Muziek op vrijdag: marimba

Er zijn weinig instrumenten die mij zo kunnen raken als de marimba.

Natuurlijk ben ik dol op piano en zang. Maar de marimba, met zijn warme, zachte klank heeft toch een speciaal plekje in mijn hart.

Een marimba is verwant aan de xylofoon en kan worden beschouwd als een soort basversie hiervan. De precieze oorsprong van het instrument is onduidelijk. Het is een van de oudste instrumenten, bestaande uit houten toetsen die met stokken met rubberen of plastic bollen wordt bespeeld. Onder elke toets bevindt zich een holle buis als resonator. De marimba valt onder de definitie ‘slaginstrumenten’.

Ik deel enkele stukken met jullie. Om eenvoudig te beginnen heb ik gekozen voor ‘Air’ van Bach, hier gespeeld door Rudi Bauer. Een stuk dat bijna iedereen wel kent, en wat op dit instrument weer een heel andere kleur krijgt:

 

Het volgende stuk dat ik deel is Alborada del Gracioso, van Maurice Ravel, hier uitgevoerd door Garrett Arney and Mari Yoshinaga. Ik vind dit stuk prachtig en heb er tijdens het schrijven stil van genoten.

 

 

Het laatste stukje is ‘Flawed Perfection’, van Dustin Schulze, uitgevoerd door Madeline Washburn. Ik heb na lang zoeken dit stuk gekozen omdat ik de puurheid van het instrument hier zo duidelijk in terug kan horen. De verzameling schudeieren die ze halverwege aantikt vind ik een leuke toevoeging.

 

 

Ik hoop dat de kennismaking met dit prachtige instrument jullie bevalt. Ik wens jullie alvast een heel mooi weekend toe.

De Gans

Bladmuziek 'marimba'

All pictures in this log are ©by De Gans.

Ook leuk om te lezen: ‘Als Bach had geweten dat er marimba’s bestonden‘ (Trouw, 15 februari 2000)

Meer muziek van De Gans? Klik dan hier.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

15 thoughts on “Muziek op vrijdag: marimba

  1. Prachtig .Ik heb in Mexico een half jaar gewoond en ken het vandaar .Wel in een eenvoudigere en primitievere voorstelling.Een meedraagbare versie maar ze toverden er heerlijke melodien uit op straat

    1. Ja daar gebruiken ze ze zo. Heel bijzonder. Het zijn ook eigenlijk erg eenvoudige, van oorsprong primitieve instrumenten. Dat maakt ze in mijn oren ook zo mooi. Mooie dag ☉

  2. Geweldig! Ik heb dit instrument nog nooit eerder gehoord en vind het een verrijking van mijn leven. Echt waar. Zo’n warm geluid…
    Lieve groet ♥

  3. Erg mooi. Bij het Anglung schooltje in Indonesië hebben we van die net puberende jongetjes de marimba ’s zien bespelen. Ik was zo onder de indruk van het spel en de klank. Ben het helemaal met je eens, een bijzonder mooie klank en instrument.

    1. Heel puur vind ik het. De eerste keer dat ik het hoorde was ik nog heel jong, het heeft me altijd gegrepen. Goed weekend en lieve groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.