Muziek op vrijdag: Quincy Jones

Quincy Jones heeft als schrijver en producer een enorme invloed gehad op de hedendaagse popmuziek.

Van oorsprong was hij een jazzmuzikant en dat vind ik vaak nog goed te horen in zijn muziek. Ik ga hier niet zijn hele doopceel lichten, omdat ik graag een aantal van zijn muziekstukken wil laten horen, waarvan ik vele prachtig vind.

Voor wie denkt nog nooit van Jones te hebben gehoord, luister maar eens naar het album ‘Thriller’ (en nog enkele andere) van Michael Jackson of herinner je de muziek van de film ‘The Color Purple’.

Het eerste nummer dat ik wil delen is “Tamia & Quincy Jones You Put A Move On My Heart”, ik vind dit heerlijk gezongen. Heel soulful en ik word er rustig van. Begin van deze eeuw draaide ik het soms wel 12x achter elkaar. Luid meezingend.

 

 

Everything Must Change met Mick Hucknall en Chaka Khan.

Het volgende stuk is het podium voor Simply Red en Chaka Khan: “Quincy Jones, Chaka Khan & Simply Red live – Everything Must Change”. Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Ik ben diep onder de indruk van het bescheiden, hese geluid van Mick Hucknall en draai zijn muziek thuis veelvuldig.

Chaka Khan is natuurlijk een weergaloos goede zangeres met een klok in haar keel welke ze heel zacht kan laten fluisteren, maar waardoorheen je de hele ruimte van de klok op de achtergrond kunt horen weergalmen, als een belofte voor wat later in het lied nog komen gaat. Ik ben dol op dit soort zang. Luister maar:

 

 

Het Metropole Orkest heeft ook werk van Jones gespeeld. Hieronder een BBC Proms concert in de Londense Royal Albert Hall: “Stomp”, waarbij Jones zelf ook aanwezig was, hoewel hij pas heel laat het podium betrad.

 

 

Naast zijn werk in de muziek, is Jones ook zeer sociaal betrokken. Samen met Bono van U2 is hij de stichter van de Quincy Jones Listen Up Foundation, waarin hij kansarme jongeren in Zuid-Afrika de gelegenheid geeft om zich te ontwikkelen in de technologie, muziek en verdere opleiding. Naast deze stichting draagt hij bij aan talloze andere liefdadigheidsinstellingen.

Eén ding kan ik zeggen over de man en de muziek waar hij een bijdrage aan heeft geleverd: ik vind het eigenlijk allemaal goed.

Ik wens jullie een goed weekend toe.

De Gans

Muziek op Vrijdag: Quincy Jones
Quincy Jones, picture by ParentRap, Pixabay

 

Voor meer informatie over Quincy Jones kijk je op zijn eigen website.

Voor het artikel over het optreden van het Metropole Orkest klik je hier.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

5 thoughts on “Muziek op vrijdag: Quincy Jones

  1. Heerlijke muziek en interessante info. Helemaal leuk. Vooral het eerste stuk. Heb hem toen ook vaak mee gegild. Heerlijk. Fijn weekend.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.