Muziek bij De Gans: luitconcerten van Vivaldi

Vivaldi

Deze vrijdag gaan we weer een stuk terug in de tijd. Ik deel met jullie twee stukken van Vivaldi. Bij deze grote naam denken de meesten meteen aan ‘De Vier Jaargetijden’. Maar daar wil ik het nu eens niet over hebben. Vivaldi was een belangrijke grondlegger voor de soloconcerten van instrumenten, met name voor de viool. Hij was zelf ook violist. Maar hetgeen ik in zijn muziek het mooiste vind, zijn de luitconcerten. Daarom wil ik deze vandaag met jullie delen.

Geschiedenis

Antonio Vivaldi werd op 4 maart 1678 geboren in Venetië. Zijn vader bracht hem de liefde voor muziek en het vioolspelen bij. Hij werd priester, maar omdat hij zelfs tijdens het het opdragen van de mis gewoon verder componeerde en bovendien astmatisch was, droeg hij na een tijdje geen missen meer op. Ondanks zijn gezondheidsklachten reisde hij veel en werd uiteindelijk violist in een weeshuis voor meisjes in Wenen. Daar meisjes niet openlijk mochten musiceren, werden de concerten in dat weeshuis gegeven achter een doek.

Verreweg de meeste muziek componeerde Vivaldi voor deze meisjes. Hij overleed hier op 28 juli in 1741. De muziek van Vivaldi was moderniserend en spontaan, omdat hij in plaats van slechts de intellectuele elite aan te spreken, veel meer bedoeld was voor een veel groter publiek. Je merkt tijdens het luisteren ook dat zijn liederen ‘lekker in het gehoor liggen’.

Largo

Ik begin bij mijn absolute favoriet, het Largo uit ‘Concerto for Lute, 2 Violins & Strings in D major. Fluweelzachte begeleiding met trippelend, vertragend, versnellend, daaroverheen de lieve tonen van de luit. Persoonlijk vind ik dit stuk schitterend mooi en bovendien heel rustgevend. Ik deel het graag met jullie.

 

 

Trio sonata

Het tweede stukje dat ik graag wil delen is ‘Trio sonata for lute, violin & b. c. in G minor. RV 85‘. Ook weer lieflijk en zacht. De muziek van Vivaldi staat bekend om zijn vrolijke, opgewekte inslag. Het is opgewekt, fris, en de stukken die ik vandaag deel doen daar niet voor onder. Maar ze zijn wat rustiger van klank. Wat mij persoonlijk dan weer heel erg bevalt als het leven zo hectisch verloopt als bij ons de laatste tijd het geval is.

 

 

 

Met deze twee stukken stop ik ook voor dit weekend. Ik hoop dat jullie ervan zullen genieten en even met de ogen dicht kunnen luisteren naar deze prachtige muziek.

Alvast een heel goed weekend!

De Gans

vivaldi

All pictures in this log by Talie Scrap, France, @Pixabay

Mooi Leven, by De Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen. Ook gak ik op Instagram en verspreid ik soms een quote op Pinterest.

3 Replies to “Muziek bij De Gans: luitconcerten van Vivaldi”

 1. Melody62 schreef:

  Net wat Anne-Marie ook al schreef…. deze uitvoeringen kende ik ook niet. Al vind ik deze muziek op zich wel mooi, toch heb ik weer niet zoveel met muziek die gebruikt wordt bij de menuet, op de 1 of andere manier maakt dit ritme me altijd wat onrustig.

  • Marije schreef:

   Dat is grappig. Ik word hier juist heel rustig van. Bijzonder he, wat muziek verschillende gevoelens oproept. Moet ik misschien ook eens een logje aan wijden. Bv een aantal mensen stukjes toesturen die hun interpretatie daarover geven. En die verschillende interpretaties dan verwerken in de log.

 2. AnneMarie schreef:

  Kende ze allebei maar niet in deze uitvoering. Fijne muziek om even bij weg te dromen. Plus een mooi stukje muziek geschiedenis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: