Luister om te horen

Dit keer een stukje over luisteren.

En over horen. Want hoe vaak luisteren we niet om te antwoorden, in plaats van dat we werkelijk horen wat de ander wil vertellen? Terwijl we het allemaal wel eens nodig hebben om onbezwaard en zonder commentaar ons hart te kunnen luchten bij iemand die we vertrouwen. Terwijl we als we ons best doen om te luisteren ook allemaal wel eens reageren met ‘oh wat ontzettend herkenbaar wat je nu vertelt!’
Dus denk eens kritisch na. Hoe luister jij?

Bekijk het eens van de andere kant…

Want hoe vaak komt als iemand iets vertelt van de beoogde luisteraar niet de reactie: ‘bekijk het eens van een andere kant’. Waarmee mensen vaak onbewust, maar tegelijk op bijna harteloze wijze aangeven juist níet naar de ander te willen luisteren. Waarmee ze niet alleen vaak een gebrek aan inlevingsvermogen tonen, maar ook slechts hun eigen visie lijken te willen verkondigen, of zelfs bijna gaan opleggen. Terwijl degene die vertelt er misschien zo heel veel behoefte aan heeft om juist zijn eigen kant van de zaak eens nader toe te lichten. Die daar misschien erg goed over heeft nagedacht en het misschien zelfs heel moeilijk vindt om dit eindelijk met iemand te delen.

Hoe vaak hoor je mensen een verteller abrupt onderbreken met ‘dat heb ik ook!’, om dan ook nog hun eigen oplossing aan de eenzame verteller op te gaan dringen en volledig voorbij te gaan aan de kern van het zojuist vertelde relaas. Of zij die andermans verhalen over een probleem juist proberen te overtreffen met een probleem van henzelf. Waardoor het praten over de problemen in het leven bijna een wedstrijd wordt en er van luisteren en horen al helemaal geen sprake meer is. Soms slaat een gesprek letterlijk dood als iemand een akelige ervaring wil vertellen, die hem vervolgens bijna wordt afgenomen doordat de beoogde luisteraar klakkeloos zijn, naar eigen mening minstens zo ernstig equivalent uitgebreid uit de doeken gaat doen.

Echt luisteren.

In bovenstaande gevallen is er helaas amper sprake van luisteren. Echt goed luisteren kunnen maar heel weinig mensen. En dat is jammer. Want bovenstaande weerhoudt de ‘luisteraar’ er helaas vaak ook niet van om, op basis van het half gehoorde, ook nog een geheel niet steekhoudende conclusie te trekken. En degene die niet gehoord wordt, voelt zich daardoor misschien verschrikkelijk eenzaam en trekt zich terug. Op die manier wordt het soms ontzettend pijnlijk, voor alle partijen…

Het zou zo mooi zijn als we allemaal eens oprecht gingen luisteren. Luisteren naar elkaar. Horen wat de ander je werkelijk wil vertellen. Slik je eigen woorden al luisterend eens weg en stel je hart en oren open. Luister eens echt oprecht naar elkaar. Je kunt elkaar aanvullen, je kunt elkaar steunen door het delen van ervaringen. Maar neem in een gesprek eens echt de tijd om te horen wat de ander je werkelijk vertellen wil.

Oprecht luisteren.

Luister oprecht en vraag ook door. Gebruik je eigen ervaring eventueel ter ondersteuning voor de ander, maar niet om je eigen, al dan niet afwijkende beleving te onderstrepen.

Probeer ook eens zuiver en eerlijk open te staan voor het verhaal. Ook als je het er niet mee eens bent of geen idee hebt van, of moeite hebt je te verplaatsen in wat de ander heeft doorgemaakt. Verschillende meningen en ervaringen kleuren de wereld en maken haar vaak juist heel mooi. Het echt luisteren naar een ander, maakt jou zelf ook wijs. Want soms heeft een ander door zijn eigen belevenis een zo verschillend gezichtspunt gekregen, dat je iets werkelijk vanuit een heel ander perspectief leert te bekijken. Waardoor het luisteren ook jou weer nieuwe inzichten biedt. Bedenk dat iemand niet voor niks naar jou toe komt met zijn verhaal. Hij wil iets juist met jou delen. Voel je vereerd, maar geef hem de ruimte. En doe soms even een pas op de plaats.

Luister om te horen…

De Gans

Luister om te horen
Ear of the Wind. Bron: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

2 thoughts on “Luister om te horen

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.