Muziek bij De Gans: vallende bladeren

Loslaten.

In de komende week laten de bomen de zomer echt los…. Ze laten hun bladeren vallen, ze gaan in winterrust, ze keren zich naar binnen, gaan opruimen wat er geruimd moet worden. Van buiten kaal, maar niet minder levend van binnen. 

Vrije interpretatie.

Die vallende bladeren elk najaar vind ik een voorbeeld voor ons. Want, hoe zou een boom er uit gaan zien als hij zijn bladeren nooit loslaat? Als hij krampachtig vast blijft houden wat ooit in zijn bestaan is gegroeid, ongeacht of dat hem nu wel of niet van nut zal zijn? Wij mensen mogen dat ook wel weer wat beter leren…

Autumn Leaves.

Daarom deel ik vandaag een aantal versies van hetzelfde nummer met jullie. Een nummer wat ik zelf vroeger ook graag zong: Autumn Leaves. De jazzmelodie van dit lied kan heel vrij geïntepreteerd worden. Dat betekent dat je grote stukken van de oorspronkelijke melodie kunt loslaten en naar eigen beleving in mag vullen. Dat maakt het voor mij in de vorm van deze metafoor ook zo mooi.

Het origineel ‘Les feuilles mortes’ is in 1945 gecomponeerd door Joseph Kosma en werd in 1946 uitgebracht door Yves Montand in Les portes de la nuit. Sindsdien is het in meerdere talen door talloze artiesten, talloze malen uitgevoerd, jaar in jaar uit.

Uiteraard begin ik met het origineel, Les Feuilles Mortes, door Yves Montand.

Zo kunnen jullie de oorspronkelijke versie horen en deze, als jullie willen, vergelijken met de uitvoeringen die ik hieronder heb gedeeld.

 

 

De tweede versie is van Natalie Cole.

Ik vind het zo jammer dat ze er niet meer is. De rijke klank van de stem van Natalie Cole vind ik zo heerlijk om naar te luisteren. Ook deze uitvoering vind ik intens genieten.

 

Eric Clapton.

Ik houd van de zachte klank van zijn stem en van zijn omfloerste gitaarspel. Zijn muziek roept bij mij heel bijzondere gevoelens op. Ook deze uitvoering past naar mijn mening heel erg bij de man.

 

En de laatste versie is van Eva Cassidy.

Hoe zij weer met de melodie en interpretatie speelt vind ik geweldig. Heel anders, maar zo prachtig en intens. Luister maar.

 

Welke interpretatie jij ook het mooiste vindt, ik hoop dat je ook je eigen manier zult vinden om in de cadans van je leven zaken die niet bij horen los te laten, even naar binnen te keren en weer even tot jezelf te komen. In rust en in de ruimte die jij nodig hebt. Zodat je later weer naar buiten kunt keren om het leven te delen met alles en iedereen om je heen en nieuwe dingen op te pakken en te laten groeien.

Ik wens jullie een heel goed weekend toe.

De Gans

muziek: autumn leaves

Meer muziek van De Gans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

15 Replies to “Muziek bij De Gans: vallende bladeren”

 1. […] een boom die zijn bladeren laat vallen in het najaar om in het voorjaar weer volledig tot wasdom te kunnen komen, zorgt loslaten voor […]

 2. Maria de Ridder schreef:

  Prachtig Marije, prachtig. Ik hou van de herfst. Ik hou van loslaten. En weer verder gaan.

  • Marije schreef:

   Mooi he. In die zin is de herfst niet eens een metafoor. Het is gewoon zoals wij mensen van nature zijn. Heel mooi weekend wens ik je en dank je wel.

 3. shivatje schreef:

  Loslaten kan zo een verademing zijn. Maar voor men het kan moet men het verwerken.
  Kijk maar naar de bomen voor ze hun bladeren loslaten laten vallen komt er ook eerst een proces om zich te wapenen tegen de winter.

  Fijn weekend van een vallend blad.

  Aum Shanthi

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik visualiseer regelmatig nare gebeurtenissen in een doosje. Deksel erop en klaar. Touw eromheen. En dan nog plopt het open als een duveltje.
  Tijd voor jezelf nemen is goed. Soms moet je het leven niet vieren maar láten vieren.
  Mooie overdenking, Marije.
  Fijn weekend en liefs ♥
  Vlieg met Mirjam Kakelbont mee naar… Held!My Profile

  • Marije schreef:

   Ik visualiseer de herfstbomen, ook al is het hartje zomer en vallen de mussen van het dak Ik heb het doosje geprobeerd, maar dat openploppen inderdaad… Irritant… Maar het is oefenen. Lief, goed weekend x

 5. Elisabeth schreef:

  Wat een prachtig blog Marije .De Herfst is een mooie en ook kleurige tijd waar ik heel erg van geniet maar voor mij altijd een moment waarin ik gevoeliger ben zoals velen van ons . Maar het is ook fijn om de warmte te vinden in mijn huisje samen met mijn man en te genieten van de kleine dingen die belangrijk zijn .Elke song vind ik erg mooi ,ze hebben allemaal hun eigen charme . Ik wens je een heel mooi weekend
  Liefs Elisabeth

  • Marije schreef:

   Wat je zegt over dat gevoeliger zijn…ja. heel erg…. Warmte en terugtrekken is zo fijn. Jij ooj een warm en heel mooi weekend ❤ Liefs x

 6. Rob Alberts schreef:

  Van gekleurde herfstbladeren geniet ik.
  Het moment dat deze bladeren vallen bevalt mij minder.

  Ik verlang nu al naar het voorjaar!

  Herfstige groet,

 7. Matroos Beek schreef:

  Prachtig Marije. En wat toepasselijk… Ik duik even onder voor een weekje… om alle ballast los te laten en te herbronnen. Ik heb het nodig. Lieve groet X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: