No Boundaries, over – regels en grenzen

Regels
Kiekkaaste in het Groninger kwelderlandschap

Regels zonder grenzen

Ik ben niet van de letter van de wet. Al toen ik heel jong was vond ik dat regels en wetten niet veel meer waren dan ‘regels van fatsoen’. Eigenlijk zijn ze vanzelfsprekend, maar we schrijven ze voor de zekerheid toch even op. Regels dienen de mens en niet andersom. Dat houdt voor mij tegelijk ook in dat je per situatie zou moeten kijken hoe je regels uitlegt en toepast. Het uitgangspunt van de wet zou leidend moeten zijn, niet de letters die er in staan. Eenzelfde situatie kan voor verschillende mensen heel anders uitpakken.

Vasthouden aan regels beperkt soms

Toch lijken wij in de maatschappij van tegenwoordig steeds krampachtiger vast te houden aan allerlei regeltjes en wetten. En omdat veel van die regeltjes vaak uitgaan van doemscenario’s die slechts een kleine groep betreffen, zie ik ze in hun huidige omvang verworden tot een zeer beperkende factor in het leven.

Ik kan, ter illustratie, een onuitputtelijke lijst met dergelijke verlammende voorbeelden uit mijn mouw schudden, maar dat doe ik niet. In plaats daarvan geef ik jullie twee plaatjes. Twee foto’s van de Kiekkaaste, zoals we hem hier in Groningen noemen. Een grote vogelkijkhut op het wad bij Nieuwe Statenzijl, in het uiterste puntje van Oost Groningen. Aan de horizon achter het gebouwtje, dat slechts via een vlonderpad tussen het riet bereikbaar is, verrijzen sinds enige jaren talloze windmolens.

Toen ik eerder deze week deze plaat postte op Instagram, kreeg ik diverse opmerkingen over die molens. Mijn foto, netjes genomen volgens diverse regels der fotografie, toonde inderdaad een brede rij witte exemplaren, vrolijk maaiend met hun wieken in de zon. Persoonlijk vond ik het contrast van natuur en industrie wel mooi. Maar lang niet iedereen bleek dat met mij eens.

 

grenzeloos Grenzen

Grenzeloos denken

Op mijn blog houd ik mij niet vast aan letters en regeltjes. Mijn foto’s en teksten zitten in mij, en vormen zich een weg naar buiten. Als woorden niet toereikend zijn, verzin ik een nieuw. Als een object op een foto een ongewenst neveneffect sorteert, dan pas ik de instellingen van mijn camera aan om mijn verhaal over te brengen. Zo kan ik 1 plek heel verschillend voor het voetlicht brengen, al naar gelang mijn gevoel

Zo post ik vandaag een andere foto, buiten de regeltjes om gemaakt en daardoor minder provocerend. Het beeld is verzacht, zoals ik de maatschappij wat zou willen verzachten.

Het scheelt mij weer een discussie met alle pro’s en contra’s over de noodzaak van windenergie op mijn tijdlijn. Want dat was niet mijn gedachte achter deze foto’s. Soms maakt het loslaten van regeltjes het leven ook gewoon makkelijker.

Ik wens jullie een goed weekend toe.

De Gans

 

Regels
Kiekkaaste, met op de achtergrond een industrieel landschap

Niets meer missen? Volg De Gans ook op: 
  

Wie is De Gans?

20 Replies to “No Boundaries, over – regels en grenzen”

 1. shivatje schreef:

  Spijtig genoeg kent ons leven regels en grenzen. Maar het is hoe je er zelf mee om kan gaan. En men hoeft zich niet te houden aan regels en grenzen die opgelegd zijn. Men moet er voor jezelf het goede van inzien.

  Aum Shanthi

 2. Judy schreef:

  Ik stoor me ook niet aan die witte windmolens. Geeft me een geruststellend gevoel dat er op een positieve manier energie wordt gewonnen. Wat regels en wetten betreft: met je eens. Ze dienen de mens en niet andersom.

 3. AnneMarie schreef:

  Zoveel regelttjes en wetten maar regels om op een vriendelijke normale manier met elkaar om te gaan ontbreken.
  Foto’s kunnen voor jezelf betekenisvol zijn maar nergens aan voldoen.

 4. Ik vind het beide erg mooie foto’s!
  Helaas krijg ik op mijn werk ook elke dag weer te maken met regeltjes. Natuurlijk is het goed dat ze er zijn, maar soms gaat het ook echt te ver.
  Jammer ook dat mensen tegenwoordig altijd maar hun mening willen spuien en een oordeel klaar hebben.

 5. Matroos Beek schreef:

  Ik hou van soepele regels met rekbare grenzen. Helaas kan niet iedereen daar goed mee omgaan. Het is een kwestie van fatsoen. Een degelijk oud woord, maar zo voel ik het aan. Ik ben opgevoed met weinig regels in goed fatsoen. Op school kregen we teveel regels en daardoor werden we stiekemerds met minder fatsoen. Er valt veel over te zeggen… Zeer interessant logje.
  Die kijkhut is fantastisch.. En heel mooi gefotografeerd.
  Lieve groet en een heel fijn weekend X

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk dat jij het ook een mooie plek vindt… Ik denk dat regels juist het onfatsoen stimuleren. Carine heeft dat hieronder heel mooi verwoord. Dank je wel. Veel liefs en goed weekend xx

 6. Carine schreef:

  Ik ga volledig akkoord wat wetten en regels betreft, ze kunnen heel beperkend zijn, ik vind ook dat ze de mens ervan ‘verlost’ om zelf nog na te denken over of iets wel kan of niet, ze nemen de verantwoordelijkheidszin weg.

 7. Melanie schreef:

  Het is zo jammer dat mensen altijd wat te zeuren willen hebben.
  Iedereen wil zijn mening zo graag tentoonstellen en vaak doen ze dat op een zeer negatieve en dwingende manier.
  Heel jammer..
  Ik vind je foto’s geweldig. Meer hoef ik er niet op te zeggen.
  <3

 8. Hennue schreef:

  Lieve Marije, ik ben niet zo van de regeltjes maar je komt er soms niet onderuit. Soms moet je het leven nemen zoals het komt , regels of geen regels, dat is toch heerlijk. We worden overrompeld door regels en wetgeving uit den Haag, in mijn eigen kleine wereldje hou ik het wat soepeler en makkelijker . Die twee foto,s zijn prachtig, toch zonder windmolens mooier hoor. Fijne avond, liefs Hennie

 9. omabaard schreef:

  Woord en beeld krijgen keuzevrijheid bij de auteur van de blog.

  Persoonlijk vind ik de ene realistisch, de ander mystiek, dromerig. En naar gelang mijn stemming zal mijn voorkeur mee golven. Ze zijn allebei prachtig.

  Loslaten van regeltjes moet zeker kunnen, maar ik begrijp dat wetten nodig zijn om chaos en onderling conflict te vermijden.

  Prettig WE.

  • Marije De Gans schreef:

   Regeltjes zijn nodig, maar hoe je ze interpreteert daar kan soms best wel iets meer flexibiliteit bij als ik zie hoe zwartwit en risicomijdend we allemaal worden… Ik heb hetzelfde bij de foto’s 🙂
   Goed weekend!

 10. Kerst schreef:

  Hey Marije weer een mooi stukje iedereen heeft wel een mening ik stoor mij niet aan die molens bij ons staan ze ook en s’avons Net een disco met al die lichtjes een heel goed weekend groetjes Kerst ❤️‍♂️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: