Neemt jouw baan vakantie van jou?

vakantie

Je kunt wel vakantie nemen van je baan,
maar je baan neemt geen vakantie van jou…

 

Deze zin rolde over mijn lippen toen ik vanmorgen, na een korte vakantie, mijn Lief in huis tegenkwam, al weer druk bezig met zijn werk. Handsfree telefonerend, met een kop koffie in zijn hand en zijn gedachten op virtuele locaties heel ver weg. Op de dagen dat hij thuis werkt is hij feitelijk van ’s morgens tot in de avond geestelijk volledig ‘afwezig’, zoals ook vandaag.

Na dit telefonisch conclaaf was hij weer enigszins in staat om mij te kunnen zien, lubberend aan mijn eigen koffie en het dagelijks nieuws in mijn handen. En even zo snel vertrok hij weer naar zijn werkkamer voor een volgend overleg.

Na de vakantie

Ik had met hem te doen. En herinnerde mij mijn eigen arbeidsroutines na vakanties. Het waren meestal dagen van koortsachtig bij proberen te lezen in een overvolle mailbox en stapels papieren, terwijl mijn kantoor vol met heren stond die de dagen af hadden zitten tellen totdat ik weer op mijn post verscheen. Na de eerste werkdag was er in mijn lijf geen vezel vakantiegevoel meer over.

Mijn Lief is daar wel makkelijker in. Zelfs op vrije dagen rinkelt zijn telefoon. De laptop gaat mee tussen de bagage op vakantie. Maar, anders dan ik, is hij meester in oppakken en loslaten van werkzaamheden. Op vakantie kan hij zijn werk keurig in een pakketje afbakenen en wegzetten. Even iets beantwoorden, of oplossen, en weer verder met de vakantie.

Zijn werk vereist tijd en inzet. Het is normaal dat de laptop ook in het weekend aan staat en dat hij voor het slapen gaan regelmatig nog even gauw iets inroffelt of nakijkt. Net zo snel gaat zijn knop weer om richting thuis en vrije tijd.

Ik kon dat niet. Eén mailtje van een collega halverwege mijn vakantie en mijn hele ‘zen-vibe’ was weg. Ik moest echt ‘uit’ en afstand nemen, anders kon ik niet ontspannen. En dat zie ik bij meer mensen.

 

vakantie
Dat zen-gevoel… Na de eerste werkdag was ik het vaak zo weer kwijt.

Belasting

Tegelijk zie ik een maatschappij die de belastbaarheid van werknemers ondermijnt. Niet iedereen is in staat om zijn werk zo af te bakenen als mijn Lief. Ik vind dat we meer terughoudend moeten zijn om collega’s te storen tijdens vrije tijd en vakanties. En er ook rekening mee houden dat iemand, terug van vakantie, even weer moet inwerken, bijlezen of wat er ook maar nodig is.

Er zit zeker een verschil tussen banen. Ik denk dat je makkelijker achter het stuur van een bus stapt, dan wanneer er bij je functie heel veel lijnen in en buiten een bedrijf samen komen en je letterlijk tussen allerlei organen moet schakelen.

Maar toch…

Als ik hoor over groepsapps van het werk, waaraan werknemers soms verplicht deel moeten nemen, omdat er mogelijk toch een beroep op ze moet worden gedaan op de dag dat ze vrij zijn… Een Facebookpagina waardoor mensen verplicht worden om een eigen account aan te maken en op de de posts van de werkgever te reageren. Of een baas die toch verwacht dat zijn mensen op zondag even de mail checken, of dat iemand in geval van nood op zijn vakantie-adres gebeld kan worden (waarbij het aan de collega’s is om uit te maken wat nood is, niet aan degene die op vakantie is), dan denk ik toch dat we op de verkeerde weg zitten.

Elk mens heeft een eigen behoefte aan rust en een eigen grens, een eigen balans tussen werk en vrije tijd. En die grens vervaagt steeds verder, vooral door de nieuwe digitale wijze van communiceren. Daar is op zich niet zo veel mis mee, maar wel met de belasting die je daarmee voor sommigen creëert. Grenzen zijn persoonlijk, en de belastbaarheid van mensen ook. Sommigen kun je 3x per dag bellen en die hebben nergens last van, anderen blijven met het werk in hun hoofd zitten als ze tijdens hun vakantie ook maar 1 berichtje ontvangen.

Aan ons de opdracht om al die verschillen te respecteren… Ik pleit voor een geoorloofde, volledige afwezigheid op dagen dat iemand niet werkt. En wat ruimte om, zo nodig, na die vakantie even weer even rustig op te starten. Zodat we niet alleen lichamelijk niet werken, maar in ons hoofd ook echt vrij zijn.

Dan heeft vrije tijd pas echt nut.

De Gans

 

vakantie
Werk versus vrije tijd. Een lastige balans voor sommigen.
Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

15 Replies to “Neemt jouw baan vakantie van jou?”

 1. Mijnnikonenik schreef:

  Werk bleef altijd liggen, een inspirerende gedachte dat je ervoor gaat pleiten.

 2. Hersenspinsels schreef:

  Binnen een half uur ben ik er doorheen

 3. Hersenspinsels schreef:

  Ik werk in het facilitair werkveld, het werk gaat gewoon door als ik vakantie heb, mijn collega’s pakken veel op. Als ik terug kom ben ik altijd benieuwd naar de hoeveelheid zooi in mijn kamer.

 4. Gelukkig wordt er bij ons op het werk alleen in uiterste gevallen iemand die vrij is ‘lastig gevallen’. Zoals het in mijn ogen ook hoort.
  Zelf kan ik overigens mijn werk wel makkelijk loslaten, dus dat is fijn.

 5. Matroos Beek schreef:

  Ach Marije, wat ik heb moeten doen vorige week om alles rond te krijgen voor het verlof! Niet meer normaal én met veel spanningen. Het is niet leuk meer, niettegenstaande ik mijn werk heel graag doe, maar de balans is inderdaad vaak zoek.
  Gelukkig ben ik er geraakt. Dit weekend zijn we in Groningen en daarna in de Veluwe. Genieten van vakantie. Zo heerlijk! Het is nu nog wel even afkicken want het loslaten van het werk is niet zo simpel. Lieve groet X

 6. AnneMarie schreef:

  Zelfs nu ik niet meer werk is mijn vakantiegevoel al snel weer verdwenen. Zorgtaken die gelijk weer op mijn bordje komen, kinderen met hun probleem(pjes) familie met hun problemen. Zou het door het ouder worden komen. Een groot pluspunt hieraan is dat we niet op het punt staan te vereenzamen.

 7. Moontje schreef:

  Ik zit momenteel op de trein richting huiswaarts, na net 14 dagen zalig Portugal.
  Het duurde toch wel een dag of twee eer ik in vakantie modus raakte..
  Eigenlijk is dat erg, zonde van de vakantie-tijd.
  Ook ik moet alles op uit zetten wat met werk te maken heeft, ook de what’s app werkgroep blokkeer ik dan.
  Anders blijf je er maar mee bezig.
  Ik werk in de zorgsector, dus bij mij gelukkig geen hoop werk wat blijft liggen wachten.
  Morgen weer aan de slag, meteen werkend weekend.
  Maar wat we gehad hebben kunnen ze ons niemeer afnemen.
  Was trouwens onze honymoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: