Om sterk te zijn, hoef je niet altijd sterk te blijven

Sterk zijn…

Het lijkt wel alsof je in deze samenleving alleen maar meetelt als je sterk bent. Het wordt ook vaak als een, goedbedoeld, compliment gegeven. ‘Wat ben jij sterk!’

Maar….daardoor vergeten veel mensen dat momenten van zwakte juist je kracht kunnen worden. Dat het accepteren dat iets niet meer kan, of boven je krachten gaat, vaak juist heel veel krachten vergt. Opgeven is soms een vorm van kracht, van sterk zijn… 

Geen zwakte

Om sterk te zijn, heb je momenten van zwakte nodig. Misschien omdat je je krachten verkeerd hebt besteed, of omdat je je krachten wilt sparen voor iets waar je ze harder voor nodig hebt. En toch heb ik in onze samenleving het gevoel dat dat steeds meer ontmoedigd wordt. Altijd sterk blijven en doorzetten wordt vaak de hemel in geprezen.

Ik zou dat zo heel graag anders zien. Elkaar stimuleren in die momenten van zwakte. Een schouder bieden, om er voor elkaar te zijn. En niet die momenten aangrijpen om jezelf sterker te maken, ten koste van die ander. Om een ander te vertellen dat hij door moet gaan en het hoofd niet moet laten hangen. Zo werkt het in het leven immers niet?

Even opgeven

Even opgeven kan een leermoment zijn. Ik bedoel daarmee echter niet dat je niks af moet maken. Maar domweg doorgaan en sterk blijven ten koste van jezelf, dat kun je beter niet doen. Door iets even op te geven, geef je jezelf soms juist een kans… Aan jou om te voelen wanneer dat is.

Je kunt, als je echt eerlijk bent tegen jezelf, prima aanvoelen wanneer de energie die je ergens in stopt je ook daadwerkelijk wat op gaat leveren. En zo kun je ook prima aanvoelen wanneer je sterk bent omdat je domweg sterk wilt zijn, terwijl het eigenlijk geen zin heeft.

Waarom wil je sterk zijn?

Stel je zelf soms de vraag: waarom wil ik sterk zijn?
Om de buitenwereld te imponeren? Om voor mezelf te bewijzen dat ik iets kan?
Of is het anders? Wil je sterk zijn omdat je net even dat tandje bij moet en wilt zetten om je studie te halen, om je huis af te maken of om een boek te voltooien…?

Voor die laatste momenten zou ik mijn krachten zeker aanwenden. Dan is het handig om sterk te zijn. Maar sterk zijn, vooral om van anderen te horen dat je sterk bént…. Dat vind ik een zwaktebod.

De Gans

sterk

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

19 thoughts on “Om sterk te zijn, hoef je niet altijd sterk te blijven

 1. Sinds mijn burn out in 2007 ben ik allergisch voor het woord “sterk”.
  Iets kan sterk ruiken. Dat dan weer wel.

 2. Mooi blogje en o zo waar ………….. en dan spreek ik ook uit ervaring ……… juist je zwakte durven tonen straalt kracht uit ……..

 3. Toevallig heb ik hier alweer een aantal jaar geleden ook over geschreven op mijn blog, hoewel dat meer over opgeven ging. Ik kan me helemaal vinden in wat jij schrijft. Hoewel ik zelf ook wel in de valkuil trap van het maar doorgaan en doorgaan en sterk blijven.

 4. Sterk zijn is mijn grootste zwakte. Door schade en schande achter gekomen. Over grenzen heen gaan, omdat je niet wilt opgeven, tegen beter weten in.
  Mooi geschreven, Marije, zoals altijd. Groetjes!

 5. Dat herken ik wel, dat als ik zwakte toon, mensen zeggen “Maar je doet het toch zo goed”, of “Wat ben je sterk/flink”. Dat geeft me toch het gevoel dat ik maar beter niet kan laten zien dat ik niet altijd flink ben.
  Dat wil niet zeggen dat ik voor mezelf niet weet wanneer ik zwak ben, hoor. Je kan het beter binnenboord houden en je even terugtrekken. Maar ik denk ook dat dit voor iedereen persoonlijk anders is.
  Bedankt weer en fijn weekend alvast.

  1. Dat herken ik ook zo. Dan maar slikken en weer doorgaan. Maar er zijn gelukkig wel een paar mensen die daar doorheen prikken in mijn geval. Goed weekend!

 6. Oei, wat is dat weer sterk geschreven en op mijn lijf ook. Ik was altijd de sterke maar dit jaar ben ik ingeklapt en mag ik zwak zijn en heb dat toegelaten. Ik ben nu zo ver dat mijn sterk zijn grenzen heeft en dan maar zwak zijn wat de ander ook zegt of denkt. Dankjewel Marije voor deze sterke en wijze woorden terwijl ik weet dat het bij jou ook niet altijd zo is. Jij bent door je ervaringen sterk geworden en durft zwakheden te laten zien en te beschrijven. Liefs Hennie

 7. Nemen zoals het komt is een optie
  Niet altijd makkelijk maar wel de beste manier
  En je mag je zwakke kanten best laten zien
  Groetjes

 8. Sterk zijn kunnen we niet altijd. Je sterk houden altijd. Maar dat kraakt op een moment. Men zal momenten moeten hebben om je te wapenen en het andere moment om je emoties de vrije loop te laten.

  Mooie tekst maar ben niet anders gewoon om zoiets van je te lezen. Warm vol energie en kracht maar waar veel uit te halen is. 😉

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.