Muziek op vrijdag: Keltische ontspanning

Het is bijna Pasen

Terwijl ik dit stukje schrijf, werd bijna 20 eeuwen geleden het laatste avondmaal genuttigd. Op het moment dat ik dit stukje publiceer herdenken wij het lijden van Jezus, die gekruisigd wordt en vervolgens komen zaterdag de moedertranen van Maria¹.

Geen passie

Het zou natuurlijk geheel passend zijn om nu een passie te presenteren, bij voorkeur van de grote componist Bach. Dus dat doe ik niet. Ik ben opgegroeid met Bach en dergelijke muziek die op dit moment overal in den lande weer ten gehore wordt gebracht. Het voegt voor mij niks toe om mij achter die meute te scharen en hetzelfde hier te gaan presenteren.

Bovendien viert niet iedereen die ik ken Pasen. Daarnaast zijn er heel veel mensen die bepaalde feestdagen liever zien gaan dan komen en is het niet voor iedereen een ongeëvenaard gezellig genot.

Daarom ga ik jullie voor de komende dagen enkele rustgevende klanken voorschotelen. Zodat je na het familiebezoek, of juist als je niet in de gelegenheid bent, of je goed genoeg voelt om een dergelijk bezoek bij te wonen of te ontvangen, even tot rust kunt komen door evenwichtige, pure klanken.

Muziek op vrijdag
Keltische abdij, Muckross Abbey, Ireland

Ik vind dit heerlijke muziek

Zet het gewoon even zachtjes op. Niet te hard. Sluit je ogen en voel je omgeving. Accepteer wat je hoort, ook als je vindt dat het er juist niet zou moeten zijn. Je hoeft het natuurlijk niet de hele uitvoering vol te houden, maar zelfs van een paar minuten rustig luisteren knap je al op.

 

 

Ik hoop dat het je een prettig gevoel geeft en even een moment van bezinning en ontspanning. Ik laat de komende dagen vast nog wel van mij horen. Toch wens ik jullie hierbij alvast heel prettige Paasdagen toe!

De Gans

1: Voor de tranen van Maria verwijs ik naar het eerder door mij gedeelde Stabat Mater Dolorosa, van Pergolesi.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

11 Replies to “Muziek op vrijdag: Keltische ontspanning”

 1. afwaswater schreef:

  Mooie muziek, heel puur, lieve groetjes, Hanneke

 2. […] Muziek op vrijdag: Keltische ontspanning […]

 3. Esther Cuyvers schreef:

  oh leuke blog!
  bij de Kelten heb ik misschien ooit wel geleefd???
  wij hebben daar onze trouw openingsdans uit gehaald http://loreenamckennitt.com/
  en ja wij hebben ook de Passie hier opstaan…

  • Marije schreef:

   Wat leuk Esther! Die passie kom je niet omheen. Ik zit ook in de Stabat Mater sferen. Kan niet kiezen, Pasen is voor mij een muzikale snoepwinkel. Mooie dagen xx

 4. Kakel schreef:

  Wat een heerlijk muziekje. Als ik ’s nachts wakker lig, ga ik het opzoeken op you.tube en er naar luisteren.
  Gisteren voor het eerst naar The Passion op tv gekeken. Vond het indrukwekkender dan ik had verwacht. Ook dat er in het Fries gezongen werd, vond ik leuk. Roel van Velzen is een grote kanjer (-:
  Lieve groet en bedankt voor je muzikale tip!

 5. Edward McDunn schreef:

  Prachtig Marije, ik ben gek op alles wat met de Kelten te maken heeft.

 6. Melody62 schreef:

  In de religieuze zin vind ik dit een heel mooie tijd…. binnenin mezelf dan. Helaas kan ik niet meer meedoen met die meute al heb ik ‘vroeger’ nog zo genoten van die 4 erediensten die we hadden en waarin ik zelf ook altijd een rol/taak had. Fysiek ben ik er dus niet meer bij maar emotioneel wel.

  Feestdagen hoeven voor mij niet, mogen van de kalender af. Gelukkig doen we er hier ook zo goed als niets aan want manlief en kids denken er net zo over.

  -x-♥

  • Marije schreef:

   Hier is het ook niet veel meer. Vroeger ook wel heel veel. Maar ik ben al lang niet meer van de meute 😉 Al heb ik gisteren wel de Passie op tv gezien, dat vind ik wel heel sfeervol. Roel van Velzen vond ik op zijn best! Toch mooie dagen. liefs xxxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: