Mooi Leven stopt, maar De Gans gaat verder!

Afscheid van Mooi Leven

Ik heb er lang over nagedacht… Mooi Leven, by De Gans resoneert niet langer met de dingen die ik doe, en de boodschap die ik daarmee uit wil dragen. En daarom is vanaf vandaag mijn nieuwe site marijedegans online!

Eind dit jaar gaat Mooi Leven, by De Gans sluiten

Waarom?

Ik zie de laatste jaren steeds meer dat wij mensen op dit moment verkeerde keuzes maken. In Nederland, maar ook daarbuiten. Vasthoudend geloof in geld en goederen, gecombineerd met een bizar gehalte aan zelfisme en maatschappelijke druk, maken de wereld steeds grimmiger.

Het is niet alleen de ratrace meer, het is ook een wedstrijd van podia opeisen en gelijk willen krijgen. Ongeacht of dat gelijk de waarheid is.

Spiritualiteit wordt weggepoetst door wetenschap. Cijfers en grafieken vormen de basis voor ingrijpende politieke en maatschappelijke keuzes. De ruimte voor nuance en persoonlijke benadering wordt steeds verder weggedrukt in een immens digitaal doolhof waarin chatbots, klanttevredenheidsenquêtes en smooth ogende marketingslogans de boventoon voeren, maar waar slechts zelden een oplossing geboden wordt.

Tegelijk zie ik dat steeds meer mensen afstand nemen van deze manier van leven, mijzelf incluis

Ik realiseer me dat we als mensheid nu volledig voorbij racen aan onze menselijke natuur. Met de nadruk op natuur. Want waar is die natuur eigenlijk gebleven?

Onder het mom van ‘klimaatbewust’ wordt onze aarde verwoest en cultuur en natuur bedreigd door de winning van ‘schone’ energie: windmolenparken, zonnepaneelweides, en het winnen, of juist dumpen van grond- of reststoffen voor de accu’s van ‘schoon’ elektrisch vervoer en andere zaken die we denken niet te kunnen missen. Dat dit slechts een klein groepje rijken nóg rijker laat worden, maar de aarde en al haar overige bewoners in armoede achterlaat lijkt bijna niemand zich te realiseren.

Hier op Mooi Leven, by De Gans, probeerde ik de mooie kanten van het leven te belichten. Om mensen die vastliepen te helpen het geluk te vinden in de dagelijkse schoonheid van de dag. En om bewustzijn te creëren hoe het anders kon.

Maar naarmate de jaren verstreken, voelde ik mij hierbij niet langer thuis

Ik wil de wereld van álle kanten belichten. Niet alleen het mooie, maar ook het tobben, zelfs het lelijke.

Het is tijd voor realiteit. Positivisme is prima, maar de huidige oppervlakkige focus op alles wat alleen maar gepolijst en mooi moet wezen, daar wil ik niet aan bijdragen.

Deze nieuwe visie probeer ik tot uitdrukking te brengen in mijn fotografie en in de woorden die ik er vaak bij schrijf.

Sommige werkjes zijn bedoeld om van te genieten, om simpelweg mooi te vinden en er bij tot rust te komen. Andere werken laten de realiteit zien: de vergankelijkheid waarmee we allemaal onherroepelijk te maken krijgen. De vermoeidheid op gezichten, het stof op een augustusblad, een verwelkende bloem en de ijzige stilte van de winter…

Dit alles hoort bij het leven en nodigt ons uit tot verwondering. En tot leven, bovenal!

Mijn boodschap

Mijn boodschap is dat we ons moeten openstellen voor het leven in totaliteit. Niet alles wat moeilijk is in risicomodellen vatten, zo veel mogelijk wegdrukken en vermijden, wat op dit moment toch wel de heersende benadering is. Maar zo is het leven niet.

Er is altijd een balans tussen donker en licht. Zo eenvoudig laat de aarde dat al zien wanneer zij om haar as draait en de dag verglijdt in nacht…

En… wat is lelijk? Is donker lelijk? Of misschien dekt het het lelijke wat we bij licht zien wel toe?

De natuur en mijn werk

Dwalen door de natuur is voor mij dé manier om mij te laten te inspireren. Niet alleen houdt de natuur ons dagelijks een spiegel voor, zij geeft aan de meest eenvoudige zaken een diepere betekenis en voor de meest ingewikkelde een verklaring.

Het leven tot in de toppen beleven, de vergankelijkheid omarmen en beseffen dat alles maar tijdelijk is, dat is wat de natuur mij dagelijks toont. En dit is volgens mij precies wat onze samenleving opnieuw moet leren.

Ik hoop dat ik anderen handvatten kan bieden om dat te kunnen doen. Op mijn nieuwe site Marije De Gans, Fotografie en Woordkunst

Verwonder je. Omarm het leven en leef het! Ik hoop je opnieuw te kunnen inspireren in deze hernieuwde vorm van De Gans. Niets missen? Surf dan snel naar mijn nieuwe site en schrijf je in!

Lieve groet van,

Marije De Gans

Marije De Gans

Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 &  & 

11 Replies to “Mooi Leven stopt, maar De Gans gaat verder!”

 1. Stien den Braber schreef:

  Dag Marije, Ik vond het fijn om je te lezen. Je nieuwe website ziet er prachtig uit. Ik zie nog niet hoe je in deze vorm donker en licht bij elkaar gaat brengen. Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik ga je volgen, via WordPress is dat dus geen probleem.
  Hartelijke groet,
  Stien

 2. Anuscka schreef:

  Jammer! Juist op deze site, onder deze titel, heb je zo vaak met zowel je woorden als je beelden laten zien dat het leven MOOI is in al zijn facetten. Dat downs bij ups horen, donker bij licht, lelijk bij mooi. Maar goed, dat is MIJN gevoel bij jouw site hier. Dat het voor jou anders voelt, en dat het voor jou tijd is een nieuwe, frisse (mooie!) site te beginnen: dáár gaat het hier om. Een nieuwe weg… ik wens je veel succes op jouw nieuwe pad Liefs,

  • Marije De Gans schreef:

   Dat vind ik wel heel fijn om te horen ❤️ Het leven verandert en soms past een huis niet meer bij het leven dat je leeft. Ik merkte zelf dat ik op deze manier geen energie meer had, en kreeg. Dan houdt het een keer op. Een aantal dingen van deze periode ga ik ook zeker bewaren. Het heeft me veel gebracht en geleerd, waar ik nu mee verder kan. Dank voor je altijd mooie woorden en scherpe blik. Liefs ❤️

 3. Sabine Verburg schreef:

  Wauw heel mooi jouw nieuwe website
  En ik snap jouw beweegredenen om deze nieuwe aanpak te kiezen.
  Zelf heb ik voor brightsightoflife.blog ook bewust gekozen voor de blije momenten en leuke dingen die mij opvallen maar misschien komt er ook een moment dat ik hiermee stop.
  Ik zou het fijn vinden om jouw berichten verder te ontvangen
  Maar kon alleen de inschrijving/volg mogelijkheid niet vinden …

  • Marije De Gans schreef:

   Dank je. Via de wordpress app kun je in elk geval volgen, maar de inschrijfmogelijkheid via mail werkte niet vanmiddag, dus dat volgt later. Het is een puzzel 😀

 4. Matroos Beek schreef:

  Je foto’s zijn zo prachtig Marije. Pure poëzie in beeld. Zo mooi dat je je ding hebt gevonden. Blijven gaan daarvoor. Ik wens je alle succes.

 5. petrasparkblog schreef:

  Je nieuwe website is knap! Goed gedaan!

 6. shivatje schreef:

  Een nieuw begin
  Succes

  Aum Shanti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: