Over moederdag en andere feestelijke dagen

Over Moederdag. De gedachten van De Gans.

Welbeschouwd heb ik persoonlijk niets met Moederdag. En ook niet met al die ontbijtjes, plaatjes, parfummetjes en andere cadeautjes die op zo’n dag massaal worden gedeeld op social media. Elk jaar wordt dat weer wat meer bevestigd.

Waar ik echter wel heel veel mee heb is het snoetje van mijn zoon van zes, als hij thuis de zelfgemaakte pakjes op mijn advies verstopt, zodat ik ze niet vinden kan.

Eentje onder de eettafel, duidelijk zichtbaar tussen de poten.

Eentje in de koelkast, welke er natuurlijk uit viel op het moment dat ik de koffiemelk pakte. Ik legde het ongezien terug, inwendig stikkend van de lach.

Het momentje van het geven, bij ons ’s avonds voor het naar bed gaan, wegens allerlei andere verplichtingen die betreffende ochtend, is de kroon. Het glunderend snoetje erbij en het trots mee zoeken naar het beste plekje voor het eigenhandig vervaardigde maaksel.

En babbelen over de dagen van geheimzinnigheid. “Wat heb ik ze goed verstopt hè mama?”

Elke dag moederdag

Van die verplichte feestjes, daar heb ik persoonlijk verder eigenlijk niets mee.

Zo ook niet met Moederdag. Kerst vind ik alleen maar leuk zolang het niet eerste of tweede kerstdag is, en zo geldt dat eigenlijk voor alle feesterijen in het jaar. Maar de voorpret daarentegen, daar kan ik intens van genieten. De kaarsjes en pompoenen voor de winkels in de herfsttijd, de gezellige versieringen in december. Het verheugen op iets gezelligs, de sfeer en de plannenmakerij. Daar word ik heel gelukkig van. Het is bij mij altijd de reis ernaartoe die telt. De dagen zelf vind ik verplichte kost, die ik graag anders inricht dan menig ander.

Toch is het aandacht, het samenzijn en waardering geven wel heel leuk.

En als dat gepland moet, dan maar zo. Daarom heb ik een verlaat Moederdaglogje voor jullie. Want napret telt ook. Vooral omdat ik het elke dag Moederdag vind, of Vaderdag. Of de dag van het Kind. Net zoals elke dag belangrijk is in ieder leven. Daar kom ik later in een log nog eens op terug.

Ik heb een stukje proza gemaakt waarin ik de mooiste opmerkingen van jullie kroost, welke jullie mij vorige week geschreven hebben, heb verwerkt. Jullie kunnen het hier lezen. Misschien herken je er iets uit je eigen gezinnetje in.

De Gans

Elke dag een beetje moederdag

All pictures in this log are found on Pixabay.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

20 thoughts on “Over moederdag en andere feestelijke dagen

 1. Ik hou wel van zulke tradities (ankerpunten) en het voelt bij ons ook niet aan als verplichtte kost. Alles gebeurt spontaan, in een gemoedelijke sfeer. Wat mij gelukkig maakt deel ik ook graag met anderen. Omgekeerd geldt ook: ik kan intens gelukkig zijn als ik anderen gelukkig zie. Dit logje maakt me dan ook blij ivm die verstopte pakjes en het feit dat je het hier komt delen…

 2. Moederdag het draagt om cadeaus maar het belangrijkste van al is dat men deze in het hart draagt. En dat is zo met alle feestdagen. Zoals je schrijft het samen zijn dat ook al een cadeau op zich is.
  Aum Shanthi

 3. Ik heb er ook niet zoveel mee, met de “verplichtingen”
  Overigens ben ik geen moeder.
  Wat ik fantastisch vind om te lezen dat jullie de cadeautjes verstoppen 🙂
  Fijne avond

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.