Muziek bij De Gans: Etta James

Vocale kracht.

Ik ben gek op jazz en op een aantal grote stemmen uit dit genre. Vandaag wijd ik een muzikale Gans aan één van de meest opmerkelijke zangeressen uit deze muziek: Etta James. Even genieten voordat het weekend begint. Haard aan, wat lekkers in een glas of beker. Nestel je op een zetel en luister maar…

Etta James.

Etta James (1938-2012) is een Amerikaanse zangeres die in verschillende genres actief was, waaronder in de Jazz en de gospel. Ik vind haar stem rauw en aards en de manier waarop zij haar verhalen vertolkt vind ik onvergetelijk. Het is dan ook hoog tijd om een blogpost aan deze fantastische stem te wijden.

God’s Song.

Ik begin hieronder met haar interpretatie van ‘God’s Song’. Een heel bluesy song, geschreven door Randy Newman.De song is mogelijk een nogal ironisch neergezet verhaal, verteld vanuit de ogen van God. In het NRC verscheen een aantal jaren geleden een interessant artikel hierover. Je kunt dat artikel hier lezen.
Of er al dan niet een God is (ik geloof persoonlijk wel in een hogere macht, maar noem mijzelf geen Christen meer) dat laat ik hier in het midden, al vind ik het thema van de tekst buitengewoon interessant. Waar het hier echter om gaat is het lied zelf. Dit is gewoon mooi en daarom laat ik het jullie horen.

 

Vertellen.

Het volgende nummer wat ik wil delen is ‘Don’t Cry Baby’. De dynamiek van haar stem is hier zo prachtig te horen. Schreeuwend, vertragend totdat ze overgaat tot een zuchtend heel zacht vertellen van het hele verhaal.

 

 

En de laatste….een meesterwerk… I’d Rather Go Blind Live. De manier waarop zij hier de tekst interpreteert vind ik waanzinnig en de samenzang met Dr. John is meesterlijk. En ook hier weer volg je, ook wanneer je niet goed in Engels bent, het hele verhaal in de klanken van de stemmen.

 

 

Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze korte terugblik op een van de grootste namen in de Jazzmuziek. Als Etta James zingt, geloof ik haar woord voor woord. En heb ik flink wat dekens nodig om het kippenvel op mijn armen weer te doen doven.

Aan Dr. John kan ik ook nog wel een keer een blogpost wijden…

Ik wens jullie een heel prettig weekend toe.

De Gans

Etta James
Saxofoon in zwart-wit (bron: Pixabay)

Meer muziek van De Gans.

Kopfoto bij deze post is ©byDeGans
De foto van de sax is zoals vermeld afkomstig van Pixabay.

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

8 Replies to “Muziek bij De Gans: Etta James”

 1. Hilde schreef:

  Wel…als ik heel eerlijk mag zijn. Jazz is nu een van die muziekgenres die niet meteen m’n voorkeur genieten. Al is m’n muzieksmaak heel gevarieerd. Ik hoef ook niet altijd muziek, soms kan stilte me zelfs erg goed doen ;-).
  Vlieg met Hilde mee naar… Muziek: wanneer wel en wanneer niet?My Profile

 2. Ivar schreef:

  Wat een klanken
  onder het hout
  Wit en zwart
  hameren
  er op los
  terwijl pedalen
  de klank
  doen galmen
  of kortaf doen zijn

 3. rietepietz schreef:

  Jazz is meestal ook niet mijn muziek maar ook in jazz heb je heel veel stijlen, als wijlen Rita Reys zong kreeg ik ook kippenvel maar dán narigheid. Wat je hier laar horen zou ik weliswaar niet zelf kopen het klinkt heel goed en vooral ( een soort van ) doorleeft. het ligt eigenlijk dichterbij de popzangeres Janis Joplin dan bij Ria Reys.
  Meer de blues kant denk ik en daar kan ik op z’n tijd wel van genieten, vooral het eerste nummer is lekker.
  Vlieg met rietepietz mee naar… bij de tijdMy Profile

  • Marije schreef:

   Blues zingt ook heerlijk. Ik vind dat echt emotiezang. Binnen jazz heb je zo veel stijlen, sommigen zijn geweldig en van anderen krijg je echt kromme tenen. Goed weekend ❤

 4. Edward McDunn schreef:

  Waarschijnlijk ben ik een cultuurbarbaar, maar Jazz kan mij niet bekoren Marije. Gelukkig maar dat smaken verschillen toch?
  Vlieg met Edward McDunn mee naar… Draagbare telefoonMy Profile

  • Marije schreef:

   Ik vind jou geen cultuurbarbaar hoor. Als smaken hetzelfde waren was de wereld saai… Wie weet bekoort het je de volgende keer wel. Goed weekend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: