Luister met aandacht

Als je met aandacht naar iemand luistert, word je zelf rijker

Ik heb pas dit antwoord gegeven als reactie op de log ‘Kijk eens wat ik kan‘ van Mariska. Al zwervend over haar blog en sommige van haar teksten indrinkend met mijn ogen bedacht ik dat als je jezelf loslaat, even parkeert en je openstelt voor wat en ander jou werkelijk vertelt, dit een prachtige ervaring kan zijn. Wanneer je zonder oordeel vrijuit luisteren kunt, verrijk je je innerlijk. Tegelijk geef je de ander de ruimte om zelf te groeien. Het pure luisteren en geluisterd worden is voor mij persoonlijk een intense ervaring van groei.

Echt puur luisteren is daarom in mijn ogen één van de mooiste dingen om te doen. Vind ik zelf. Ik zou jullie willen vragen om vandaag een keer oprecht en zonder oordeel te luisteren naar een ander. Dat hoeft niet eens een mens te zijn. Zelfs je huisdieren stellen je vragen. Met hun lichaamshouding en geluidjes geven zij aan wat zij van je nodig hebben. Ik zie luisteren als heel breed. Je oprecht openstellen voor een ander. Intuïtief het luisteren beleven. De stiltes die daarbij horen niet opvullen met gesproken woorden.

Ik luister graag naar jullie ervaringen.

De Gans

 

aandacht
Picture ‘Harmony’ by Devanath, Hungary, @Pixabay

 


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Picture in header by Brigitte Werner @Pixabay

 

13 thoughts on “Luister met aandacht

 1. heej lieverd, hoe gaat het nu ?

  Luisteren….. dat zou ieder mens moeten doen met de oren van diens ♥ ipv die van het verstand… dan pas luister je puur en hoor je echt wat er ‘gezegd’ wordt.

  Knuffel xxx

  1. Ha lieverd, we hebben het dieptepunt weer gehad geloof ik. Nu weer opkrabbelen naar boven en zo veel mogelijk rustig aan. Hoe gaat het met jou? Koud is het hè.
   Echt luisteren, doorvragen, stil zijn, de ander de ruimte geven… Dat is moeilijk. Maar zo mooi!
   Liefs ❤ xxx

 2. Vandaag is hier niemand om naar te luisteren 🙁
  ‘k Heb zelfs geen huisdier meer 🙁

  Maar luisteren is inderdaad het allermooiste wat je voor iemand kan doen. Wat had ik graag zo iemand gehad. Ik ondervind nu bij de therapeute hoe fijn het is wanneer ze zonder oordelen even luistert..

  Liefs xxx

  1. Dat verdien je ook. Er is zo lang niet naar je geluisterd. Misschien komt er ooit ook weer een huisdier op je pad. Je weet het niet. Veel liefs xxx

 3. Ik lees dit en ik weet van mijzelf dat ik dit eigenlijk altijd al doe en gedaan heb, voor mij dus de gewoonste zaak van de wereld en zo ook nu, onze dieren, mijzelf maar ook de ander, wie het ook is. Soms zelfs telkens het verhaal opnieuw vertelt en opnieuw, ik drink het alleen maar in, want als je luistert kun je telkens weer een ander detail ontdekken of iets terug laten halen bij de ander wat ze eigenlijk toch vergeten waren, en dat is ook mooi.

  X

 4. Helemaal waar Marije. Heel goed verwoord ! Mijn aanvulling: empathie en altruïsme zijn ‘fundamenten’ die van nature in de mens aanwezig zijn; je bent er mee geboren. Als je je EGO niet onder controle hebt, ga je snel oordelen en heb je direct ’n mening klaar. Indien je je EGO klein kunt maken, dan word je bescheiden, ga je goed luisteren naar de spreker en ben je helemaal in het NU. Ook ga je dan goede wedervragen stellen zoals: is dat zo ?

  1. Dat is een prachtige les Jan. Dank je wel. Het luisteren en doorvragen, maar wel het verhaal bij de ander laten, daarvoor heb je niks aan je eigen EGO. Dat kun je maar beter even helemaal loslaten. Die ervaring probeer ik ook een beetje weer te geven. Wat ik zo vaak hoor is dat mensen over zichzelf zeggen ‘ik kan goed luisteren. Ik luister altijd naar anderen’. Het hierbij vooropstellen van het ‘ik kan’, vind ik niet bemoedigend voor degene die gehoord wil worden. Eigenlijk ervaar ik het zelf als een presentatie van het EGO, waar jij het over hebt. Ik weet niet of ik daar juist mee ben. Maar ik heb het de laatste jaren zo vaak gehoord en gelezen. En daarna ervaren dat dat IK het luisteren inderdaad in de weg ging zitten in vorm van EGO. Dat er eigenlijk inderdaad geen plek was voor het luisteren, maar voor het vinden van een weerklank voor het eigen verhaal. Onder het mom van ‘luisteren’. Ik weet niet of ik dat juist interpreteer. Het is wel mijn ervaring en gevoel. Als een van de weinigen ben jij in staat om dat prachtig los te laten, naar wat ik merk in ons contact. Ik weet van mijzelf niet of ik goed kan luisteren. Dat oordeel leg ik bij degene die met mij spreekt neer 🙂 En het is per persoon met wie je spreekt ook weer verschillend. Gelukkig zijn wij allen mens. Wij maken fouten en zijn tot leren in staat. Mooi is dat. Nogmaals dank. Goed weekend alvast en een hele lieve groet xx

  1. Oordelen is niet erg. Dat doe je als mens. Maar daar keihard stelling in nemen en het als waarheid bestempelen is iets anders. Zolang je maar weet dat het jouw mening is, die niet per se ook maar iets met de persoon waarop hij is ‘geprojecteerd’ te maken hoeft te hebben

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.