Móet je per se uit je comfort zone?

“Kom eens uit je comfort zone!”

Een zo vaak gehoorde kreet…. En niet iedereen voelt zich daar even gemakkelijk bij. Want is het nu wel zo goed om je stelselmatig buiten de paden van de omgeving waarin jij je prettig voelt te begeven?

Ja en nee.

Want het kan immers heel akelig voelen om je vertrouwde omgeving achter je te laten en iets nieuws te doen waar je je misschien helemaal niet prettig bij voelt. Vooral wanneer de kreet provocerend wordt ingezet levert het, naar mijn mening, misschien bij sommige types wel iets op, maar remt het heel veel mensen juist extra af.

Ik hoor velen nu denken ‘maar zo blijf je toch bij jezelf in een klein kringetje hangen en ontwikkel je toch niets? Dat kan toch niet de bedoeling zijn?’ En dat klopt óók. Altijd maar in dat kleine hokje zitten en niets nieuws durven ondernemen maakt je alleen maar beperkt en angstig.

comfort
Altijd maar binnen je eigen grenzen blijven houdt je soms zelfs gevangen.

Maar wat doe je dan wel?

Terugkomend op dat woord ‘comfort zone’, definieer ik hem anders. Lang geleden heb ik er al een stukje over geschreven. Iets doen wat niet bij je past is niet handig. Waarom zou je een vis op het droge dwingen omdat jij denkt dat hij zo buiten zijn vertrouwde omgeving ontdekt wat hij nog meer kan? Dat werkt niet. Maar als je altijd maar in hetzelfde kleine kringetje beweegt kan het zijn dat je jezelf ongewild -en ongemerkt- gevangen houdt. Wat wel werkt is ontdekken. Ontdek die randen van dat gebied waarin jij je zo prettig voelt. Vraag jezelf af waarom je je daar prettig voelt. Is het omdat je jezelf hebt ontwikkeld in een bepaalde richting en je je daar ongelofelijk goed bij voelt en op je plek, of is het omdat je niet van veranderingen houdt? Misschien zit je daar al heel lang omdat je eigenlijk niet verder durft?

In dat laatste geval zou ik zeker aanraden om te kijken naar iets wat je nog niet kent, maar wat je misschien wel graag zou willen proberen. Doe het rustig, stap voor stap, je hoeft niet meteen je veilige haven achter je te laten of de lat heel hoog te leggen. Maak je vertrouwd met nieuwe dingen, stukje bij beetje.

Vergroot je comfort zone.

Eigenlijk is het belangrijkste wat je kunt ontdekken dat jouw comfortzone een heel stuk wijder is dan je aanvankelijk dacht. Dat die zone niet bestaat uit dat kleine, soms misschien zelfs belemmerende, hokje, maar een mooi groot gebied blijkt te zijn, waarin jij je prettig kunt bewegen en jezelf de ruimte geeft om nieuwe dingen te ontdekken. Dingen die jij fijn vindt, die jij goed kunt en waarmee jij gelukkig bent.

Dat is mijn definitie van de Comfort Zone.

De Gans

comfort
Kijk soms even buiten je veilige zone.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

10 Replies to “Móet je per se uit je comfort zone?”

 1. Melody schreef:

  weet je… niks moet en alles mag…. ik zeg maar zo : volg je ♥ want dat klopt 😉

  xxx

 2. minoesjka2 schreef:

  Maar af en toe kan ik er naar verlangen om gewoon eens lekker uit mijn comfort-zone te stappen, en dan mag ik er best een flink uit uit, als ik maar zorg dat er een reddingslijn aanwezig ben. En weet je,soms wordt mijn zone er in een klap groter door, en soms ben ik gewoon heel blij weer terug te zijn en besef ik weer extra goed wat ik heb.

 3. shivatje schreef:

  Iets zoeken is je al begeven buiten je comfort zone. Het is niet omdat je het gekende niet los kan laten dat je niet op een andere manier ergens een kijk kan op krijgen.
  Zoals je schrijft een vis haal je ook niet uit het water om hem op het droge te leggen. Dit zou men meer als voorbeeld moeten nemen.
  Je zou comfort zonen ook als grenzen verleggen kunnen noemen. Maar je het steeds het zelf in de hand.

  Aum Shanthi

  • Marije De Gans schreef:

   Je mag precies zo ver gaan als je zelf wilt. Soms mag je een aanmoediging ervaren om iets verder te gaan, om misschien wel, misschien niet nog meer te ontdekken wat past. Mooie dagen lieve Bruno.

 4. Matroos Beek schreef:

  Geluk ligt steeds dichter bij huis wat mij betreft, zo ook mijn zone van comfort. Is ook veel milieuvriendelijker. Lieve groet X

 5. Edward McDunn schreef:

  Wanneer je ouder wordt, voel je je het beste in je comfort zone Marije. Natuurlijk heb ik de loop der jaren, die zone uitgebreid, maar nu heb ik daar geen behoefte meer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: