NEE: een klein woord met een groot effect

Zeg eens ‘NEE’.

Kun jij dat makkelijk? Nee zeggen? Want als ik goed kijk naar iedereen om mij heen kunnen heel veel het niet. Ikzelf kan totaal niet goed weigeren, zodat ik anderen soms zo ver over mijn grenzen laat lopen dat ik ongezond lang in bepaalde situaties blijf hangen. 

‘Nee’ zeggen hoeft niet agressief te zijn.

Ik moet dus eerlijk bekennen dat het mij nog niet zo heel hard lukt, dat ‘NEE’. Waardoor ik mensen heel dichtbij laat komen, terwijl ik ze helemaal niet aardig vind. Waardoor ik dingen toelaat, die ik eigenlijk afschuwelijk vind. En waardoor ik verplichtingen aanga, die ik niet eens waar kan maken. Niet handig.

Ik word daar dan ook bij geholpen. Door een therapeut. Want dat nee zeggen, dat moet er weer in. Op normale en menselijke wijze bij voorkeur.

Toch valt het mij telkens weer op dat zo veel mensen moeite hebben met iets weigeren. Want het is heel natuurlijk om niet alles maar steeds te accepteren of toe te laten.

De eenvoud waarmee je een vraag kunt afwimpelen.

Ik ben soms verbaasd hoe natuurlijk sommige mensen iets kunnen weigeren. ‘Het lukt me vanmiddag niet, maar misschien de volgende keer wel’. Klaar. Geen gedoe en geen gedonder. Zo lijkt het allemaal heel makkelijk.

‘Het komt me niet uit. Ik kan niet’. ‘Ik ben moe, ik doe niet mee’. Zelfs mijn Zoon van Zes lukt het als er aangebeld wordt met de vraag om te komen spelen: ‘ik ben moe, want gisteren op schoolreis geweest. Ik ga even rusten en als ik dan nog zin heb kom ik buiten. En anders kom ik morgen weer’. Waarna de wegen opgewekt scheiden en de kinderen de dag erna weer terugkomen en ze gezellig samen gaan spelen.

Ongelooflijk, die zoon van mij. Die weet hoe het moet.

NEE: een klein woord met een groot effect
‘Nee’. Zelfs met hele vieze handjes is het nog duidelijk. ©byDeGans

Hoe kun je ‘nee’ zeggen zonder dat je je onbeschoft voelt?

‘Nee, dat gaat me nu helaas niet lukken’, is heel duidelijk en effectief. Blijf na dit nee ook bij je standpunt. Als iemand dan blijft aandringen ben jij niet degene die heel onbeleefd is, maar hij wel.

Wat ook een leuke is is ‘Ik vind het fijn dat je me vraagt, maar het gaat niet lukken’. Dan weiger je, terwijl je een positieve boodschap brengt.

Een weigering met een omweggetje.

Omdat ik een notoire ja-zegger ben, ondanks bovenstaande tips, heb ik, totdat ik het woord ‘nee’ over mijn lippen krijg, voor mezelf deze omweg bedacht: ‘ik weet eerlijk niet of het lukt, ik zal thuis even kijken/overleggen en laat je het dan weten’. En dan geef ik later door dat het niet lukt. Dan kan ik bij mijn Lief versterking zoeken en voel ik mij gesterkt in mijn nee. Want een nee tegen een ander, is wel een ja tegen mijn gezin.

Het blijft lastig.

En toch is elk ‘nee’ tegen een ander, een ‘ja’ tegen jezelf, of tegen degenen van wie jij houdt en die je na staan in het leven. Draai het dan eens op die manier om. Door een ander iets te weigeren, kom je aan iets wat voor jou daadwerkelijk belangrijk is veel beter toe.

En als je er toch serieus veel moeite mee blijft hebben? Dan is het altijd verstandig om daarvoor hulp te zoeken. Want het kan zo heel eenvoudig zijn. Als je iets gevraagd wordt, ben je zeker niet verplicht om dat te doen.

En wanneer iemand jouw nee niet accepteert, heel erg aan blijft dringen en daarmee flink over jouw grenzen gaat, is diegene dan jouw ‘ja’ dan eigenlijk wel waard?

De Gans

NEE: een klein woord met een groot effect
Meer energie voor wat belangrijk voor je is. Bron: Pixabay

 

Lees ook ‘Denk eens aan jezelf’


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

 

41 thoughts on “NEE: een klein woord met een groot effect

  1. Ooit…… Als het er bij mij nu uit komt is het vaak zo hopeloos laat dat er best wat frustratie achter zit. Ook niet handig. Ik weet al jaren hoe het moet….maar de uitvoering ervan hè. Liefs x

   1. Dat ‘te laat’ herken ik heel goed en dan baal ik achteraf van mezelf. Ik probeer er in mijn vragen naar anderen ook vaak rekening mee te houden dat er veel meer mensen zijn die daar moeite mee hebben. Ooit … 🙂 ,liefs, Han

 1. Het lijkt zo simpel om nee te zeggen, maar ook mij lukt het niet.

  Ik denk, dat dit komt, omdat mensen van mij niet gewoon zijn, dat ik nee zeg. Omdat ik altijd maar alles deed om het hun naar hun zin te maken.. accepteren ze het gewoon niet, dat ik nee zou zeggen.

  Als ik bv heel voorzichtig aanbreng, dat het me niet past om te komen babysitten, dan krijg ik meteen een boos gezicht. Of beginnen ze op me in te praten. Je kan toch gezellig hier tv kijken.. of breng een boek mee.. en dan wordt het natuurlijk nog moeilijker om nee te blijven zeggen.

  1. Het is heel moeilijk voor sommigen om uit los te komen. Ken je het boek ‘Patronen doorbreken’ van Hannie van Genderen? Dat is een boek wat je kennis laat maken met de schematherapie en interessant om eens te lezen. Heb je nog een therapeut? Misschien kun je het met haar (of hem?) bespreken. Want het is zo belangrijk dat je wat meer voor jezelf op leert komen. Maar daar heb je wel wat stevige steun bij nodig, want het is niet makkelijk. Liefs xxx

 2. Het blijft moeilijk want het zit in de mens ingebakken dat hij alles maar moet willen, vooral om de ander te pleasen… daarbij zichzelf nooit genoeg de moeite waard vindend om zichzelf te pleasen.

  Ik kan het tegenwoordig wel veel beter dan een paar jaar terug maar het blijft oefenen.

  -x-♥-x-♥-x-♥

   1. Ik denk dat je daarin gelijk hebt… niet zo heel vreemd als je bedenkt dat vrouwen vanuit de emotie leven en mannen vanuit de ratio

 3. Ik schrijf altijd dat ik beter ben geworden in voor mezelf opkomen sinds ik ouder ben. De laatste tijd betrap ik me er toch stiekem op dat ik het nog steeds bijzonder moeilijk vind nee te zeggen, tegen wie dan ook. Moet wel zeggen dat het tegen iemand die verder van mij af staat wel een stuk beter gaat, dan tegen iemand die me na aan het hart ligt. Maar het gaat steeds beter, ik blijf oefenen. 🙂 ❤️

  1. Het blijft bijzonder, wat je zegt. Het valt me ook op dat het vooral vrouwen zijn die er moeite mee hebben. We blijven volhouden hè ☺ xx

   1. Dat komt volgens mij omdat wij vrouwen bang zijn voor de eventuele gevolgen en mannen niet. Wij zien denk ik nee als een emotie en mannen zijn veel rationeler dan wij. Maar ik blijf stug volhouden hoor! Ooit zal het wel goedkomen toxh? Xx

    1. Goed gezegd! Ja dat denk ik ook. Ik probeer dat soort interne conflicten soms ook rationeel aan te vliegen in een soort ‘bewust bekwaam’ handelen waardoor ik voor mezelf kan onderbouwen waarom ik nee zeg. Maar ook dat is nog best vermoeiend xx

 4. Hé Marije, wat prachtig zoals jouw zoon zijn ‘nee’ onder woorden brengt. Misschien is dat wel het kunstje? ‘Weten waarom je nee zegt’. Wanneer je weet welke nee het is, is het veel makkelijker om het, verklaarbaar voor de ander, onder woorden te brengen. Blijkbaar maakt jouw zoon het onderscheid dat hij geen ‘nee’ zegt tegen iets of iemand. Het gaat, begrijp ik uit zijn woorden, om het bewaken van zijn grens. Mijn nee is gewoon mijn gekke dingetje en tegen niemand als persoon gericht. Overigens heb ik heel wat ‘nee ’s op mijn persoonlijke lijstje staan. Ik neem het niemand kwalijk wanneer ze daar de weg bij kwijtraken. Ik help ze je wel herinneren hoor.

  1. Ja, hij kan dat heel kunstig. Ik denk dat dat ook heel natuurlijk is en dat het, om wat voor redenen dan ook, vaak afgeleerd raakt bij het opgroeien en het leven. Ik zal bij hem heel bewust opletten dat hij zijn keurige ‘nee’ kan blijven gebruiken. Dank je wel en goed weekend 🙂

 5. Voor jezelf opkomen is goed, je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om aardig gevonden te worden. Dan loop je jezelf voorbij! Nee zeggen moet kunnen en als het bij sommige mensen verkeerd uitpakt, dan is dat maar zo. Zegt meer over die mensen dan over jou!

 6. Hey meid, ik heb een mantra
  – je leeft eerst en vooral voor jezelf –
  dank daar eerst aan voor je een antwoord geeft.
  kan het vandaag wel voor mij? is het nu de moment voor mij? heb ik dit nodig op het moment?
  ik moet het zelf heel veel herhalen, maar de nee’s komen makkelijker en zonder schuldgevoel wel beter over mijn lippen…
  de nee’s zeggen hoef ik niet altijd meer te doen, ik heb geleerd dat structuur en plannen delen met mensen, ik kan niet want ik heb ‘dit’ te doen, goed werkt voor mij.

  andere doen dit ook als ik een vraag heb, of nood heb aan een gesprek. Ik ken maar max 2 mensen waarnaar ik zomaar naar kan bellen en binnenstappen, als ik met iets zit.
  en dat is helemaal normaal.

  ‘wij’ hoeven het leven niet op te nemen voor andere! wij hebben het onze !

  succes en ja helaas het blijft een oefening!

  (ook ik ga na deze woensdag weer schrappen van de ja’s die ik de afgelopen maanden heb gezegd en die nu niet meer kunnen, het is even kei hard doorbijten en het blijven onthouden)

  1. En jij hebt zo gelijk. Toch zal het bij mij inderdaad een telkens opnieuw herhalen van een mantra zijn, het zit er gewoon van nature niet in. Ook altijd mensen getroffen (of zelf om mij heen verzameld??) aan wie ik die ja’s kon geven. Ik kan heel goed anderen adviseren hoe en wat te doen. Ondertussen hoor ik in mijn hoofd een klein stemmetje zeggen ‘en jij dan? Wanneer volg jij je advies eens op?’. Dat stemmetje wordt steeds sterker en daar mag ik dan ook wel naar luisteren. Dank je wel. Sterkte voor jou de komende week en liefs!

  1. Oh ja, dat is ook zo herkenbaar! Ik denk, dat als je ‘nee’ zegt terwijl je het niet makkelijk vindt, dat uiteindelijke ‘nee’ ook zeker de nee waard is geweest! Je bent niet verantwoordelijk voor een ander. Wel voor jezelf. Goed weekend !

 7. Ik kan wel nee zeggen …ik kan zelfs niets toe zeggen …maar het kost me de grootste moeite !
  Ik heb alleen het probleem dat ik mezelf te snel verantwoordelijk voel en denk…dat doe ik wel even, maar ik leer !!
  Vriendin belde op…auto staat aan de kant van de weg , stuk…en ze heeft weinig mensen om zich heen … en ik kan het niet , een auto slepen , de garage gaat het doen.
  Zelfde vriendin gaat verhuizen , bij haar vorige verhuizing heb ik samen met haar de klus geklaard en ik kan het niet meer , voel me daar vreselijk onder .
  Heb haar beloofd dat ik een dag kom schoonmaken …en wat denk je….ik ga het niet redden wegens een overbelast lichaam…
  En zo zit ik …moet ik het doen , ik heb het beloofd , of voor mezelf kiezen …

  1. Exact wat je beschrijft Ria. Wat niet lukt, lukt niet en het zou zo mooi zijn als je daardoor niet iets moet afzeggen omdat je het, voor jezelf ten onrechte, hebt toegezegd. Volgende keer deze situatie maar even voor ogen nemen en toch ‘nee’ zeggen.

 8. Ik hanteerde vroeger ook héél dikwijls ‘een nee met een omweggetje’. Ik ben daar op een bepaald moment blijven bij stilstaan en ontdekte dat ik mij ‘bediende’ van het thuisfront om aan – mezelf – niet toe te geven dat ‘ik’ iets niet wou. Het was als het ware een ‘gemakkelijk excuus’ om de sympathie/liefde van anderen niet te verliezen. Toen ik dit bewust werd voelde het niet meer ok voor mij, het voelde alsof ik mezelf verloochende. Ik gebruik het nu nog zelden tenzij ik zelf vind dat ik in dat geval écht met het thuisfront wil rekening houden.

  Ik vind de andere suggesties wél nog steeds bruikbaar voor mij Marije, dank!
  Een hartelijke groet, Viviane

  1. Ja precies wat je zegt, ik gebruik het ook als tussenoplossing, omdat ik weet, voel en zie dat het niet echt de bedoeling is. Het nee vanuit jezelf is zeker voldoende rechtsgeldig he. Dank je wel voor je fijne reactie! Goed weekend en hartelijke groet, Marije

 9. Ik ben een ster in ‘nee’ zeggen. Omdat het zelfbehoud is. Ik loop leeg als ik zo nu en dan niet voor mezelf kies. En alle mensen om mij heen, die er wat toe doen, weten hoe ik ben en accepteren het als ik een keer niet mee ga of eerder opstap of wat dan ook.

 10. Herkenbaar… gelukkig blijf ik nu ook dichter bij mezelf en lukt het zeggen van ‘neen’ – op een aardige manier- al aardig. Aan dit stukje van jou zullen vele jaknikkers iets hebben Marije. Lieve groet

     1. Het is hier al aangehaald assertief zijn mag en zo blijf je ook eerlijk naar jezelf toe.
      Met nee zeggen doe je niemand pijn.
      En ja zoals je schrijft vaak komt een ja sneller als een nee of wordt het afgedwongen om ja te zeggen. Toe te geven.

      Fijn weekend

      Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.