Les délices de l’automne: Nederland

Terug in Nederland.

Toen we vanuit Zuid Frankrijk terugkeerden naar onze noordelijke velden regende het pijpenstelen. Het lijkt al vroeg herfstig in ons land, maar gelukkig zijn er ook nog tal van mooie dagen geweest zodat we er volop op uit konden trekken. 
Ik vind het verdwijnen van het zomerweer het niet erg en deel weer al het moois wat wij tijdens onze uitstapjes zagen.

Oogst.

Ik heb te weinig tijd in de tuin gestoken dit jaar. Hoewel… Het geheel bestond oorspronkelijk uit een volledig betegeld plaatsje achter het huisje van onze moeder en we hebben dat in zijn geheel omgezet naar een groenere plek met gras en borders. Dus energie hebben we er wel degelijk ingestoken. Maar omdat we hier niet blijven wonen, hebben we het daar ook bij gelaten. Maar een zomer zonder bloeiende bloemen is niks voor een Gans, dus die bloemen zijn er gekomen. Tal van mooie kleuren en plaatjes hebben we nu. En een volledig doorgeschoten moestuinhoekje waaruit we veel zaden kunnen plukken voor komend jaar.

Waar onze moestuin dan zal liggen is nog volledig onbekend. Maar in de natuur om ons heen is zo veel moois te vinden, dat dat het gebrek aan ruimte in mama’s tuintje ruimschoots compenseert.

 

Les délices de l'automne: Nederland
Prachtige bessen in Wedde (hoe smakelijk ze er ook bij hangen, ze zijn niet om te eten!).

In de bossen.

Als het maar even kan, duiken we de bossen in. In Groningen zijn er minder dan in Brabant, maar om de hoek ligt Drenthe, mijn geboorteprovincie met al haar bomen, heide, hunebedden en overig natuurschoon.

Trouwens, ik mag echt niet klagen, want vlak bij ons ligt het oeroude Midwolderbos met zijn Konikspaarden en ook in de omgeving van Wedde kun je zalig wandelen. En Reiderwolde niet te vergeten. Een nog jong natuurgebied, maar wel prachtig en heel rustig. En als we even rijden komen we in de bossen bij Sellingen, waar zelfs de heide nu nog bloeit.

 

Nederland
Herfsttafereeltje op een hunebed

 

In de tuin.

Hoewel de foto hieronder niet in onze eigen tuin genomen is, vond ik hem in een tuin zoals ik zelf ooit eens hoop te hebben. Bij een boerderij, veel ruimte, midden in de natuur. En ik zag een prachtige verrassing toen ik beter keek: een huisjesslak, verborgen tussen de blaadjes. Ik vind hem prachtig. Juist de kleinste dingen blijken vaak het allermooist als je even stil blijft staan en je de omgeving goed in je opneemt.

 

Nederland
Een verrassing in de hortensia

 

Intussen hebben we al weer veel andere foto’s gemaakt. Paddenstoelen, mooie soorten mos, heel veel prachtigs hebben wij weer ontdekt en dat komt er dus allemaal nog aan in ‘Les délices te l’automne’.

De Gans

Meer lezen over ‘Les délices de l’automne’.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

9 thoughts on “Les délices de l’automne: Nederland

  1. Wat mooi Marije. En het is genieten van de vele kleuren. Die slak, zo leuk. Daar alleen al zit een klein verhaaltje in 🙂 . liefs, Hanneke

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.