Maak je niet zo druk

Een doordeweekse morgen.

Een doordeweekse morgen, net wakker, de zon piepte al door de bomen op ons pas aangelegde gazonnetje en een kop koffie aan mijn lippen. Rust hing om ons huis en ik keek uit over het groeiend groen in onze tuin.

Vogeltjes in de tuin.

VogelhuisjeEen merelpaartje scharrelde tussen de plantjes in de voortuin, een mannetje en een vrouwtje. Genoeglijk zij aan zij, pikkend aan de zaadjes van ons pasgezaaide gazonnetje. Ondertussen scrolde ik door het nieuws op mijn telefoon. Een verdwenen vliegtuig, hoge zorgkosten, geld tekort voor ouderenzorg of juist voor die van kinderen, terroristen bombarderen een ziekenhuis en wij bombarderen terug, geld tekort voor defensie, geruzie over het helpen van vluchtende mensen, vergif op onze groenten omdat dat sneller geld opbrengt, korten op studeren omdat studeren geld kost en zo van allerhande berichten meer. Vooral heel veel ellende, een heleboel gedoe en het ging vooral heel veel over geld.

En ik keek weer naar het scharrelende merelpaartje en ik dacht: waar maken wij mensen ons allemaal toch druk om? Waar zijn we toch mee bezig? We zijn zo druk met geld genereren, met constant piekeren, met telkens proberen invloed uit te oefenen op ons leven, dat we dat leven juist niet meer echt léven!

 

 

Vertrouwen op appjes, of op je eigen geest en lichaam?

Om een poging te doen onze balans te behouden in de telkens toenemende drukte van ons bestaan, vertrouwen we dagelijks voor een groot deel op allerhande appjes die onze dagelijkse handel en wandel steunen en stutten en welke ons er zelfs aan herinneren dat soms pauzeren ook verstandig is. Om geestelijk bij te blijven in die dagelijkse mallemolen plannen we gesprekken met coaches en volgen we vele werkdrukcursussen of lezingen over de juiste werk-privébalans. Om lichamelijk in vorm te blijven dwingen we onszelf elke paar dagen uren te rennen en te roeien binnen de witgekalkte muren van de sportschool, bij voorkeur volgens een hoogtechnologisch ontwikkeld computergestuurd schema. We gaan bijna niet meer echt naar buiten, maar leven ons leven bijna volledig binnenin een zelf gecreëerd technologisch universum waarin alles, bij voorkeur, ook nog wetenschappelijk gestaafd moet zijn.

Terug naar de basis.

Maar stop eens even met jagen en jachten. Want hier draait het toch allemaal niet om? Het draait er vooral om dat wij mensen, net zoals dat merelpaartje, gewoon buiten in de natuur onze dagelijkse kostjes bij elkaar moeten scharrelen. Dat we ons kroost goed (op)voeden zodat het straks vrijelijk en getraind uit kan vliegen. Dat we ons behoeden voor grote gevaren van buitenaf. Daar is geen geld mee gemoeid hoor. En ook geen sportschool. En ook geen appje met een meditatietraining, dagplanner of stappenteller. Die merels hebben geen geld. Geen iPhone. Geen auto. En ook geen vliegtuig. En ook geen bommen. Die hebben geen van al die problemen die wij voor onszelf hebben gemaakt.

Die merels scharrelen gewoon hun kostje bij elkaar, voeden hun kindermerels op, vliegen weg voor een kat en verstoppen zich in de takken van de boom voor een buizerd. En soms, ja, soms dan hebben ze pech in hun merelleven. Maar dat hebben wij mensen, ondanks onze eigen controledwang, machtswellust en organisatiemanie ook nog steeds.

Dus zullen wij ook weer even terug naar onze basis gaan?

Lijkt me heel gezond en hoognodig.

De Gans

Maak je niet zo druk


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

7 thoughts on “Maak je niet zo druk

  1. Oh… wat een verhaal naar mijn hart! Daarom heb ik geen tv meer, geen radio, lees ik geen nieuwssites meer (standaard) op m’n laptop, heb ik bijna alle apps van mijn telefoon verwijderd… en kan ik niet wachten tot we ons ‘nieuwe leven’ in Denemarken kunnen beginnen, op het platteland, tussen zee en fjord, ver weg van alle gedoe, terug naar de natuur en het leven zoals dat ooit bedoeld was. Geen zorgen. Mooie boodschap van de mereltjes inderdaad, dank voor het luistern, schrijven en delen…. <3

    1. Wat lijkt mij dat een wijs besluit Anuscka ❤ Ik heb ook de meeste nieuwssites en dergelijke apps niet meer. Tv nog wel, maar ik kijk zeer selectief en nauwelijks naar het journaal. Je hebt er niets aan om te weten dat in Cambodja een bus vol lokale oude mensen in een ravijn is gestort. Ik voel dan alleen maar pijn en ik vind dat al die berichten ons leren ‘ongevoelig’ te worden. Het lijkt me zalig om die stap zoals jullie nu doen te durven zetten! Ik wens jullie het allerbeste en mooiste toe. Geniet en liefs ❤

  2. Fijn dat je van je mobiel opkeek en deze mooie boodschap van de mereltjes meekreeg 🙂 Ook fijn dat je het deelt, het zet je toch weer even met de poten in de aarde en met de ogen in de lucht ❤️‍
    Xx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.