen niet zonder kunnen. Visite die continu op hun mobieltje kijken, bij elk pingeltje schiet er wel eentje omhoog om hun mobiel te checken. Iets minder mag wel. Mooi geschreven.

 4. Joke schreef:

  De appjes rijzen als paddenstoelen uit de grond!

 5. Hersenspinsels schreef:

  Goed idee leven de rust

 6. Hersenspinsels schreef:

  Ik denk dat iedereen stiekem verlangt naar de tijd zonder mobieltjes, ik ook ik verbaas me over de tijd die ik er aan besteed

 7. Edward McDunn schreef:

  Hoe zijn wij in vredesnaam groot geworden, een vak geleerd, en hebben we boord op de plank weten te krijgen? Ik weet wel, het is de vooruitgang, en als je daar niet aan mee doet, kom je buiten de maatschappij te staan. Maar het is bijna niet meer te volgen, zeker voor een hoop ouderen niet.

 8. Moontje schreef:

  Helemaal gelijk, krijg er ook de kriebels van. Via het werk hebben we een what’s app groep, stelt er ene een vraag, dan volgen er een hele hoop opgestoken duimpjes.
  En telkens hoor je Ting, Ting..
  En voor het geluid af te zetten van die berichtjes moet je wéęr zoeken, en daar heb ik geen zin in.
  Intussen blijven die meldingen op je scherm staan in de vorm van een cirkeltje, wat je dan moet naar beneden vegen zodat het verdwijnt.
  Ik heb nu ontdekt dat je de meldingen voor een tijd kunt stopzetten. Eureka wat een zaligheid! Ik klik dan op stopzetten voor acht uur, zalig die rust.
  Ik heb ook als een van de weinigen geen face book of dergelijke.
  Ik hoef ęcht niet te weten wat een ander doet of laat via zo’ n manier.
  Liever rust en échte contacten.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik heb mijn telefoon geblokkeerd voor alle meldingen. Telefoongesprekken incluis. Voor 3 appjes komt er een icoontje in de bovenhoek te staan. En dat is het. Geen trillers, tingels en andere dingen. Gewoon stilte. Ik kan het iedereen aanraden.
   Facebook heb ik wel, maar ik zit er vooral op voor dit blog en verder niet. Gelijk heb je.

 9. Rob Alberts schreef:

  Mooi blog!

  Stel je voor dat het internet in Heel Nederland een week uitvalt …..

  Nostalgische groet,

  • Marije De Gans schreef:

   Wat een rust……….. 🙂 de tuin leegeten. Op de fiets rond het meer, verse melk bij de boer (zelf melken want grote veestapel en storing gaan vast niet samen 😉 ) en heerlijk paddenstoelen spotten in het bos. En niemand die het weet….. In de vorige eeuw was het altijd zo. Als het nu zo ‘moet’ dan is het grote paniek. Lieve, nostalgische groeten,

 10. Matroos Beek schreef:

  We appen ons een aap. Jammer.
  Technologie heeft zeker zijn nut, maar in sommige zaken schieten we te ver door waardoor menselijke contacten verloren gaan. Mooi logje, ook je foto’s! Lieve groet X

  • Marije De Gans schreef:

   Ik moest laatst naar het ziekenhuis. Meldde mij bij de receptie. Die sommeerde mij om me via een elektronische paal met scherm naast de deur aan te melden. Een meter vanaf de betreffende receptie. De paal stuurde mij weer naar de receptioniste. De receptioniste meldde de arts dat ik er was.
   Waar was die paal nu eigenlijk voor????????
   Dat soort dingen. En ik kon niet goed zien op dat moment, dus ook geen scherm op paal. Het was bij de oogarts. Dan snap ik niet wat de bedoeling is. Maar dat ligt vast aan mij 😉
   De telefoon van de foto’s staat op het bureau van mijn Lief. Die houdt ook van ouderwetsch. Goed weekend, lieve groet x

 11. Kerst schreef:

  Hey Marije een mooi stuk leesvoer op deze regen achtige dag ja Ben zelf nog opgegroeit zonder Tom Tom vijf en twintig jaar als vrachtwagen chauffeur we moesten ons redden Met een wegenkaart of boek Heb alleeen een telefoon voor nood en een ap Met de kinderen lekker ouderwets een lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Ik gebruik nog steeds graag een kaart. Niks mis mee. En de zon, niet te vergeten, met ’s avonds de maan en de sterren. Een betere oriëntatie is er immers niet. Lieve groet en goed weekend!

 12. Shivatje schreef:

  De nodige apps die je echt verder kan helpen vind ik goed

  Aum Shanthi

 13. Jane schreef:

  Yup lekker scherp in waarheid…
  Maar met n broer in Australië ben ik blij met wat allemaal kan.
  Ik heb bepaalde tonen bij dierbaren, en gewoon bij gewoon. Heb hem altijd bij mij, nadat ik een paar maanden geleden op de stoelgang uitgleed en op mn achterhoofd viel. Ik werd buiten wakker, gat in mn hoofd en mobiel binnen…ik weet niet eens hoe ik binnen ben gekomen en gebeld heb. Hersenkneuzing.
  Ik heb hem op trillen en bepaal zelf wanneer ik erop kijk.
  Prima dat het er is, maar leve mijn vrijheid

  • Marije De Gans schreef:

   Get daar was je ook naar terechtgekomen zeg! Gruwel. Ben je wel weer helemaal opgeknapt? Inderdaad vind ik internet ook handig bij verre vrienden en familie. Maar nut, onnut, vrijheid en beperking…die balans is naar mijn gevoel ook wel een beetje zoek.
   Goed weekend,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: