Muziek bij De Gans: didgeridoo

Een didgeridoo.

Al jaren staat hij bij mij thuis naast de piano: mijn eenvoudige didj. Ooit heb ik hem gekocht op een festival van wereldmuziek en ik heb er regelmatig op gespeeld ook. Een didgeridoo is een buisvormig instrument wat bespeeld wordt met de de lippen. Door te blazen en bepaalde mondtechnieken toe te passen komt er een karakteristieke klank uit. Het instrument is ongeveer 1500 jaar geleden uitgevonden door de Indigenous Australians.  Hiertoe behoren de Australische Aboriginal and Torres Strait Islander volken. De exacte leeftijd van het instrument is echter niet achterhaald.

De muziek.

Net als de klankschalen van vorige week is ook de didgeridoo een instrument waarbij ik helemaal tot mezelf kan komen. De laatste jaren heb ik er helaas zo weinig op gespeeld dat de techniek wat is weggezakt. Nu beperk ik mij tot aan het uiteinde naar binnen steken van de stofzuigerslang om de spinnen weg te halen, maar uiteraard hoop ik er in de toekomst weer aan de andere zijde op te gaan blazen.

De klank spreekt nogal tot de verbeelding en heeft een heel veelzijdige toepassing in zowel de oude Australische muziek als ook in de hedendaagse popmuziek. Daarom deel ik vandaag een paar uiteenlopende muzikale varianten op dit instrument met jullie. Uiteraard beginnen we bij de bron.

Een aboriginal met een Eucalyptus Didgeridoo.

Ik begin met Ryka Ali die een Aboriginal Eucalyptus Didgeridoo bespeelt. Dit is de muziek waar ik aanvankelijk aan dacht bij een didj. Heel karakteristiek en heel oorspronkelijk.

 

 

Variaties in alle windstreken.

Ik vervolg met een overstapje naar de klassieke muziek: ‘Didgeridoo Meets Orchestra’ met William Barton op de didgeridoo, samen met het Australian Youth Orchestra in de Sydney Opera House.

 

 

Op een didj kun je ook leuk beatboxen!

 

 

Tot slot heb ik een heel hippe toepassing van het instrument uitgekozen, met deze uitvoering met DJ Tiesto. Weer een totaal andere invalshoek, met de gebruikelijke flinke dance-beat eronder, die het publiek opzweept om te dansen. Maar als ik er naar luister, vind ik het eigenlijk heel puur.

 

 

Mijn kennismaking met de didgeridoo.

In de jaren ’90 viel ik voor de didj in mijn eigen Zuid Frankrijk. Ik ontmoette daar de Australische band ‘Elephant Talk’ die net het album ‘Head’ daar promootte met diverse openluchtconcerten. Ik nam uiteraard een exemplaar van het album mee en luisterde het jarenlang telkens opnieuw. Helaas liet ik de muziek ooit in de auto liggen toen deze werd gestolen. Hoewel de auto na lange tijd teruggevonden werd, bleek mijn mooie muziek verdwenen te zijn.

Na een jarenlange zoektocht ontdekte ik de band weer op Spotify, zodat ik het gelukkig weer luisteren kan. Maar het echte album heb ik niet meer gevonden. Op YouTube staat het ook niet, zodat ik het hier helaas niet delen kan. Zoek maar eens op ‘Elephant Talk, Head’ op Spotify om het te beluisteren.

Gelukkig is mijn ontdekking van de Didj niet te stelen gelukkig. Ik wens jullie een heel goed weekend toe.

De Gans

Didgeridoo
Mijn eigen, simpele toeristenversie van de didj

Meer muziek van De Gans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

16 Replies to “Muziek bij De Gans: didgeridoo”

 1. Rob Alberts schreef:

  Muzikale groet,

 2. Jeanne schreef:

  Het blijft een bijzonder instrument!
  Vlieg met Jeanne mee naar… 6 woordverhaal: WijnMy Profile

 3. Rebbeltje schreef:

  Een mooi instrument…en een leuke kastvulling 😉

  Fijn weekend

 4. Vlinder schreef:

  Het is mij nooit gelukt enig geluid uit zo’n ding te krijgen. Ik heb er geen, maar ik heb het wel eens geprobeerd. Staat nog op mijn wish-list: Australië….
  Vlieg met Vlinder mee naar… Eén ei is geen eiMy Profile

 5. AnneMarie schreef:

  Het instrument kende ik van de documentaires over Australië meer verder totaal niet. Bijzonder dat jij er ook een hebt en zelfs kunt bespelen. Het orkest met de didgeridoo vond ik het mooist, de anderen was leuk om weer eens naar te kijken en luisteren. Interessant verhaal, leuk om te lezen en weer iets wijzer geworden. Dank je wel.

  • Marije schreef:

   Ik vond dat orkest ook heel speciaal. Ik moet het echt weer oppakken, ben het wat verleerd. Fijn om te horen dat je het boeiend vond. Goed weekend!

 6. shivatje schreef:

  Ik heb eens een meditatie didgeridoo die was krachtig en kon je ver ingaan. Je laten meeslepen door de klank. Dan heb ik een chakra didgeridoo gedaan pff dat zet wat open. Dan wordt iedere chakra ongeveer 10min met deze klanken getrild.
  Ik hoor het heel graag en soms durf ik de muziek op te zetten als ik in een diepe meditatie wil gaan en niet in het nu wil blijven.

  Fijn weekend

  Aum Shanthi

  • Marije schreef:

   Dat kan heel intens zijn. Mooie ervaring lijkt mij. Goed weekend ❤

  • Esther Cuyvers schreef:

   ik dacht dat ze het instrument ook gebruiken om bepaalde ‘wijsheren’ en ‘geesten’ op te roepen? of heb ik het verkeerd.
   ik dacht ook dat de trillingen vanuit de longen de stemmen waren om te communiceren met het universum…
   zeker een bijzonder instrument !

   • Marije schreef:

    Ik kan me dat wel voorstellen! Ik weet niet heel veel van de Aboriginals en hoe spiritueel ze waren. Vermoedelijk is het instrument ook al vele tienduizenden jaren ouder dan ik aangeef hier, maar daarvoor zijn geen ‘bewijzen’ te vinden. Meestal heeft het gebruik van dit soort instrumenten (zoals in Afrika de djembé) wel echt een ceremoniële rol en zo was dat voor de didj ook. Ik zal het eens beter uitzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: