Les yeux sont les miroirs de l’âme

‘De ogen zijn de spiegel van de ziel’.

Les yeux sont les miroirs de l’âme. Ik fotografeerde de ogen van mijn kater Qwerty pas geleden. Als zijn ogen zijn ziel weerspiegelen dan ziet hij mij altijd fotograferend met mijn smartphone. Volgens mij ligt het allemaal wel een klein beetje minder eenvoudig dan dat, maar op dat moment zag ik in zijn oog weerspiegeld mijzelf, met mijn telefoontje, trachtend zijn prachtige snoetje voor misschien wel de duizendste maal vast te leggen. 

Mijn lippen beroeren zijn zachte vacht.

Mijn neus begraaft zich in de zachte haartjes achter zijn oortjes en ik snuif diep zijn heerlijke poezengeur in. Er is een aantal dingen in het leven waar ik intens van genieten kan, en één daarvan is het knuffelen van een kat. Bij voorkeur mijn eigen kat natuurlijk, want naast onze Zoon van Zes zijn mijn katten ook mijn kinderen. Maar ook de katten van anderen zijn altijd welkom op mijn schoot.

Voorbeeld der eenvoud.

De eenvoud van een kat verbaast me dagelijks. Een simpele tas ligt lekkerder dan het zachtste mandje. Een knuffel is meer waard dan het zachtste kussen. En het eenvoudig samenzijn, elkaar zachtjes beroerend en strelend is het toppunt van genot. Met zo nu en dan een hapje erbij is het leven van mijn kattenkinderen op die manier volledig compleet.

Les yeux sont les miroirs de l'âme
Slapend Britje. Bron: Pixabay

Leren leven.

Zo nu en dan breekt de hel los bij ons thuis. Er is een vlieg gesignaleerd! Binnen! In de gordijnen! Maakt niet uit hoe oud je bent en hoezeer je bejaarde poezenbotten kraken: ‘pak hem!’ Onze wollige pluizen denderen door de kamer, waarbij flinke vlokken vacht de lucht in vliegen. De-vlieg-moet-gevangen-worden. Koste wat het kost. Ook als dat betekent dat wij geheel nieuwe raamdecoratie dienen aan te schaffen.

Om daarna als bij toverslag weer volledig te ontspannen. Een kattenwasje, een klein miauwtje, mondje open in een ontspannen, roze geeuw, en daar gaan het weer terug op een kussen, een bank, of een tas. Of op schoot. Dat het liefst. Slapen. Ontspannen.

Evenwicht. Lief. Zacht.

Ik leer van ze, van mijn katten.

Les yeux sont les miroirs de l’âme. En ze vertellen mij waar het werkelijk om gaat.

De Gans

Les yeux sont les miroirs de l'âme
Onze kater Qwerty. Foto byDeGans

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

13 thoughts on “Les yeux sont les miroirs de l’âme

  1. Zo mooi wat je schrijft…
    Ik stel het me terug voor, maar dan met mijn hond (die ik zooooo graag terug wil).
    X

  2. Ik herken me er in. Die roze geeuw, hangend op een bank ondersteund door een zacht kussen, wegdromen. Weg van de wereld. Contempleren, in het jargon. Daar ben ik goed in. “Master in command in just doing nothing.”
    Gevoelsmensen die we zijn hebben veel rust nodig om de prikkels te ordenen en niet te fel, impulsief te reageren op de emoties die overvloedig binnenstromen. Dus ja ik ben een poes al mis ik die aai over mijn bol soms wel.

  3. Die heerlijke Britjes… na het lezen van dit blogje moet ik spontaan naar mijn kat toe want ik kreeg knuffeldrang en wil ook eens in zijn vacht snuiven, Zo heerlijk herkenbaar. Lieve groet

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.