Ik lijk wel sterk maar ik ben moe

Persoonlijke kracht.

Ik denk dat de meesten onder ons het wel kennen. De bewondering van de buitenwereld voor jouw persoonlijke kracht waarmee je een heftige gebeurtenis in je leven moedig draagt. Dan vinden mensen je sterk en geven ze je complimentjes (die je zelf soms nauwelijks herkent).

Is dat wel kracht?

Wat is precies die kracht? Wanneer ben je ‘sterk’? In periodes dat ik het moeilijk had, en geloofde dat niemand hoorde dat ik moe was, heb ik geleerd om keihard te zijn, flink door te zetten en vooral mijn mond te houden. Naar buiten, maar tenslotte ook naar mijzelf. Ik heb geleerd om altijd sterk te blijven. En die kracht, die heb je doorgaans heel hard nodig. Gewoon doorgaan, doorzetten en sterk blijven, dat respecteert men doorgaans. Voor mij was mijn kracht mijn pantser. Mijn overlevingsstrategie naar buiten, die ik mezelf, zelfs nu nog, nauwelijks meer af kan leren.

Ik vind dat wij in onze wereld veel van elkaar eisen en elkaar nietsontziend gaan bekritiseren als er iets niet helemaal aan onze eigen verwachtingen voldoet. En eigenlijk ben ik daar behoorlijk zat van. Waar ik aan de ene kant de kalmerende en relativerende zen-quotes niet op mijn twee handen en voeten kan tellen, hoor ik aan de andere kant dat je toch wel degelijk zelfstandig, en zelfbewust gedrag, aangevuld met opgewekt doorzettingsvermogen, een teamgeest en een 24-uurs mentaliteit moet tonen. Keihard vallen en meteen weer opstaan. Onvermoeibaar, sterk en krachtig. En als het even niet gaat, dan moet je gewoon je eigen kracht aanspreken. Veerkrachtig zijn. Daarvoor heeft men dan weer wel respect. En dat vind ik niet oké.

Moe.

Ik vind het helemaal niet gek dat er op dit moment veel mensen moe zijn, afgebrand en dat sommigen niet meer weten hoe ze verder moeten. Ik vind de wereld echt heel veeleisend geworden. En ondanks een groeiende groep mensen die het leven van een iets nuchterder kant bekijkt, blijf ik de volhardende zwart-witte hardheid waarmee sommigen naar buiten treden heel onprettig, zeg maar onmenselijk, vinden.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om weg te kwijnen en te zwelgen in je ellendigheid. Ik ben de laatste die dat zou adviseren. Maar even tot jezelf komen, je eigen emmertje weer vol trekken, daartoe heeft iedereen recht.

 

Je mag moe zijn.

Natuurlijk mag dat! Wat er ook maar in je leven gebeurt, je hebt recht om dat op je eigen wijze te beleven. Zoals ik net schreef, als je er in dreigt te blijven hangen, is het verstandig om hulp te vragen. Maar je mag van mij best even toegeven dat het niet meer lukt en dat je misschien even iets van een ander nodig hebt. Of een time-out zodat je weer kunt opladen. Zeker als je heel lang sterk bent geweest. Geef er dan maar even aan toe…

De Gans

Sterk

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

20 thoughts on “Ik lijk wel sterk maar ik ben moe

 1. Precies! Even af en toe op de rem trappen en gewoon zeggen…vandaag even niet, ik ben moe.
  Mooie boodschap weer, lieve Marije.
  XxX

 2. Jij weet altijd zo treffend te verwoorden hoe ik het vaak voel.
  Ik heb geleerd mijn gevoel te parkeren in een kluis. Totdat je met kluis en al in de Maas valt. Althans, zo voelde het toen…

 3. Een moeilijke evenwichtsoefening. En soms heb je de perceptie tegen. Zo vinden mijn ouders mij hard. Ze moesten eens weten …

 4. Zeer herkenbaar. Ik sluit me ook aan bij wat matroos schrijft. Je beperkingen aanvaarden en anderen moeten er ook maar leren mee omgaan. Maar ik ben nog niet zo ver, ik moet het ook leren. Ik ga mij niet meer sterker voordoen dan ik ben, dat is mijn grote valkuil.
  Weer een wijze les die ik mij voorneem n.a.v. dit blogbericht. Waarvoor dank Marije. Lieve groet X

 5. Het verschil zit hem in moe en moe zijn,lichamelijk moe zijn door welke arbeid dan ook geeft energie.Geestelijk moe neemt energie.Tegen mij wordt ook wel eens gezegd dat ik sterk ben maar ik heb mijn beperkingen aanvaard en geniet van wat ik wel kan.De ‘buitenwereld’moet het er maar mee doen net als ik.

  fijn weekend.

 6. Ik denk dat juist die opmerkingen je op dat moment weer kracht geven. Al voelt het voor jezelf niet zo.
  Ik ken het echt niet, pessimistisch zijn, depressief zijn.. maar niet ieders natuur is hetzelfde!
  Veel sterkte Marije!
  Liefs XXX

  1. Heerlijk om altijd positief te kunnen zijn. Mijn lukt het doorgaans ook wel hoor, maar soms ben ik moe en dan lukt het niet 🙂 Heel goed weekend! xxx

 7. Dat mag je zeker moe zijn mag je ook te kennen geven. Want juist daardoor kan het je helpen om die moeheid minder te voelen.
  Laat de lente en zomer maar komen, heeft iedereen energie genoeg.

  Aum Shanthi

  1. Ja, die lente. Hoewel het zonnetje van de laatste dagen heerlijk schijnt! Alleen is het bar koud in de wind, zeker hier in Groningen. Goed weekend!

 8. Goh, inderdaad! Zo herkenbaar dit!
  Zeker toen mijn man zoveel in het buitenland zat! Ik hoorde het zo vaak dat ik het zo goed deed, dat ‘zij’ het niet zouden kunnen /willen, dat ze zoveel respect hadden…
  En ik voelde me eerder op automatisch piloot leven en inderdaad MOE!

  1. Ja inderdaad. Ik ben een van die mensen die zulke opmerkingen maakten tegen je, ik weet het nog wel. Ik hoop dat hij inmiddels wat meer thuis is. Ik vond het echt heel zwaar klinken!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.