Muziek op vrijdag

“Entre le boeuf et l’âne gris”

De afgelopen weken heb ik bij enkelen van jullie diverse prachtige muziekstukken voorbij zien en horen komen. Ik ben dankbaar voor de prachtige en ontroerende klanken en hierdoor geïnspireerd wil ik de komende tijd proberen om op vrijdagen mooi muziekstuk te delen en daar iets persoonlijks bij vertellen.

Uiteraard sluit ik deze eerste officiële keer aan bij de kerstsfeer. Hoe kan ik ook anders, deze dagen. De lucht, de steden, de dorpen, de hele mensheid ademt Kerst. Behoefte aan rust en verstilling vermengt zich met de behoefte aan dierbaar gezelschap. Velen doen iets voor het goede doel, gedreven door onmacht vanwege ziekte en pech, of na het zien van verslagen over akelige gebeurtenissen elders in de wereld. Sommigen willen deze dagen zo vlug mogelijk laten passeren, anderen dompelen zich het liefst al tijden tevoren volledig onder in de kitsch van Kerst.

Welke sfeer en uitvoering je ook prefereert op deze dagen, ik voeg er graag een mooie noot aan toe.

Eén van de mooiste muziekstukken die ik ken is het Franse ‘Entre le boeuf et l’âne gris’*. Het is een heel oud, puur lied wat ergens tussen de 13e en de 16e eeuw in Frankrijk is ontstaan. Het schijnt een van de oudste kerstliederen te zijn die er te vinden zijn. Eenvoud een puurheid vind ik in dit stuk, waar het kleine kindje Jezus in zijn kribbe wordt verwarmd door de adem van de os en de ezel. Het is een liedje dat ik misschien al wel 40 jaar zing, en evenzoveel tijd behoort het tot mijn favorieten.

Ik laat jullie twee versies horen, een instrumentale versie op de luit en een vrije interpretatie, gedeeld op YouTube door Sjors ter Braak. Beiden zijn ze mooi, beiden zijn ze eenvoudig.

Het mooie van de luitversie, buiten dat ik het een schitterend instrument vind, is dat hierin de eenvoud en puurheid zo mooi te horen zijn. Ik vind dat ook precies zo mooi aan dit lied en zo sluit deze uitvoering volledig aan bij mijn gevoel erbij.

Deze andere, vierstemmige versie vind ik ook schitterend en toch ook weer zo eenvoudig. Op YouTube zijn talloze versies van koren te vinden, maar eigenlijk vind ik de mooiste uitvoering toch door een kwartet. Het doet het liedje, naar mijn persoonlijke mening, geen recht om door een grote groep te worden uitgevoerd. Het is maar klein en juist daardoor vind ik het zo prachtig.

Als je zou vragen naar wat ik het liefste met dit lied zou doen, dan zou ik het ooit een keer met vier prachtige stemmen als bescheiden kwartet in het kleine kerkje te Marsum uit willen voeren. A capella uiteraard. Al zal ik een prachtige luit hierbij eigenlijk ook zeer welkom willen heten…

Muzikale groet van De Gans

Binnenkant van mijn eigen Duysen vleugel, welke is gerestaureerd door mijn vader.
 • Vertaling entre le boeuf et l’âne gris: tussen de os en de grijze ezel.

Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt ook op Instagram en Pinterest.

Pictures in the header of this log are found on Pixabay.

15 thoughts on “Muziek op vrijdag

 1. Wat een prachtig lied. Ja, ik kan me voorstellen dat je dit lied in dat kerkje wil laten horen. Wat zou het leuk zijn als dat zou kunnen. groetjes, Hanneke

 2. Wat een mooi en rijk bezit heb je daar zeg, wauw!!

  Je muziek is op zich prachtig, klinkt zeer goed. Al zou ik het niet zelf aanschaffen maar dat heeft te maken met de taal en de tijd waarbij het hoort… ik heb met beiden niets. raar eigenlijk wel, nu ik er zo over nadenk, dat zoiets toch je smaak beïnvloedt.

  1. Muziek is ook zo persoonlijk. Maar mijn smaak is heel divers. Ik ben zelf ook heel benieuwd naar wat ik nog allemaal ga delen hahaha!

   1. Zal helaas nog even moeten wachten tot we weer in NL zijn met proberen, want ik heb de harp deze keer (snik) niet meegenomen…

    1. Ik ben wel benieuwd hoor. Leuk! Met een pianoversie kun je doorgaans alle kanten op. Een harp neemt ook nogal wat plaats in in een auto

     1. Ja… ik had beter, net als Jaap, duduk kunnen leren spelen… maar ja: jouw vleugel is natuurlijk al helemaal niet echt ‘meeneembaar’… 😉

      1. Nee dat is waar… Ik moet hem zelfs op gaan slaan voorlopig want hij past hier nu niet. De piano komt wel een keer mee, die neemt minder plaats in. Duduk is wat handzamer ja

  1. Dat zou inderdaad mooi zijn! Zelf arrangeren? Ik heb in ons andere huis een simpel koorpartituurtje liggen. Maar het blijft hoe dan ook prachtig ❤

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.