Nieuw Buiten Leven

buiten

Buiten Leven: een nieuwe inspiratiebron

Nu we op ons plekje zijn neergestreken en de stabiliteit weer terugkeert in ons leven, vind ik het tijd om een nieuwe inspiratiebron aan te boren. Hoe makkelijk is dat geworden! Ons huisje, onze tuin, het Groninger platteland… Dit alles bij elkaar, met alle mooie ontmoetingen van dien, zijn reden tot schrijven, en meer nog, tot fotograferen.

Buitenleven

Daarom heb ik een nieuwe categorie in het leven geroepen: Buitenleven. En dan wel à la Gans, natuurlijk. Iets wat mij altijd al heeft geïnspireerd, maar wat op deze plek pas echt tot bloei mag, en kán komen.

Ons huisje is bijna klaar. Van binnen en van buiten is het grondig aangepakt de afgelopen weken. En het resultaat wordt nu zachtjes aan zichtbaar.

De komende tijd neem ik jullie zo nu en dan mee naar de belevenissen op dit plekje. Binnen, onder ons rieten dak, en buiten in de tuin en de mooie natuur waarin wij leven.

Ons huis

Bovenaan zie je een foto van ons huisje. Aan deze zijde is het rieten dak bijna volledig vernieuwd. We hebben 2 weken letterlijk ‘onder zeil’ gebivakkeerd. Uiteraard precies in die periode dat de herfst besloot nog eens van zich te laten horen en met harde wind en neerslag zijn opwachting maakte. De rietdekkers dreven bijna letterlijk van het dak af. Was het niet door de wind of de regen, dan gooide Moeder Natuur er gewoon nog een indrukwekkende serie knettervette hagelstenen bij.

Al met al is de verbouwing van ons dak intensiever geworden dan voorzien. Want, aan de noordzijde aangekomen bleek ook het riet aan die kant erg slecht. Vanwege een uitbouw met een nagenoeg afwezige hellingshoek raadde onze dekker af op die plek opnieuw riet te leggen. En zo stonden we onverwacht op een regenachtige middag in maart ineens dakpannen uit te zoeken. Onze kennis van riet, rietdekken (wát een prachtig ambacht!) en constructies van daken, isolatieplaten en brandveiligheid is in enkele weken werkelijk met sprongen vooruitgegaan.

buiten
Rietdekkersgereedschap. En een zeil….

Binnen

Intussen staat ook onze bovenverdieping behoorlijk op zijn kop, omdat we daar een nieuwe badkamer willen. Dus hier stommelen al weken mannen rond van allerhande pluimage en met allerhande kundigheden waar ik nog nooit over heb nagedacht. Wist je bijvoorbeeld dat ‘kitten’ een vak apart is? ‘Kitter’. Ik dacht altijd dat dat bij de badkamermannen in het pakket zat, maar er is voor bijna elke werkzaamheid een andere specialist nodig. Dat maakt het een uitgebreide en intensieve exercitie, zo’n verbouwing.

Dus hebben we al weken een leger bouwvakkers + radio’s op onze slaapkamers, terwijl de rietdekkers boven hun hoofden genoeglijk het dak over stommelen. In de keuken vinden alle binnen- en buitenbedrijven elkaar bij het brood en de koffie en wisselen gemoedelijk hun kennis, tools en gezelligheden uit.

Rust

Waarschijnlijk komt er na deze week zachtjesaan een einde aan al die bedrijvigheid. Hoewel ik snak naar rust en er niet altijd op zit te wachten dat mijn huis 5 dagen lang vanaf 07.25 ’s morgens tot aan het avondmaal Den Soete Inval is voor rietdekkers, timmerlieden, elektriciens, tegelzetters, kitmeneren en wat al nog meer, zal ik de gezelligheid ook missen.

Maar dan hebben we wel een volledig gerenoveerd dak, een nieuwe badkamer in een oude stijl en een toilet waarvoor we niet een half huis door hoeven bij nacht en ontij.

Daar verheug ik me nog wel het meeste op.

De Gans

buiten
Stilleven van rietdekkersgereedschap op ons dak
Niets meer missen?
Volg De Gans ook op

Wie is De Gans?

34 Replies to “Nieuw Buiten Leven”

 1. Marijke Vaernewyck schreef:

  Hey Marije
  Leuk om je verhaal te horen en je foto’s te zien
  Ik heb het ook meegemaakt …weet hoe het voelt tijdens, maar ook hoe heerlijk het is als je het ziet veranderen en het genieten als het af is …de rust en het tevreden gevoel …
  Wens je veel geluk en liefde daar ❤️

  • Marije De Gans schreef:

   Wat heerlijk als het af is hè. Het gevoel van ‘klaar’ en rust… En ons huis weer iets meer van ons. Zo heerlijk. Ook voor jou nog heel veel moois en liefde ❤ xx

 2. Suske schreef:

  Een rieten dak het ik al heel lang hier niet meer gezien.
  Het is prachtig.

 3. Anuscka schreef:

  Mooi om zo’n ambacht elke dag te kunnen volgen he? Fijn dat jullie dak er nu ook weer even tegen kan! Wij genieten nog dagelijks van zowel de aanblik als het gevoel van het nieuwe dikke pak, voelt zo luxe! Hopelijk wordt de drukte snel wat minder, dat lijkt me best wel zwaar voor je… Liefs! XX

  • Marije De Gans schreef:

   Het is klaar. De rietdekkers zijn vanmiddag voor het laatst geweest. Het is echt prachtig geworden. Een deel helemaal vervangen, een deel bijgewerkt en gekamd. Glanzend goud boven onze hoofden. Fijn is dat he, en het isoleert ook zo goed. Morgen als het goed is de laatste loden voor de badkamer en dan keert de rust terug. Verheug me er intens op 😉 Liefs xx

 4. Ivar Wakker schreef:

  Mooi die lijnen op de foto
  de tanden van de kam of vork
  in combinatie met de structuur van de geribbelde bloempot
  Het metselwerk
  op de achtergrond
  doet er niets aan af

  Woongenot gewenst !
  Alles blijft lees en volgbaar op 1 webadres?

  • Marije De Gans schreef:

   Dank je wel. Het is een heerlijke plek om te wonen.
   De blog blijft op dit webadres, zoals het nu ook is. Op IG post ik veel andere foto’s en kleine schrijfsels.

 5. Silke schreef:

  Wat een prachtige plek! Heerlijk als daar straks ook echte rust bij komt 🙂 Ik ben heel benieuwd naar de buitenleven categorie, leuk! 🙂

 6. Judy schreef:

  Wat een prachtig huis! Veel sterkte met de werkzaamheden, een toilet binnen bereik lijkt me erg belangrijk. 🙂

 7. Edward McDunn schreef:

  Een rieten dak is prachtig hoor, zitten er al zwaluwen onder?

 8. shivatje schreef:

  Als alle werken gedaan zijn kan je ervan genieten en van de rust. Want ja een werkman zonder radio die gaan niet vooruit.

  Aum Shanthi

  • Marije De Gans schreef:

   Nee, dat is absoluut waar 🙂 Inmiddels is iedereen weer gearriveerd en zit ik in een hoekje met de blog. Op een bepaalde manier is het eigenlijk wel prima zo. Mooie dag!

 9. omabaard schreef:

  Fijn om te mogen mee genieten van hoe jullie huis een echte thuis wordt, waar je rust en een fijn gevoel vindt.v

 10. Matroos Beek schreef:

  Een rieten dak.. wat mooi!
  Ik kijk al uit naar het vervolg!!

 11. Mrs. Brubeck schreef:

  Een rieten dak is supermooi, maar ook erg duur om te verzekeren! Een brandverzekering kost daardoor in België x2!.
  Wij zakken dit weekend af naar jullie regio om te rusten en te wandelen! Liefs x

  • Marije De Gans schreef:

   Het valt bij ons heel erg mee gelukkig. Het hangt vooral af van het type dak wat je hebt, de constructie en hoe je schoorsteen is. Geniet van jullie weekend xx

 12. Kerst Veldstra schreef:

  Een drukke van Belanger zo te horen het eind inzicht en een prachtig plekje de zo er is in aantocht lekker genieten met het gezien Marije groetjes Kerst

 13. Dat wordt mooi!

 14. rebbeltje schreef:

  Zo jullie zijn flink bezig…vind een rieten dak altijd mooi om te zien
  Ben benieuwd naar de badkamer in stijl van 😉
  Groetjes

 15. vivapo schreef:

  ik kijk met belangstelling uit naar het vervolg Marije.

 16. Hennie schreef:

  Geniet er van Marije, eindelijk je rust gevonden, heerlijk tich. Knuffel van mij‍♀️

 17. schrijfsels schreef:

  In ons dorp ook twee huizen met een rieten dak, machtig hoe dat gedaan wordt. Heel veel woonplezier in jullie verbouwde thuis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: