Nazomergedachten… eind augustus

Eind augustus…

Ik weet niet of ik de enige ben die dit heeft, maar tijdens de overgang van de seizoenen, speciaal van winter naar voorjaar, maar meer nog van zomer naar herfst, heb ik het idee dat de hemel een stukje dichter bij de aarde komt. Een heel spiritueel gevoel, eigenlijk.

Een kiertje

Het lijkt net alsof er een klein kiertje in het deurtje tussen de verschillende dimensies komt. Een korte periode waarin er magische dingen kunnen gebeuren. De sfeer van dampende bossen, met geheimzinnige fluisteringen in de mistflarden tussen de bomen, met intussen kleine kraakjes op het pad, waar iets onzichtbaars zich ritselend uit de voeten maakt.

Zo ervaar ik vaak de herfst. En alles wat daarmee samenhangt. Net zoals ik in maart de fee van de lente voel wanneer in talloze tuinen en parken de krokussen juichend de grond uit schieten, gevolgd door de statig arrogante narcissen die de wereld wel even zullen vertellen hoe je hoogmoedig bloeien moet. Maar die reeds lang verwelkt zijn als het er echt op aankomt…

Echte verandering

Hoogzomer, met haar hitte en droogte, zoals dit jaar, bekoort mij minder, net zoals de natte, klamme dagen in januari en de maand erop, wanneer je, moe van Kerstmis en nieuwjaar, echt naar de zon verlangt.

Die echte verandering, dat voelt voor mij symbolisch. Van kou terug naar warm en leven, van leven terug naar rust en donker. Tijd om te bloeien, tijd om te rusten. Die cadans, die balans van licht naar donker en weer terug naar licht geeft aan dat alles op zijn tijd goed is. Je mág rusten. Je mág bloeien. Tijd om naar binnen te keren en jezelf weer op te laden, te bekijken wat je meeneemt naar het nieuwe jaar en wat niet. In de herfst volg ik het voorbeeld van de natuur en kom ook even echt tot rust…

De Gans

augustus
Sprookjesachtige tafereeltjes in het bos

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.


Wie is De Gans?

19 thoughts on “Nazomergedachten… eind augustus

 1. Wat heb je dit mooi omschreven .Ik heb eindeloos genoten van deze zomer terwijl ik normaal niet goed tegen warmte kan .Ik had moeite om dat ”los” te laten en voelde me opstandig .Afgelopen Dinsdag avond heb ik heel lang buiten in de tuin gestaan alleen in het zachte schemerlicht en heb alles bekeken geroken en ervaren ,toen kwam er zo’n vredig gevoel .Zo’n intense rust kwam er over me en ik voel het is goed nu ,heel voorzichtig mag de herfst zijn weg gaan zoeken .Ik heb gewoon heel veel kaarsjes aangedaan en weet hoe fijn de avonden gaan worden .Wilde dit gewoon even met je delen .Niet te vergeten wat een schitterende foto .
  Lieve groetjes Elisabeth

  1. Lieve Elisabeth, je reactie is goed doorgekomen hoor, maar ik was niet op mijn post om hem goed te keuren 😉 Wat heb je dit mooi verwoord. Ik voel het helemaal. Dank je wel dat je dit wilt delen.
   Heel veel liefs xx

 2. Je hebt het zéér poëtisch beschreven en ja, natuurlijk merk ik al die verschillen wel op maar op de één of andere manier komen ze mij binnen als “gewoon een nieuw seizoen met alle leuke en minder leuke kantjes.
  Maar de fot laat precies zien wat je zo knap omschrijft !

 3. Ik geniet in alle seizoenen van de natuur rond mij, maar de herfst is voor mij met zijn zonneharpen en mistflarden,bedauwde spnnennetten een moment dat ik de melancholie van loslaten diep voel opborrelen in mij en me vaak nog veel meer verbonden voel met moeder aarde.

 4. Marije, wat is dat prachtig verwoord. Ik neem dit graag mee – met bronvermelding – als inleiding op het thema ‘herfst in de natuur’ van het volgend SchrijfNest.
  Dan zijn we immers te gast op Reedpool, een domein van 15 ha met een natuurlijke tuin. De tuin wordt ecologisch beheerd en bestaat uit inheemse ‘wilde’ planten met een rijke fauna.
  Volg jij maar het voorbeeld van de natuur; ik wens je een rustige herfst toe!

   1. ik bezorg je achteraf graag een koppeling naar de blog(s) waarop teksten over ’t SchrijfNest op Reedpool zullen worden gedeeld.

 5. Je voelt het niet alleen en zoals je schrijft van zomer naar herfst voelt men dit goed aan. Zeker als men zich ervoor openstelt. Het is dan ook normaal dat men in deze periode dingen beter kan gaan verwerken en loslaten.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.