Je moet je altijd blijven ontwikkelen

‘Je moet je altijd blijven ontwikkelen’.

Vorige week deed ik mee aan een Instagram Challenge van Willy Valk om mijn, nauwelijks aanwezige, vaardigheden op dat kanaal te verbeteren. 
Gek genoeg ontdekte ik dat ik het fotograferen met mijn mobieltje enorm rustgevend vond. Het bewerken van de foto’s na die tijd om er een algeheel mooi plaatje van te maken vond ik enorm inspirerend. Op aanraden van een medecursiste (met wie ik een fijne klik voel) kocht ik heel goedkoop een clip met een macrolens voor mijn smartphone. 

In deze log deel ik een paar van de resultaten uit de eerste pogingen.

Je moet je altijd blijven ontwikkelen
Klaver bij Drentse kei in onze tuin, met macrolens

De foto’s zijn allemaal uit onze eigen tuin, waar ik rustig rond stap met mijn mobieltje.

Je moet jezelf blijven ontwikkelen
Viooltje in de border, met macrolens

Ik zie dat de natuur moe wordt, bomen zien er wat grauwig uit en sommige planten zijn dorrig. Het heeft hier veel geregend, maar toch ziet de tuin er inderdaad heel ‘augustusachtig’ uit. De lentefrisheid is inmiddels al lang verdwenen.

Toch zijn er nog talloze bloemknoppen te vinden.

Veel bloemen bloeien lustig door en ook onze rozen vinden een nieuwe start.

Je moet jezelf blijven ontwikkelen
Campanula, een deel van de plant is uitgebloeid, maar een nieuw deel zit weer in de knop. Foto zonder macro.

We hebben de tuin bij Mama’s huis helemaal opnieuw aangelegd. Omdat we hier niet blijven wonen, hebben we alleen gras met borders gemaakt en een paadje ertussendoor. Zo kunnen we toch genieten van het buiten zijn, fijn tussen de bloemetjes zitten en oogt het straks verzorgd voor de verkoop.

Je moet jezelf blijven ontwikkelen
In de voortuin, sedum in zachte bloei. Met macro gefotografeerd en onbewerkt.

De mooiste kleuren.

In mijn tuinen zoek ik graag veel zachte kleuren, met een overvloed aan paars en roze, aangevuld met blauwe en rode accenten. Ik ben niet dol op geel of oranje, maar her en der komt soms wel een accentje in die kleur, om het wel wat speels te houden. Anders wordt het zo’n paarse zee.

Natuurlijk is er een overvloed aan lavendel:

Je moet jezelf blijven ontwikkelen
Lavendel, met macrolens.

Dit is uiteraard pas een onhandig begin voor mij.

Want ik ben eigenlijk gespeend van enige ervaring op fotografiegebied. Ooit had ik het vak op school, waar we zelf ongeduldig onze eigengeschoten platen ontwikkelden in een donkere kamer vol bakken ontwikkelvloeistof, doorkruist met druppende lijnen met nadruppende zwart-wit exemplaren. Ik kan me nog wel herinneren dat ik het een heel leuk vak vond. Hoewel het kunstonderwijs op de Vrije School waar ik naartoe ging mijn lust en mijn leven was, hoorde ik mijn hart niet roepen en ging een heel andere richting op. Dus ik heb nog veel in te halen en te leren.

Nu weet ik uiteraard dat zich onder mijn volgers een aantal heel goede fotografen bevindt. Dus ik luister graag naar jullie tips en adviezen!

Instagram.

Wie het wil die kan mij volgen op Instagram. Daar zet ik ook regelmatig fotoprobeersels op en soms bewerk ik er eentje voor mijn Facebookpagina. Voor wie al die social media niet hoeven, zal ik zo nu en dan een logje posten met mijn pogingen op fotografiegebied.

Ik sta op dit moment lekker in de vakantiestand. Leuke dingen doen en met mijn mannen van het leven genieten. Heel ontspannen en niets moet, ook bloggen niet. De komende weken komen er nog een aantal Summerquotes online, dus Gansloos wordt het zeker niet, al kan het soms wat langer duren voordat ik reageer. Ik maak even het hoofd leeg zodat er frisse ruimte komt voor nieuwe plannen.

Tegelijkertijd hoop ik dat de typisch Hollandse zomer zich wat bescheidener op gaat stellen zodat de meesten onder ons nog even van echt lekker weer kunnen genieten. Degenen die de vakantie al weer achter zich hebben liggen wens ik vast een heel frisse start toe.

De Gans

Je moet jezelf blijven ontwikkelen
Mug op vlinderstruik in onze tuin. Met macrolens

Foto in header: Nepata (kattenkruid) met macrolens. Onbewerkt.

Meer bloemetjes, van De Gans? Klik hier.

Wil je meer informatie over Hands on Social Media, klik dan hier.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

24 thoughts on “Je moet je altijd blijven ontwikkelen

 1. Ik ben duidelijk nog wat “onderontwikkeld op veel gebieden maar voel me er wel bij;-) Geen behoefte aan Instagram en dat soort dingen. Uiteindelijk is alleen het loggen al een constante inhaalslag om een beetje bij te blijven. Maar oke, ik ben een “paar jaar” ouder dan jij vermoed ik;-) Mijn mobiel gebruik ik alleen om bereikbaar te zijn en de camera daarin gebruik ik nauwelijks. Fotobewerking vind ik wel leuk maar dat doe ik dan in een psp programma. Ook daarin toch steeds weer vernieuwingen waardoor ik , tegen wil en dank, toch een klein beetje bijleer. Maar genet vooral van de vakantiemodus.

  1. Dat is toch nog best veel! Op een gegeven moment mag al dat geontwikkel ook best een tandje lager lijkt me. Je hebt genoeg te doen zoals ik je verhalen lees

 2. He, nee ik wist ook net dat je een macrolens op een mobieltje kan zetten. Maar…ik heb dan ook een mobieltje zonder camera, dus.. Mooie foto’s hoor, fotograferen blijft leuk. Veelplezier er van!
  groetjes Stien

  1. Dat wist ik ook niet, maar ik kreeg deze week de tip. Een ontdekking! Groetjes en alvast een goed weekend (ik hoop met wat meer zon…), Marije

 3. Ik ben 65 en eigenlijk net begonnen met fotograferen. Ik vind het ook zo leuk om uit te proberen en te ontdekken hoe iets werkt. En dan met een macro(voorzet)lens die details van die prachtige natuur te kunnen zien. Tijdens onze vakantie heb ik ook uren door de tuin op ons logeeradres lopen struinen, op zoek naar bloemen en insecten. Heerlijk om te doen. En nooit te oud om te leren, vind ik. Geniet lekker verder!

  1. Wat doe je dan veel ontdekkingen hè. Inderdaad heerlijk om te doen. Zolang ik leef, leer ik. Jij ook veel genietplezier!

  1. Ik wist dat ook niet! Je moet er wel bovenop gaan zitten, ik denk niet dat dat bij jou gaat werken op dit moment hihi, gebukt en gehurkt op de grond met een bolle buik 😉 Maar als je er eentje wilt kopen dan weet je dat ze te krijgen zijn. De mijne heb ik gekocht bij zo’n massa-winkel met korting. Misschien heeft de Action ze ook wel. Het is echt geweldig!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.