Nederland: over Het Weer en nog meer

Nederland

Nederland

In mijn leven heb ik met veel culturen in het binnen- en buitenland gewerkt. In die jaren ben ik erachter gekomen dat Nederland op verschillende vlakken best origineel is. En dat vind ik eigenlijk wel mooi. Sommige opmerkingen over ons land ben ik dan ook nooit vergeten. Zoals van mijn Koreaanse collega’s, die massaal naar ons hoofdkantoor in Eindhoven waren gekomen: ‘You really have all seasons in one day! It’s amazing! No, I have to correct myself: you have all seasons in one hour! No, in ten minutes! I really have to tell my family about it.’

Tja, dat weer….

Wij Nederlanders hebben altijd een gespreksonderwerp: Het Weer. Wanneer je niets te vertellen hebt aan iemand, maar je toch de sfeer wat wilt openbreken dan is Het Weer altijd een uitkomst. We kunnen er tijdenlang overgedetailleerd over doorkletsen. De regen, de planten, de zon, de warmte, de kou, de voortdurende nattigheid. Wist je dat wij in Nederland beschikken over een ongelofelijke voorraad synoniemen voor wat het weer betreft? Ik denk dat wij daarin niet te evenaren zijn.

Bijvoorbeeld: een bui, motregen, het plenst, het miezert, een stortvloed, hemelwater, het giet, slagregen, hoosbui; het betekent allemaal regen.
En het ergste wat Nederlanders in de zomer over het weer kunnen zeggen is: ‘Het Lijkt Wel Herfst’. Dit het liefst op chagrijnige wijze uitgesproken.
Zelfs de weermannen (en -vrouwen) weten niet altijd een licht verwijtende toon richting de weergoden uit hun voorspelling te weren: ‘al met al blijft de temperatuur de komende dagen echt te laag voor deze tijd van het jaar.’ Alsof Het Weer daar iets aan kan doen…

Maar dan….

Het kan natuurlijk nog gekker. Want waar bekijken wij de verjaardagen van onze geliefden? Dat doen we natúúrlijk op de wc. Op een gemiddeld Nederlands toilet vind je doorgaans alle verjaardagen van de beminden van de persoon wiens kleinste kamertje je bezoekt. Zodat je tijdens het poepen ontdekt wie je die dag nog even feliciteren moet… Dat feliciteren op je geboortedag is overigens ook wel heel Typisch Nederlands. En dan feliciteer je meteen de hele familie even mee met de verjaardag van hun zus, broer, moeder, vader, oma enzovoorts.

Nederland

Koekje erbij?

Wij hebben koffie- en theetijd. Een momentje op de dag, tussen ontbijt en lunch of lunch en avondeten waarin iedereen geoorloofd de werkzaamheden stil mag leggen om even een kop koffie (of thee) te ‘leuten’. Waarbij leuten voor nuttigen én kwebbelen staat. Erbij: één koekje. Dat wordt het bezoek aangeboden op een schoteltje er naast, of door de geopende trommel voor diens neus te houden. Maar pas op: er hebberig in grabbelen wordt niet gewaardeerd en met het nemen van meer dan één koekje zet je jezelf hopeloos voor gek.

Weet dat maar eens als buitenlander waar je een toren scones met cream en marmelade bij je theekop krijgt of een paar dikke stukken taart of zelfs een hele maaltijd… Dat gaat bij De Nederlander echt niet op. Hoewel in Limburg de stukken taart nog wel regelmatig winnen. Maar dan moet je ze wel ‘vlaai’ noemen.
Trouwens, vergeet niet tijdens de koffietijd te leuten over Het Weer. Die twee zijn, met het koekje erbij, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dat brengt mij tot de Hollandse Maal-Tijd…

Want dit is ook een heel bijzonder gebruik. Dat wij dol zijn op dropjes, onze boterhammen beregenen met hagelslag en midden op straat genietend een haring in onze keel laten glijden, weet heel de wereld wel. Net als de ordinaire kroket of de talloze varianten daarop.

Maar één van de meest schokkende dingen voor buitenlanders is wel onze houding rondom het avondeten. Het avondmaal is namelijk een uiterst gesloten gelegenheid voor ons Nederlanders. Daarin wijkt ons land fundamenteel af van de meeste culturen op onze wereld, waar het bezoek doorgaans gewoon mee aan tafel schuift.

In Nederland gaat dat heel anders. Wij koken exact genoeg voor onszelf. Wil een ander mee-eten, dan gaat dat echt op afspraak en moet dat uiterst zorgvuldig worden ingepland. Ruim van te voren. Het bezoek eet in ons land zelden mee. En eigenlijk vind ik dat apart voor een land waarin zoveel culturen zijn samengesmolten tot een smeltkroes van kleuren, geuren en gebruiken.

Hoewel wij Nederlanders heel hartelijk zijn, ruimdenkend, nuchter en altijd meelevend met het wel een wee om ons heen, verwachten we wel van ons bezoek om het op 1 koekje bij de koffie vol te houden.

Maar als de ander echt heel hongerig is, dan willen we nog best een boterhammetje smeren.

Met lekker veel hagelslag.

De Gans

Nederland
Als een buitenlander denkt aan Nederland….
Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

16 Replies to “Nederland: over Het Weer en nog meer”

 1. Rietepietz schreef:

  Misschien ben ik niet echt een typische Hollander;-) heb meestal niet eens koekjes in huis dus zelfs niet één koekje, als ik weet dat er iemand komt kan er gerust een gebakje vanaf hoor. Hagelslag ook nooit in huis. Als iedereen mee zou moeten kunnen eten moet je dus altijd teveel koken, wat weer doodzonde is van alles dat je dan weg moet gooien als er niemand komt om mee te eten. Maar misschien ligt dat meer aan onze Hollandse pot, een kruimig aardappeltje laat zich niet zo bewaren om de ander dag op te bakken. Stamppot en soep zijn de hoeveelheden altijd ruim genoeg voor onverwachte gasten, wat over is kan immers in de vriezer. 😉

  • Marije De Gans schreef:

   Mijn ouders bewaarden altijd de kliekjes en die at mijn vader dan de dag erna op als de hele familie op werk en school was. Dat ging toch wel prima, vooral juist met aardappelen. Maar het is bij iedereen anders denk ik. Soep is echt zo makkelijk, zeker groentensoep. Lekker veel ervan in de vriezer en je hebt altijd iets in huis. Ideaal vind ik.

 2. Hanneke schreef:

  Het blijft leuk, verschillende culturen. Het weer is hier in NZ ook vaak onderwerp van gesprek 🙂 . Een vrij veel voorkomende manier hier om een gesprek verder te gaan is vaak het vragen waar je vandaan komt wanneer een accent gehoord wordt. fijn weer gewenst voor vandaag 🙂 ,liefs, Hanneke

 3. joke_dev schreef:

  Kan de culturen niet vergelijken maar hou van koffie met koekje of chocolaatje en van je schitterende foto boven aan de log.

 4. shivatje schreef:

  Leuk stukje om te lezen.

  Aum Shanthi

 5. Kerst schreef:

  Hey Marije weer een interesant stuk een Hele hoop dingen die ik lees zijn de normaalste dingen in het leven bij ons vaak wat ekstra eten voor de volgende dag of er loopt iemand binnen altijd Welkom eigenlijk hebben wij geen vast Ritme maar je word wel ongemerkt geleeft een lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Ja je wordt altijd wat geleefd. Vroeger was het nog erger met dat eten, tegenwoordig is het al wat soepeler. Maar toch nog wel anders dan in veel landen. In Frankrijk schoof de loodgieter gewoon bij ons aan tafel tijdens de dagen van de klus Dat heb ik hier nog niet meegemaakt Lieve groeten,

 6. Anuscka schreef:

  In je verhaal herken ik ook aardig wat Deense dingen Maar ach, die culturen verschillen ook niet zo heel veel he…. Wat ik hier wel eens mis is de koffie (zonder koekje) bij een zakelijke afspraak. Was dat in NL de gewoonste zaak van de wereld (je bezoek een kopje koffie, of thee, aanbieden), hier gebeurt dat niet. Dat was even wennen de eerste keren… (vooral als je dan heel erg aan koffie toe bent)

 7. Lisette schreef:

  “Het smost” hoort ook in het regen rijtje. Zachte motregen alsof iemand met een plantenspuit vanuit de hemel naar beneden spuit. Mooi verhaal Marije, heel herkenbaar. Bij ons staat de koekjestrommel altijd gewoon open en hij mag leeg raken !

  • Marije De Gans schreef:

   Dat was het vandaag eigenlijk. Het heeft steeds wat ‘gesmost’. Alles weer fris beregend. Al ben ik wel toe aan een straaltje zon. Als het goed is piept ze morgen even tussen de wolken door. Dat van die koektrommel onthoud ik

 8. Super leuk geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: