Muziek op vrijdag: marimba

Er zijn weinig instrumenten die mij zo kunnen raken als de marimba.

Natuurlijk ben ik dol op piano en zang. Maar de marimba, met zijn warme, zachte klank heeft toch een speciaal plekje in mijn hart.

Een marimba is verwant aan de xylofoon en kan worden beschouwd als een soort basversie hiervan. De precieze oorsprong van het instrument is onduidelijk. Het is een van de oudste instrumenten, bestaande uit houten toetsen die met stokken met rubberen of plastic bollen wordt bespeeld. Onder elke toets bevindt zich een holle buis als resonator. De marimba valt onder de definitie ‘slaginstrumenten’.

Ik deel enkele stukken met jullie. Om eenvoudig te beginnen heb ik gekozen voor ‘Air’ van Bach, hier gespeeld door Rudi Bauer. Een stuk dat bijna iedereen wel kent, en wat op dit instrument weer een heel andere kleur krijgt:

 

Het volgende stuk dat ik deel is Alborada del Gracioso, van Maurice Ravel, hier uitgevoerd door Garrett Arney and Mari Yoshinaga. Ik vind dit stuk prachtig en heb er tijdens het schrijven stil van genoten.

 

 

Het laatste stukje is ‘Flawed Perfection’, van Dustin Schulze, uitgevoerd door Madeline Washburn. Ik heb na lang zoeken dit stuk gekozen omdat ik de puurheid van het instrument hier zo duidelijk in terug kan horen. De verzameling schudeieren die ze halverwege aantikt vind ik een leuke toevoeging.

 

 

Ik hoop dat de kennismaking met dit prachtige instrument jullie bevalt. Ik wens jullie alvast een heel mooi weekend toe.

De Gans

Bladmuziek 'marimba'

All pictures in this log are ©by De Gans.

Ook leuk om te lezen: ‘Als Bach had geweten dat er marimba’s bestonden‘ (Trouw, 15 februari 2000)

Meer muziek van De Gans? Klik dan hier.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

15 Replies to “Muziek op vrijdag: marimba”

 1. natuurfreak schreef:

  Prachtig .Ik heb in Mexico een half jaar gewoond en ken het vandaar .Wel in een eenvoudigere en primitievere voorstelling.Een meedraagbare versie maar ze toverden er heerlijke melodien uit op straat

  • Marije schreef:

   Ja daar gebruiken ze ze zo. Heel bijzonder. Het zijn ook eigenlijk erg eenvoudige, van oorsprong primitieve instrumenten. Dat maakt ze in mijn oren ook zo mooi. Mooie dag ☉

 2. Kakel schreef:

  Geweldig! Ik heb dit instrument nog nooit eerder gehoord en vind het een verrijking van mijn leven. Echt waar. Zo’n warm geluid…
  Lieve groet ♥

 3. Edward McDunn schreef:

  Deze kennismaking is mij zeker goed bevallen Marije. Ik wens jou ook alvast een heel goed weekend,

 4. Esther Cuyvers schreef:

  ga ik morgen eens laten horen aan onze zoon se!

  het is betoverend !

  dankjewel voor je stuk !

  fijn weekend.

 5. Matroos Beek schreef:

  Heel mooi! Lijkt me ook leuk om het zelf te bespelen. Maar dat gevoel heb ik bij zoveel instrumenten… ik zou niet kunnen kiezen…

 6. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik kende het niet, mooi…
  Vind het een beetje betoverend!
  Liefs xx

 7. AnneMarie schreef:

  Erg mooi. Bij het Anglung schooltje in Indonesië hebben we van die net puberende jongetjes de marimba ’s zien bespelen. Ik was zo onder de indruk van het spel en de klank. Ben het helemaal met je eens, een bijzonder mooie klank en instrument.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: