Muziek op Vrijdag: Faith

Na het bericht op eerste Kerstdag dat George Michael is overleden, kan ik niet anders dan deze vrijdag mijn muzikale moment aan hem wijden. 2016 had op het gebied van overleden artiesten nog een flinke dosis venijn in de staart.

De nu middelbare tienermeisjes van de jaren ’80 zijn geschokt. De meesten van ‘ons’ hebben nog wel ergens een singletje, een poster of zelfs een mok met zijn beeltenis erop liggen.

Ik herinner mij de tienerkamer van mijn vriendin ‘S’, vol kussentjes, bekertjes en posters waar overal de glanzend witte glimlach van deze muzikale held af straalde. Zijn vriend Andrew Ridgeley kwam er bij haar maar bekaaid vanaf. Ik plaagde haar ermee, maar wat een knappe man was die George toch ook! Beiden waren we hevig geschokt, die avond van vijfentwintig december deze week…

Zijn stem… Die warme, volle stem… Hij schalde ook bij mij regelmatig uit de luidsprekers. Verwarmde mijn puberhart wanneer het koud en eenzaam voelde en begeleidde talloze verliefde schrijfsessies in mijn dagboek. Het warme timbre zette mij aan tot zingen en zeker bij Kissing a Fool kon ik zelden zwijgen. Ik verzon er altijd diverse tweede stemmen bij en werd altijd rustig als ik mijn eigen geluid tegen de muren van mijn kamer hoorde weerkaatsen, vermengd met zijn prachtige stem die de boventoon voerde, mij meesleepte in mijn juichstemming of mijn tienertranen droogde.

Wat George Michael gedurende zijn leven heeft gedaan is vechten voor en vechten met erkenning van gevoelens van homoseksualiteit. Hij kwam laat uit de kast en, naar wat ik lees, heeft hij altijd moeite gehad met de algemeen heersende visie op liefde. Ik ben zelf opgegroeid in een wereld waar homoseksualiteit een geaccepteerd gegeven was. Ik wist ook heel lang niet wat ‘uit de kast komen’ betekende en was verbaasd dat mensen er zoveel moeite mee leken te hebben. Ik vind het intens verdrietig, zelfs onbegrijpelijk, dat zoveel liefde ‘afgekeurd’ wordt en zorgt voor zoveel pijn in harten van prachtige mensen. Er is niets mis met liefde.

Ik kies twee nummers uit. Hij heeft veel en veel meer prachtige muziek gemaakt, nummers die controversieel waren, die zijn beleving van gebeurtenissen in en rond zijn leven weergaven. Ik kies toch bewust voor eenvoudige en herkenbare songs uit een periode dat ik veel naar zijn muziek luisterde. Deze nummers brengen bij mij vele mooie herinneringen naar boven.

De eerste nummer wat ik deel is ‘Faith’, een song van zijn eerste solo-album met dezelfde naam (1987), ook gebruikt in de film ‘Bitter Moon’ van Roman Polanski. Bij dit lekkere pittige nummer konden mijn voeten niet stil blijven staan en het singletje heb ik nog altijd.

Ook kies ik voor het nummer omdat je soms vertrouwen moet hebben en dapper moet zijn om te krijgen wat je wilt, eerlijk moet zijn over je gevoelens, zowel ten opzichte van jezelf, als ook naar anderen toe. ‘Cause you gotta have faith’. Luister maar…

Het tweede nummer is eveneens afkomstig van het album ‘Faith’ en ik heb het hierboven al even kort aangehaald, ‘Kissing a fool’ is een heerlijk jazzy nummer met een minimale instrumentale begeleiding, waardoor zijn stem prachtig tot zijn recht komt. Vol, rijk, met een klein beetje lucht. Ik vind dit een schitterend nummer. En…begrijpen we onszelf altijd? Of een ander? Of ‘are we kissing a fool sometimes’?
Even stil puur genieten en accepteren dat je zo nu en dan niet te begrijpen hoeft te zijn…

Terwijl ik dit stukje schrijf vibreert de Top 2000 op diverse verdiepingen door ons huis. Herinneringen komen op bij ieder lied. Sommige nummers ken ik alleen vanwege mijn eigen zoektocht naar mooie muziek en waren al hits voordat ik geboren werd. Maar veel andere nummers laten het jonge pubermeisje in mij ontwaken. Voor de verbijsterde ogen van HijVanZes dans ik enthousiast door de kamer op het rauwe, hese vibrato van Bowie en vullen mijn ogen zich met tranen bij het horen van een nummer van Ultravox.
De jeugd van nu zal het zich nauwelijks kunnen voorstellen, maar als meisje van 14 kon ik uren bij mijn radio-cassetterecorder zitten met mijn vinger vlakbij de opnameknop, om deze in te drukken zodra de eerste tonen van één van mijn favoriete nummers klonken. Het muzikale wachten spaarde weer de aanschaf van een singeltje uit en was bovendien zeer rustgevend. Een rommelig bandje hits met abrupt afgebroken slotakkoorden waardoorheen de stem van de DJ alweer klinkt is het resultaat. Ik heb er nog een lade vol van. Internet, mobieltjes, iPods, iTunes, YouTube….niets van dat al was in die tijd ook maar in zicht. Met een walkman op zat ik in de bus op weg naar school, en als ik een nummer telkens opnieuw wilde horen moest ik het bandje omdraaien om te spoelen, want een achteruitspoelfunctie had mijn goedkope apparaatje nog niet. Als je te ver had gespoeld kon je met een potlood of hoekige pen een stukje bijspoelen met de hand.
Ik heb vele LP’s in de kast staan, vaak gekocht met korting uit een een of andere bak. Knipje in de hoek en voor vijf gulden had ik wekenlang plezier. De door mijn grootvader gebouwde platenspeler draaide vele plaatjes volledig grijs, soms overslaand vanwege het gebonk van mijn in fuchsiaroze laarsjes gestoken tienervoeten op de houten vloer.

2016 was een jaar waarin enkele van mijn absolute idolen van weleer zijn overleden. Mijn jeugd is gekleurd door hun muziek en mijn herinneringen worden begeleid door hun stemmen en klanken op de achtergrond. Ik ben zeker van plan nog enkele muzikale momenten aan hen te wijden. Ik sluit dit stukje dan ook niet af met George Michael. Maar op zijn muziek dans ik deze week met tranen in mijn ogen. Tranen om wat niet meer is. Tranen om het verdriet van anderen… Daarom tot slot dit lied van Ultravox. ‘Dancing With Tears In My Eyes’. Omdat iedereen dit nog altijd kan doen op de prachtige klanken van overleden talent…

De Gans

 

Voor de songtekst van Faith klik hier.
Voor de songtekst van Kissing a Fool klik hier.


Mooi Leven, by De Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt ook op Instagram en Pinterest.

Pictures in this log are found on Pixabay.

 

12 thoughts on “Muziek op Vrijdag: Faith

 1. Duidelijk, we zijn van dezelfde leeftijd, mijn agenda zat ook vol met George en Madonna! Ik was en ben fan van beiden, nog altijd, maar dan in de zin van muziek, ik volg ze niet meer in de Hitkrant of de andere bladen, maar had ook alle posters hangen die mooi waren, en van zijn album Faith is Father Figure de mooiste song in mijn boek. Kippenvel! Nog voor de clip uit kwam, want de cd was er al nog voor de rest uitkwam op single, alleen Faith was nog uit.

  maar ook zijn listen without prejudice, Older, en natuurlijk Songs of de last century en Patience, en ik zie nu dat ik een cd mis, waar Fastlove op staat, even bij miijn nicht navragen of die daar nog ligt.

  X

 2. prachtige blog en ook grotendeels wel herkenbaar, al was ik in die tijd geen fan van hem, mijn vriendinnetje van toen wel….. en pas van de week kwam ik tot ontdekking dat ik potterverjankoffiestrooppot ouder ben dan hij….. zucht….

  Al dat over singletjes, lp’s, bandjes etc ja dat waren nog eens tijden hè? Wat heeft de huidige generatie toch een boel luxe

  Wens jullie een heel fijne jaarwisseling toe met de vervulling van elke wens in jullie ♥♥♥

  1. Ik vond het toen veel makkelijker. Merk dat ik minder naar muziek luister omdat ik het zo ingewikkeld vind geworden. Geef mij maar een cassettebandje
   Voor jullie ook mooie wensen (en vergeet jezelf morgen niet ook iets in te schenken ). Liefs ❤

 3. Zoveel muzikanten, die dit jaar overleden zijn! Goh.. wat moet het daar in de hemel een toffe band geworden zijn. Ik was niet echt fan van hem, maar dat neemt zeker niet weg, dat hij geen uitstekend muzikant was.

 4. Hallo lieve Marije,
  Wip even snel langs om je een mooie jaarwisseling en alle goeds voor 2017 te wensen.
  Ik geloof dat we allemaal op elke gebied wel een frisse start kunnen gebruiken 😉
  Dikke knuffel, XxX

  1. Hi lieve Patty, ik hoop volgend jaar wat meer tijd te hebben om rustig alles met verdiende aandacht te lezen. Komt er nu nauwelijks van. Voor jou ook een mooie, frisse start en een goed, lief 2017 <3 xxx

 5. Ik sluit me bij Anna aan: wat een heerlijke nostalgie! Hier sinds gisteren ook de Top2000 aan als we binnen zijn (maar we zijn veel buiten…) Met George Michael heb ik nooit iets gehad als twintiger, met zijn muziek ook niet… Pas de laatste jaren ben ik zijn teksten en muziek gaan waarderen. En Faith is dan wel top en altijd actueel. Mooi. Dank voor je mooie herinneringen; ze komen bij mij ook weer boven… Liefs! <3

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.