Normaal bestaat nog steeds niet meer

normaal

Normaal bestaat nog steeds niet meer

Sinds woensdag een verdere versoepeling van de lockdown-maatregelen is aangekondigd lijkt het buiten wel het speelkwartier van de kleuterschool.

Jongens, het is nog niet weg!!!

Dat virus is er gewoon nog, net zoals in maart.

Natuurlijk, begrijp ik de zorgen van velen om hun bedrijf en hun baan. Ik gun niemand de ellende waar hij noodgedwongen in is gestort. Maar….de telefoon bij kappers staat roodgloeiend, kinderen staan massaal op het voetbalveld, mensen lopen tegen me aan in een winkel, waar ik noodgedwongen iets moet halen wat mijn Lief niet halen kan. En ik lees in de krant dat een groot deel van Nederland ineens vakanties aan het plannen is….

Onze eigen vakantie is geannuleerd. En mijn hoofd staat er ook niet naar. De noodtoestand in mijn tweede thuisland is verlengd tot in ver in juli. Het besef van de ernst van de ziekte is daar groot. En ik dacht dat dat hier ook zo was. Enkele weken geleden deelden we massaal ‘hashtagblijfthuis’. Maar sinds de persconferentie van afgelopen woensdag gedragen mensen zich ineens onzinnig uitzinnig.

Ik snap het jongens, echt! Ik wil ook weer terug naar ‘normaal’

Maar normaal bestaat niet meer. Als we nu net doen alsof we een stelletje kleuters zijn wat eindelijk na de les even mag buitenspelen, dan zitten we in juli weer doodleuk met z’n allen binnen. Met meer zieken dan ooit. Terwijl de mussen van het dak vallen van de hitte (bedenk even hoe fijn dat is als je je huis niet goed kunt ventileren…..), de vakanties moeten worden afgezegd, terwijl het wc-papier toch eindelijk eens op raakt.

normaal

Kwetsbaar?

Ik ben één van die mensen waarover door sommigen de afgelopen maanden laatdunkend werd gesproken: ‘kwetsbaar’.

Laat me even iets uitleggen: ooit was ik een harde tante met een druk en bruisend leven. Ziekmelden vond ik onzin en slapen zonde van mijn tijd.

Die kwetsbaarheid ontstond doordat ik jaren lang mijn tomeloze energie in mensen, werk en studie heb gestort, maar niet in mijzelf. De grootste kwetsbaarheid kreeg ik omdat ik ernstig ziek werd tijdens mijn zwangerschap, waarna ik door te vroeg te veel te gaan werken nooit meer ben hersteld.

Ik ben nu een moeder en ik heb een gezin. Ik heb familie en vrienden. Ik ben een mens. Ik ben waardevol. Als iemand denkt dat het hebben van een carrière met centen onkwetsbaar maakt en je vrijwaart van vervelende ziekten, dan heb ik daar een ongenuanceerde mening over: je hebt nog niet veel van het leven begrepen.

Ik blijf voorlopig in mijn eigen lockdown

Ik blijf vooral thuis. Waar ik verder kan met het realiseren van mijn plannen, doe ik dat.

Onze spruit moet straks 2 dagen in de week naar school, dus ook dat gaat gewoon gebeuren. Ik zal de plaatselijke ondernemers steunen waar ik kan. Maar verder verandert er voor mij nu nog niet veel. Ik spreek niet af. Ik ga, buiten écht noodzakelijk, nergens heen en ontvang ook niemand in mijn huis.

Áls er al een versoepeling mogelijk is, dan is de eerste die ik zie mijn zieke moederke. En de tweede een lieve vriendin die op dit moment door de omstandigheden niet bij haar gezin kan zijn. Verder heb ik in deze tijd weinig behoefte aan afspraken, sociale drukte en gedoe.

Verstandig

Ik hoop dat we verstandig blijven en niet geloven dat we gezellig op een kluitje kunnen zitten met een vrolijk mondkapje voor. Lekker stapelen op een terras op de markt! Lekker met zijn allen koopjes jagen, jeuiiii!!!

Ik hoop vooral dat we rustig, stap voor stap, onze samenleving weer op kunnen starten. Behoedzaam, en gezond. Zodat we niet meer op onze schreden terug moeten keren naar de beslotenheid van ons eigen huis, terwijl bedrijven overstelpt worden met ziekmeldingen en de zorg weer overbelast wordt.

Niet alles ‘moet’ gewoon doorgaan omdat de economie anders instort. Het is zo complex; er zijn zo veel factoren om rekening mee te houden. En dat alles moet beginnen bij ons eigen gezonde verstand. Zodat we de boel weer echt op gang kunnen trekken.

Wees verstandig lieve mensen.

Normaal bestaat nog steeds niet meer.

#zorgvoorelkaar

De Gans

normaal

Reageren op dit bericht kan alleen per mail.

! Lieve mensen, pas op elkaar, wees zuinig op jezelf en blijf gezond ! #houdafstand !

Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
&

Wie is De Gans?

Bezoek de expositie van De Gans

Expositie

Marije De Gans

BLOG

riding life

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Gans beknopt: quotes

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: