Ons eten: ik weet het even niet meer

We aten rotte eieren.

Niet echt rot. Maar wel soms wel giftig. Als ik de toenemende paniek in de media zo volg, eten wij Nederlanders misschien al wel een jaar eieren met fipronil, een insecticide wat bij kippen tegen bloedluis wordt gebruikt, wat in antivlooienbandjes voor huisdieren zit en wat, bij regelmatig gebruik, heel vervelende gezondheidseffecten kan veroorzaken.
Regelmatig hoor je over voedselschandalen. Vlees, eieren, eigenlijk alles wat wij mensen nodig hebben (of nodig denken te hebben) komt regelmatig negatief in het nieuws. Maar wat er nu werkelijk erg is en wat niet, daar heb ik als naïeve consument goedbeschouwd geen flauw idee van.

Gezond eten.

Ik wil graag gezond eten. Maar wat is nu eigenlijk ‘gezond’? Wat eet je wel en wat eet je niet als je gezond wilt eten? Het aantal diëten en voedingsadviezen is eindeloos en de onderlinge tegenstrijdigheid daarin ook. Bijvoorbeeld het vooral wel of vooral geen brood eten. Vis? Ja gezond! Maar kan oh zo verontreinigd zijn. Of geen vlees eten of alleen van een bepaald beest, of van dat beest juist níet. Of matig vlees. Sofie schreef er over in deze blog.

Ik schaar mij dus ook achter het volk van flexitariërs. Met een stofwisseling die moeilijk vitamines en mineralen opneemt en met een suikerspiegel die snel te hoog is, probeer ik zo gevarieerd en verantwoord mogelijk te eten. In het voorschrift wat ik kreeg, maar ook in mijn persoonlijke visie, horen daar ook dierlijke producten bij. Anders blijft er van de hele Gans geen grammetje over met die stofwisselingsproblemen waar ik last van heb.

Ik koop het liefst goed vlees en eet dus bewust soms ook dagenlang vegetarisch. Flexibel vegetarisch dus met een nadruk op veel plantjes en zo min mogelijk snelle koolhydraten.

 

Ons eten: ik weet het even niet meer
Bron: Pixabay

Biologisch.

En ik eet dus als het even kan biologisch. Verantwoord en goed uitgezocht en de hele mikmak. Van jongs af aan aangeleerd en zodoende is het meer een gewoonte geworden. Ik kan niet zeggen dat ik het lekkerder vind, maar ik eet er wel lekkerder in omdat ik weet dat de kans dat er met mijn voedsel gerotzooid is wat kleiner is.

Al vind ik wel dat we thuis nog te veel weggooien. Dat kan nog een heel stuk beter. Soms kopen we iets en dat vergeten we dan. Totdat iemand het ontdekt in de koelkast, of elders, waar het dan al zo lang ligt dat het zijn oorspronkelijke verschijningsvorm volledig heeft verloren.

Ik droom van een mooie groentetuin. Met een boomgaard. En een hoop gezond gedierte. Allemaal zuiver voedsel.

Zelfvoorzienend.

Eigenlijk droom ik daar van. Een huisje met een gans en een kip en een geit en een paar schapen. Bij wijze van spreken dan. Met lekker kakel (of gak-) verse eitjes puur en gifloos elke dag uitgepoept recht op ons bord.

Met een zalig grote moestuin vol kruiderij, allerhande plantjes en een pomp in de grond voor het water. Alles zodanig uitgezocht en uitgekiend dat we nauwelijks meer iets nodig hebben van ‘buiten’.

Een windmolen in de tuin die zo hard piept, dat we er ’s nachts wakker van worden. En een spinnewiel met een sprookjesachtige spoel om de wol van de schaapjes te spinnen.

Gewoon weer terug naar de oorsprong met zijn allen.

Ja, dat lijkt mij wel wat.

Ons eten: ik weet het even niet meer
Huiskipje. Bron: Pixabay

De keerzijde van de medaille.

Hoe dat moet met zoveel mensen op aarde daar heb ik dan weer geen idee van. Want voor zoveel zelfvoorzienende lieden is geen plaats. Dat is de trieste keerzijde van de medaille.

Waarmee ik besef dat wij mensen ons hopeloos hebben vastgedraaid in een zielige afhankelijkheid van geld en fossiele brandstoffen en we eigenlijk niet meer weten hoe het anders moet. Waarin wij hongerige lieden onze beesten in stapels ophokken om maar zoveel mogelijk vlees en eitjes te kunnen bemachtigen en waarin wij voor onze groenten massale kweekmethodes ontwikkelen waar geen spikkeltje direct zonlicht meer bij nodig is.

Met alle risico’s van dien, zoals we regelmatig merken.

Wij hebben echt niet zoveel nodig als dat wij nu hebben in onze wereld. We kunnen werkelijk met zoveel minder toe. Maar we lijken op een afgrond af te stevenen en niemand weet hoe het roer voor zoveel mensen te draaien.

Ik ook niet.

Ik weet het even niet meer.

De Gans

Ons eten: ik weet het even niet meer
Bron: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

35 thoughts on “Ons eten: ik weet het even niet meer

 1. Alles met mate eten en selectief luisteren naar kenneres of we worden bang.Ik eet weinig vlees en haal heel wat uit mijn tuin,sla ,boontjes ajuin,pruimen en kersen,druiven ,aardbeiene en kruiden maar dan nog zullen we niet veilig zijn want ook onze lucht zit vol schadelijle dingen. Veel de bossen en natuur intrekken geeft compensatie denk ..Ik doe voort zoals ik gewoon ben maar prober op de hoogte te blijven en relativeer.

 2. Op de weg naar huis zie ik een tractor met van die grote sproeiarmen door het aardappelveld rijden. Een bak vol gif tegen beestjes wat dan automatisch ook in de aardappel terecht komt. Maar allemaal onder de norm. Ja, het is lastig om gifvrij te eten. Dan moet je denk ik echt in de middle of nowhere wonen. Ik ben ook flexitariër en koop bovendien mijn vlees van Schotse Hooglanders of – als het even kan – ‘oogst’ ik mijn vlees zelf of laat het oogsten. Hoe biologisch kan je het hebben!
  En verder eet ik gevarieerd en met mate.

 3. Mooi stukje, heel herkenbaar! Helaas zijn er op alle onderwerpen veel visies en meningen, al dan niet gestaafd met metingen en tellingen (waar je ook veel vraagtekens bij kunt hebben, bij de objectiviteit van die tellingen). Wat ik wel zie is dat er een ongelofelijke hoeveelheid grond en water nodig is om de dieren te voeden die op onze (nou ja, jullie) borden terechtkomen (ik eet geen vlees en geen vis…). Zo veel, dat ik denk dat het klopt als ik lees dat er meer dan genoeg grond is voor zelfvoorzienend leven als we geen vlees meer eten, of hooguit af en toe een beestje wat op je eigen stukje grond heeft rondgelopen…

  1. Eigenlijk zoals Het Gele Huis … Dat vind ik zo’n inspirerend geheel.
   Zoveel vlees hebben we ook helemaal niet nodig. Ik at pas in een restaurant waar driekwart van het bord gevuld was met vlees. Zelfs (een kwart) vind ik het nog te veel. Ik eet echt bewust heel weinig vlees. Liever dat eigen beestje, waarvan je dan ook nog weet hoe hij heeft rondgehuppeld op het erf.

 4. Hallo Marije, hoe het moet gaan met de wereldbevolking weet ik ook niet, en hoe we alles moeten oplossen, dat weet ik al helemaal niet. Een eigen boomgaard, eigen dieren, het is allemaal een utopie en niet meer haalbaar. Een paar schapen? Daar heb je al een mestboekhouding voor nodig, niets mag, alles moet. Op mijn leeftijd maak ik mij er maar niet meer druk om. Die eierentoestand is wel heel erg opgeklopt, af en toe een ei is lekker en je gaat er echt niet dood aan. De kippen die de eieren hebben gelegd zijn dus ook niet gezond, roomboter was erg ongezond, we moesten margarine en later zelfs halvarine gaan eten, tot de berichten kwamen dat roomboter toch veel gezonder was. Vroeger veel vlees gegeten, ik rook, eet niet al te gezond en af en toe een glas wijn gaat er ook wel in. Alles met mate, dan kan het geen kwaad. Ik wens je een heel mooi weekend toe en eet maar lekker waar je zin in hebt, het kan nu nog. 😉

  1. Voor hetzelfde geld ontzeg je jezelf alles wat lekker is in het leven en bots je met een lekke band tegen een boom…. Wat gezond is weet ik niet meer en we hebben onze eitjes gegeten en zagen later dat het ‘De Code’ was…. Wat nu goed is is straks fout en over 20 jaar weer heel gezond. Ik volg mijn gevoel 🙂 Goed weekend!

 5. Je ziet door de bomen het bos niet meer…en als je alles moet geloven dan mogen we niks meer eten.
  Volg je eigen weg das het beste…toch?
  Groetjes en fijn weekend

 6. Dieet volgen heb ik al lang opgegeven.
  Ik volg nu mn eigen, het heet die-eet.
  Ik koop zo bewust mogelijk, gooi zo weinig mogelijk weg (valt niet mee: 6 koeken in een pak, na 2…tsja ).
  MAAARRRRR de eieren: ik hoorde nèt op radio hoe gevaarlijk dat stofje is!
  Men heeft geprobeerd zelfmoord te plegen met dit goedje! Een hoeveelheid die MILJOENEN keren meer bevat dan er in 1 ” vuil” ei zit. Resultaat: 4 dagen ziekenhuis, get well soon, bye!
  Het ging ook over glutenvrij, dat zou zo gezond zijn. Niet dus. 5 (merk)produkten getest: meer zout, suiker en ongezonde vetten en minder vezels!

  Kortom: ik laat me niet gek maken door de VwA. De media duiken erop want komkommertijd…
  Wat hier al gezegd werd: gezond verstand, gevarieerd en als er iets niet (goed) functioneert in mn lichaam, dan pas ik mijn die-eet aan!

  Lief gansje, nog even over je droom. Ik ga m wreed verstoren. Je kippen, gans, schapen zullen moeten eten. Vervuild grondwater hebben we heel veel, dus gras oid kan niet. Je hoeft ook niet zelf gaan verbouwen: zelfde reden…
  We hebben met z’n allen deze wereld vies gemaakt. Generaties lang…
  Misschien kunnen jouw kleinkinderen jouw droom verwezenlijken, als wij nu met z’n allen vreselijk ons best gaan doen om zo goed mogelijk voor Moeder Aarde te zorgen…

  Dikke smok!

  1. Ja die droom…. Ik weet het, ik ben min of meer zo opgegroeid. Inderdaad, we hebben het met zijn allen gedaan en we zullen het ook met zijn allen weer moeten oplossen. Dus blijf ik maar op mijn eigen manier het beste doen.
   Die koeken herken ik. Eet nu bijna geen koeken meer, ook beter voor mijn suiker haha 😉
   Dikke smok terug! x

 7. Het beste is je er niet teveel van aan te trekken..
  Wat voorheen goed was is nu weer fout en omgekeerd. Je krijgt er wat van. Jan zei laatst met die eiertoestand, ik eet geen eieren meer. Maar ik heb het foute nummer al lang in mijn hoofd, zolang dat niet op een ei staat eet ik lekker eieren.

  1. Ik ga echt niet stoppen met lekker eten. Sund en daarmee los je t probleem niet op. Straks zijn het weer de komkommers
   Maar we moeten gewoon anders gaan leven met zn zoveel miljard….dat lijkt me key.

 8. Gevarieerd eten en niet te veel. Veel fruit en groenten, vlees en vis afwisselen, zelf kippen houden voor kakelverse eitjes en als we met pensioen zijn een moestuin aanleggen. En blijven bewegen ondanks de vermoeidheid of het gesputter. Zo stel ik me gezond leven voor.

 9. Je bent goed bezig. Ik denk dat het een kwestie is van gezond verstand, naar je eigen lijf luisteren. (Dat zijn we een beetje verleerd. ) ik vind het wel mooi dat deze discussie nu gevoerd wordt door heel veel mensen. Het wordt steeds gewoner. En ja je gaat weleens de mist in. Ik pakte ook weleens een plastic zak aan uit gemak terwijl ik 40 jaar geleden al vond dat de plastic zakken weg moesten. Nu heb ik braaf altijd een tas mee. Met eten doe ik het ook ongeveer zoals jij. Ik merk dat ik het best functioneer op koolhydraatarm, mar ik zondig ook weleens. Het mooie is dat ik aan mijn lijf merk dat het goed gaat als ik verstandig doe. Dan kan ik rustig een zalige bonbon bewaren, omdat ik er dan geen trek in heb. Gaat je allemaal vast lukken!

