Muziek bij De Gans: een Tibetaanse klankschaal

Pas kocht ik een Tibetaanse klankschaal.

Ik houd van mediteren en ik heb het ook heel hard nodig. Veel mensen kijken mij wat verbaasd aan als ik het vertel. En nog meer mensen denken bij mediteren dat je doodstil in complete stilte zwevend op een matje moet zitten en dat je aan niets mag denken.

Het tegendeel is waar.

Je mag best denken, je mag zelfs luisteren naar je gedachten. Luisteren naar wat jij jezelf wilt vertellen en accepteren dat zaken zijn zoals ze zijn. Je gedachten laten komen, en ze ook weer laten gaan. Acceptatie en rust.

Over het algemeen heb ik totaal geen behoefte aan achtergrondmuziek hierbij, maar soms heb ik wel behoefte om de geluiden van de wereld om mij heen op afstand te houden. Daarom zet ik soms ontspannende muziek op. De klank van een Tibetaanse klankschaal wil daarbij vaak helpen.

Pas geleden heb ik er zelf een gekocht. Daarna kwam ik er direct achter dat ik op dit gebied nog heel veel kan leren. De instructies en het gesprek met degene die mij de schaal verkocht waren daarvoor uiteraard niet toereikend. Dus zocht ik wat materiaal op internet op en kwam erachter dat ik nog een hele interessante weg mag afleggen om dit allemaal te ontdekken.

Deze week.

De ontdekkingen van de afgelopen tijd deel ik graag met jullie. Zeker nu we in de periode van het jaar zijn gekomen waarin de bomen bijna kaal zijn en de natuur zich terugtrekt naar binnen. Een periode die zich er uitstekend voor leent om ons als mens ook wat meer naar binnen te keren en onze aandacht even op onszelf te richten.

De meditatie die ik hieronder deel is lang, ik verwacht niet dat iemand hem helemaal gaat uitluisteren. Ik heb dat zelf ook niet volledig gedaan. Maar het geluid is heerlijk en ontspannend en kan je begeleiden bij een meditatie of mindfulness. Daarnaast vind ik het een fascinerend beeld om naar te kijken.

 

 

 

Als je je afvraagt hoe je moet beginnen met het bespelen van deze bijzondere schalen, dan heb ik hieronder een korte instructie voor de basis ervan. Instructies zoals deze helpen mij een heleboel en ik geniet er echt van om er mee bezig te zijn.

 

 

Uiteraard weet ik nog maar weinig van de functies en mogelijkheden van meditatie met behulp van dit instrument. Daarvoor moet ik mij, en jullie ook, wenden tot een gespecialiseerd iemand. Maar deze eerste kennismaking wil ik jullie in elk geval niet onthouden.

Ik wens jullie een heerlijk en ontspannen weekend toe.

De Gans

klankschaal
Mijn eigen Tibetaanse klankschaal

Meer muziek van De Gans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

30 Replies to “Muziek bij De Gans: een Tibetaanse klankschaal”

 1. […] je nog meer meditatiemuziek wilt dan kun je ook hier verder […]

 2. afwaswater schreef:

  Bijzonder. Dit wil ik graag eens gaan beluisteren ’s avonds, een ruime tijd voor het slapen gaan. Dank je voor het delen. lieve groetjes, Hanneke
  Vlieg met afwaswater mee naar… alligator breien, wollig dierenalfabetMy Profile

 3. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ik heb een half jaar lang het programma van “Gupta” gevolgd om m’n Amygdala tot rust te brengen. Tweemaal daags een meditatie van minimaal een halfuur, wat ik trouw gedaan heb. En ik vind het helemaal niets. Ik krijg er de zenuwen van. Dat was wel zonder klankschalen (-:
  Op yoga – wat ik 12 jaar gedaan heb – waren ook weleens lessen met een klankschaal maar ik heb daar geen speciale herinnering aan. Gewoon weggezakt. Ontspanningsoefeningen heb ik wel onthouden en gebruik ik nog steeds!
  Lieve groet
  Vlieg met Mirjam Kakelbont mee naar… GekoerMy Profile

 4. Deborah schreef:

  Het is in ieder geval heerlijk rustgevend om naar te luisteren. Hoewel ik dit niet moet doen als vriendlief thuis is. Maar wanneer ik alleen ben: zalig!
  Vlieg met Deborah mee naar… Aan alles komt een eind…My Profile

 5. AnneMarie schreef:

  Je hebt me over gehaald. Denk dat ik al een jaar of 5 naar klankschalen loop te zoeken. Als ik er dan een gevonden heb vind ik hem te duur. In Brugge gebruikte Luc Vanleare ze ook op een bijzondere manier wat zo mooi klonk. Bijzonder dat jij nu ook over klankschalen schrijft. De eerst volgende keer schaf ik er een aan.
  Vlieg met AnneMarie mee naar… Rondje BruggeMy Profile

 6. Anuscka schreef:

  Fijn hè klankschalen? Ik heb jaren geleden al eens klankschalen-behandelingen gehad, waarbij er schalen om me heen en op me werden gezet. De klanken en trillingen op die manier vóelen…. Heerlijk! Je komt bij heel diepe lagen van jezelf. Sindsdien heb ik veel schalen gekocht, en gebruik ik ze nog steeds af en toe. Lekker liggen, een schaal op je buik zetten en met een klopper de schaal ‘in beweging’ brengen en daarna ook jezelf… Of gewoon op je platte handen en laten zingen… Het is muziek der sferen, trilling uit het universum… Magisch! Ik wens je een magisch weekeinde toe Marije! XX

  • Marije schreef:

   Wat heerlijk lijkt me dat. Morgen meteen proberen. Shivatje zei dit ook al. Deze week ben ik vooral bezig geweest met op mijn handen laten zingen. Hoe rustiger ik ben, hoe beter dat gaat en dat voelde al geweldig
   Voor jou ook een heerlijk weekend xx

 7. Melanie schreef:

  Ik heb eens een klankschaal-begandeling gehad. Door die klanken zat ik echt in een hele diepe meditatie en leek ik wel van de grond te komen. Heerlijk!
  Ook een klankschalensessie in de sauna heb ik al eens meegemaakt. Dat was ook echt heerlijk. Ik kan alleen maar beamen dat dit geluid absoluut helpt bij een meditati

 8. Ivar Wakker schreef:

  Bijzonder

  Is er ook een instructie bij omtrent
  gevoelens en houdingsverandering?
  Of is luisteren voldoende?
  Het klinkt uit de iPhone
  al ok, laat staan als je op een fijne
  plek bent… binnen of buiten

  • Marije schreef:

   Rustig zitten op een prettige plek.
   Ontspannen, handen losjes in je schoot…
   Adem in…
   Adem uit en sluit je ogen tijdens de uitademing.
   Focus nu je op
   adem in….
   Adem uit…
   Laat de gedachten komen en laat ze weer gaan.
   Blijf met je aandacht bij je ademhaling.
   Als je dat moeilijk vindt ga je tellen…
   1 in,
   2 uit,
   3 in,
   4 uit….
   Totdat je bij 10 bent…
   Dan begin je weer terug bij 1…

   Dat is het basisbeginsel.
   Enkele minuten per dag deze oefening doen geeft al meer rust.
   Alles in je eigen tempo

 9. Nicole schreef:

  Wat enig om jouw verhaal te lezen… ik ben net drie weken terug en kocht in India ook een klankschaal… heerlijk om in huis te hebben… ik ben echter ook leek in het gebruiken van een klankschaal èn ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen.

  Binnenkort vertel ik op mijn blog ook mijn verhlaal over mijn aankoop in India èn wat het nu met me doet…

  Namasté
  Vlieg met Nicole mee naar… Oogstdag Volle-maan-collage-schrijven – (een initiatief van Vanessa – Zinderen)My Profile

 10. Maria de Ridder schreef:

  Wij hebben ook zo ’n prachtige schaal staan. Het geluid blijft wonderwel mooi naklinken in huis.

 11. Jeanne schreef:

  Ik vind mediteren heerlijk, maar ik doe het toch te weinig. Als ik behoefte voel pak ik het zo op, dat wel.
  Vlieg met Jeanne mee naar… Mannelijk – vrouwelijkMy Profile

 12. Edward McDunn schreef:

  Heel bijzonder Marije, wanneer je er baat bij hebt is natuurlijk prima.
  Vlieg met Edward McDunn mee naar… Oude brievenbus MaassluisMy Profile

 13. annaberg schreef:

  Echte meditatie lukt me nog altijd niet …
  Vlieg met annaberg mee naar… graag gelezen: Het absurde idee je nooit meer te zien (Rosa Montero)My Profile

 14. shivatje schreef:

  En dan wens ik voor u en je dierbare een prachtig trillend weekend toe.

  Aum Shanthi

 15. shivatje schreef:

  Dat is heel mooi om te gebruiken in een meditatie. Eigenlijk zou men dan met twee moeten zijn als je wilt mediteren. Iemand die de klankschaal laat trillen als de ander in meditatie gaat.
  Wat ook zo prachtig is aan de klankschaal is het zuiveren van je chakras ermee. Je kan ze op iedere chakra zetten en dan een lichte tik erop geven zodat de trillen diep in je innerlijk lichaam gaat. Ook kan je er pijn mee verzachten. Als je de schaal op de pijnlijke plaats plaatst en dan laat trillen ga je merken dat door de trilling de pijn kan verzachten.
  Ik heb zo ook en ik gebruik ze al heel lang maar ook bij andere mensen gebruik ik ze en bij kinderen.

  Mediteren nee dat is niet zweven zoals je het beschrijft dat is innerlijke rust vinden. Je hoeft niet op een matje te gaan zitten in lotus je kan het overal doen zelfs als men wandelt. Mensen hebben allemaal een verkeerd beeld er over spijtig genoeg.

  Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: