Over reizen…

Pas geleden zat ik te lunchen op een terras van een leuk restaurantje bij ons in de bossen. Een eindje verderop loopt een kronkelige weg tussen de bomen. Aan de ene kant ligt ons dorp, aan de andere zijde een gezellig stadje. En, daar zittend, kijkend naar al dat rijdende blik en fietsende mensen, dacht ik na.

Het rijdt maar door op die kronkelweg. Grote auto’s, kleine auto’s, vrachtwagens met zware lading en klusbussen met aanhangers vol spullen. Sommige slaan af, rijden het onmogelijk kleine hobbelweggetje in wat via wildroosters en met woekerende boomwortels nog verder de bossen in voert. Toerloos gaat het maar, dat verkeer. Golvend, gonzend langs mijn starende blik terwijl ik dromerig aan mijn theekop nip.

IMG-20160630-WA0005
Je bent altijd onderweg. Ook al sta je ogenschijnlijk even stil…

Ik ben ook dol op ‘treinen kijken’. Door al die bossen loopt een spoor. Dit spoor is behoorlijk druk met treinen richting het zuiden of weer terug. Grote treinen, kleine treinen, lange of juist kort. Als ze langsrazen zie ik vage gezichten naar buiten kijken door het vuilig vensterglas.

Vlakbij dat spoor loopt ook een snelweg. Ook al weer zo druk. In de verte, even rustend op een boomstronk tijdens een lange wandeling, zie ik de auto’s rijden. Naar het zuiden, of terug naar noord. Ze blijven maar komen. Een eeuwige stroom zoevend blik wat zich doelgericht in een bepaalde richting beweegt. Eindeloos volgen de auto’s elkaar op, het is nooit stil.

Ik vraag me dan af… Waar komen al die reizigers toch vandaan? En waar gaan ze naartoe? En waarom gaan ze hierlangs? Wat is hun doel? Het rijdt en het gaat maar, ergens vandaan, ergens naartoe.

Snelweg
In de trein, of in de auto… De snelweg, gezien vanaf ‘mijn boomstronk’ in het Treinenbos.

Het is net het leven. Het leven gaat maar door, het komt ergens vandaan en gaat ergens naartoe en ieder gaat zijn eigen weg. De wegen kruisen elkaar en vaak rijd je een poosje met een aantal tegelijk dezelfde kant op. Soms zit je, voor een heel lange, of juist een korte rit, vrijwillig of uit noodzaak, een poosje in dezelfde auto, of trein, vliegtuig of bus. Mensen reizen naar noord, sommigen naar zuid, of juist naar oost of west. Elke richting heeft zijn doel. Elk leven leeft zijn eigen route. Soms reis je kleine stukjes in je leven, soms legt je leven ineens een hele chaotische of ingewikkelde route af, waardoor je soms de weg niet goed meer weet. Dan zoek je, soms radeloos, naar punten van herkenning, of vraag je iemand je de weg te wijzen. Soms raak je verder van je pad, soms zelfs door de mensen die je zo wanhopig om hulp hebt gevraagd. Soms vind je de juiste route snel weer terug en bevalt dat pad je prima. En ook zijn er altijd mensen die je kunnen helpen het juiste pad weer een beetje terug te vinden. Soms zijn de beste adviezen juist afkomstig van diegenen van wie je het het minst verwacht. Maar hoe je weg ook gaat, hoe je route ook lopen zal, wie je daarop ook ontmoet of juist weer achterlaat, uiteindelijk kom je altijd ergens uit. En ik hoop dat iedereen zijn eigen weg die voor hem goed voelt kiezen zal. Zodat je, als je je bestemming hebt bereikt, tevreden bent met al wat je geleerd en gedaan hebt zodat je met voldoening, plezier en genoegen terugkijkt op je reis.

Ik mag er graag naar kijken. Starend vanaf mijn plekje, filosoferend over al die mensen met elk hun eigen doel. Grote doelen of juist klein. Misschien zitten ze in die trein, bepakt en bezakt, op weg naar grote verten, waarvoor ze hoog de lucht in gaan. Misschien zijn ze onderweg naar een volgend afleveradres voor de lading op de aanhanger en rijden ze daarna naar huis. Of misschien zit in zo’n trein of auto iemand op weg naar iets wat hij niet wil, waarvoor hij angstig is, of is hij op weg naar nieuws wat hij liever niet wil horen. Of wellicht juist heel graag en kijkt de reiziger reikhalzend uit naar de momenten die voor hem liggen. Het kan allemaal. Zoveel mensen, zoveel onderweg, zoveel mogelijkheden.
Misschien rijden ze ook gewoon maar wat rond. Zoals ik gewoon maar wat op mijn boomstronk zit. Te denken. Aan reizen. En aan het leven. En ondertussen ben ik heerlijk hier.

Veel liefs van De Gans ♥


Foto’s © De Gans

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en soms verschijnt een quote op Pinterest.

8 thoughts on “Over reizen…

  1. het is mooi om zo’n moment te pakken en die dingen te overdenken..
    elke afslag is er eentje die je had moeten nemen om misschien net die persoon tegen te komen, die je verder naar je bestemming kan leiden.
    jij vanaf je boomstronk, ik vanaf een muurtje 🙂

    1. Het is een heerlijk plekje. Ook al razen er soms treinen langs. Dat geeft eigenlijk juist precies zo’n mooi perspectief. 🙂

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.