 10. Ja, moeilijk is dat. (Ik stuit toevallig op mijn eigen naam in dit bericht, dankjewel voor de vermelding!). Ik denk als iedereen zich wat bewuster wordt van het feit dat die massale consumptie eigenlijk niet nodig is, dat we al een hele stap vooruit zouden zetten.

  1. Ik wilde je nog een seintje geven, maar ben eerst gaan slapen. Niet zo fit Geen dank hoor, ik vond dat je een prachtig stukje hebt geschreven. Goed weekend vast x

 11. Ik sluit me aan bij het schrijven van edward mcdunn.
  Nu is het gezond morgen wordt je er ziek van.
  Men spreekt over gezond maar als ik zie wat er in de lucht geblazen wordt dat wij bij iedere inademing tot onze longen brengen denk ik is dat dan gezond

  Aum Shanthi

  1. Ja het wordt steeds complexer. Je gezonde gevoel zelf blijven volgen lijkt mij nog de beste oplossing. Dat van onze lucht is ook nog zoiets ja

   1. En dan mogen we nog niet het belangrijkste vergeten te melden ons drinkwater.
    Ik zal maar gewoon blijven eten en ooit sterven we toch aan iets.

    Aum Shanthi

 12. Zeer gevarieerd blijven eten = het gif spreiden. Dat is het enige wat we kunnen doen, want zowat alle voeding blijkt bezoedeld… Smakelijke groet X

 13. Die droom herken ik helemaal. Ik besef ook dat het een luxe is daar nu naartoe te kunnen/mogen werken, langzaamaan. In echt hele kleine stapjes, we leren al doende. Ik kan al enorm genieten van de compostbin (de kippen worden zo happy als die leeg mag worden gehaald 🙂 en het voelt een stuk minder verspillend). Ik heb het altijd jammer gevonden dat zoveel ongezonde dingen goedkoper zijn dan de gezonde. Ik hoop dat jullie nieuwe huis een tuin zal hebben voor die kipjes, ganzen en fruit en groente. liefs, Hanneke

  1. Heerlijk hè. Morgen gaan we huizen bekijken. Een boerderij en een wat groter gevaarte wat van oorsprong bij een fabriek hoorde die nu als atelier is ingericht. Ik verwacht er nog niks van, maar we gaan gewoon onze droom achterna. Stukje bij beetje.
   Ik herinner me onze kipjes nog van vroeger. Aardappelschillen daar vochten ze om. Zo leuk. We gaven ze ook de eierschalen maar die vonden ze zo lekker dat ze hun eigen eieren direct na de leg kapotpikten
   Eigenlijk leefden wij vroeger al zo. 1 kachel voor 160 meter huis…. brrrr! En nu wil ik het terug. Ik geniet van je leuke ideetjes. Die dennenappels gaan er komen straks. Dank je wel lieve Hanneke xxx

 14. Ik begrijp goed dat je het niet meer weet Marije. Ik ook niet. Ik denk dat veel afwisselen goed is en veel vegetarisch met af en toe een stukje vlees. Zo doen wij het ook. Wat je dan ook binnenkrijgt, je krijgt niet van zulke grote hoeveelheden binnen.
  Ik hou ook van pure voeding, maar wat is nu nog puur tegenwoordig.
  En te bang is ook niet goed. Een mens moet toch met veel plezier zijn maaltijden kunnen eten.
  Ik kan er soms ook echt boos om worden, om alle troep die overal in wordt gestopt. Vooral voor jullie jonge mensen en kinderen.
  Maar blijven genieten lieve Marije, alles met mate, meer kun je niet doen. En alweer zo’n heel goed stukje door je geschreven. liefs!!

  1. Dank je wel Johanne. Genieten doen we zeker! Zo puur en simpel mogelijk. Hoe meer ingrediënten hoe minder trek ik er in heb. Maar het is jammer dat geldlust ten koste van eerlijke voeding gaat. In ons nieuwe optrekje wil ik kippen! En ganzen Als we je dan een keertje komen opzoeken hebben we gewoon verse eitjes mee Liefs xx

 15. En zo zal er altijd wel weet iets zijn wat in meer of mindere mate ‘gevaar’ oplevert voor de gezondheid. We kunnen daar niets aan doen met zijn allen, we zullen het ermee moeten doen.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.