Les délices de l’automne: nieuw leven

“Nieuw leven”.

De titel van mijn eerste Délice. Want juist in de nazomer, en in het begin van de herfst, maken alle planten zaad, vol belofte van nieuw leven. Omdat we zo’n belofte bijna allemaal wel wat nodig hebben om de toch wat donkere maanden die voor ons liggen door te komen, heb ik er wat mooie plaatjes van gemaakt. Omdat het idee in de rustige, zachte sfeer van de herfst in Zuid Frankrijk in mijn brein opkwam heb ik de naam ‘Les délices de l’automne’ gekozen¹. We vieren de knusheid, de belofte en de schoonheid van de herfst. In deze log de, uiteraard Franse, aftrap.

Herfst in Frankrijk.

Tot en met begin september waren wij in Frankrijk, waar de herfst ook zachtjes over de bergen kwam sluipen. ’s Avonds koelde het soms best af en roken we de houtgestookte ovens in het dorp. Vanwege de droogte waren de riviertjes flink geslonken, maar na een ochtend vol regen bruiste het water over de stenen heen. Alles was fris en sprankelend en we trokken er op uit. Ik vond zo veel moois!

Voor velen die ik spreek is de herfst bijna een vloek. Het dalen van de zon, het lengen van de dagen en het vergaan van alle kleuren en zomerpracht geeft sommigen echt reden tot somberheid.

Ik zie echter in alles iets moois, en dat is in de herfstperiode niet anders. Om de moed niet te laten zakken en de belofte die de herfst inhoudt te laten zien heb ik deze serie bedacht.

Takje met zaad.

Hieronder een klein takje met zaadjes. Verdord. De zomer ligt duidelijk achter hem. Maar ik vind het zo mooi, zo teer van dichtbij!

Les délices de l'automne: nieuw leven
Zaaddoosje langs het pad (macro)

 

Dans l’herbe.

En hier de kopfoto die iedereen inmiddels wel kent. Langs hetzelfde pad, maar minstens net zo mooi. Uitgebloeide grashalm, waar zelfs het zaad al uit is. Ik noem hem ‘dans l’herbe’. Volgend jaar groeien er weer prachtige grashalmen op deze plek, zo veel is al duidelijk.

 

Nieuwe plannen van De Gans
Dans l’Herbe. Een uitgebloeide grashalm in Zuid Frankrijk (macrolens).

 

Les olives.

Een grote belofte houden deze olijven in. Vanuit ons bed kon je ze bijna plukken. De heerlijke olie uit deze streek is uiteraard weer flink ingeslagen en siert een groot deel van onze voorraadkast. Gekocht bij nog altijd hetzelfde dametje van ik weet niet hoe veel jaren al op aarde en met anderhalve tand in de mond. Op een klein marktje in een typisch Provençaals dorpje. Die sfeer!

Ook een olijf is een vrucht, met een pit waaruit een nieuwe boom groeien kan. Ook weer de belofte voor nieuw leven!

 

Les délices de l'automne: nieuw leven
Prachtige olijven!

 

Veel foto’s.

De afgelopen tijd heb ik heel veel foto’s gemaakt, ook in de Nederlandse bossen en velden. Ik verheug me er op om dit alles wekelijks met jullie te delen de komende tijd en ik hoop dat ik de mensen die wat neerslachtig worden van deze periode een klein beetje op kan vrolijken. Of zelfs stimuleren te kijken wat voor moois er allemaal nog te vinden is en definitief anders naar het najaar te gaan kijken.

Ik wens jullie een heel goed weekend toe.

De Gans

1: ‘les délices de l’automne’ betekent letterlijk ‘de geneugten van de herfst’.

De Gans bijna een jaar geleden over de herfst: Heerlijk Herfst!


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

28 thoughts on “Les délices de l’automne: nieuw leven

 1. Heerlijk Marije en foto’s om van te smullen. Op een gegeven moment ruik je ook echt dat de herfst is begonnen. lieve groetjes, Hanneke

 2. Mooie foto’s! Ik vind de herfst ook prachtig, met al die kleuren en paddestoelen en mooie zaaddozen. ,Maar de donkerte die daarna komt, is best moeilijk.
  Vandaag trouwens weer een prachtjge dag! Stien

  1. Dank je wel. We komen net terug uit het bos. Heerlijk was het, en véél paddenstoelen! Heb je ook zo genoten buiten? Mooie avond nog

 3. Genieten in de herfst. Er op uit als het mooi weer is en foto’s kijken en bewerken als het even wat kkinder is. Receptjes van herfst gerechten uitproberen en ondertussen al uitkijken naar kerst. Mooi geschreven Marije, verbaas me er steeds weer over hoe knap je het onder woorden kunt brengen.

 4. Wat een prachtige foto’s Marije.
  Ik hou ook zo van de herfst. Voor mij is dit het seizoen waar ik echt naar uit kijk.

 5. Mooi bedacht, dat opfleuren! Ja want het is erg voor mensen, die last hebben van somberte. Ik hou ook erg van de herfst, straks met al die kleuren………………………….. Ach elk jaargetijde heeft zijn charme voor wie het wil en kan zien.

  1. Zo zie ik het ook. Maar ik ken veel mensen die tegen heug en meug de zomer afsluiten. Dat begrijp ik ook wel. Vandaag is het overigens weer heerlijk buiten!

 6. Prachtige foto’s, ook al is de herfst in het land, ze kleuren mijn dag!
  Kijk aluin naar het vervolg!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.