Les délices de l’automne: heidewandeling

Een heidewandeling in Drenthe.

Zoals wij een jaar geleden nog de heide bezochten in het zuiden van het land, zoeken we nu vaak de heidevelden van Drenthe op. We vinden het er heerlijk. Niet alleen omdat het hier vertrouwd is, maar ook omdat de sfeer zo puur en zuiver is. De hunebedden, die zo nu en dan langs het pad opdoemen, als grote zwijgende reuzen, de geur met de kruidige mix van dennen en loofbomen. We komen er telkens weer volledig tot rust.
Ik neem jullie deze week mee met onze heidewandeling van afgelopen zondag.

Odoorn.

In de weekenden toog het gezin van mijn Lief vaak naar een boscamping vlak bij het Drentse dorpje Odoorn. Soms bleef het gezin door de week er lekker staan en reed mijn schoonvader op en neer naar zijn werk vanaf de camping, wat allemaal niet zo ver was en prima te doen.
In hun caravan zat de familie vlak bij de heidevelden, de bossen en een oerknus theehutje met een uitkijktoren. Dit weekend besloten wij om daar eens lekker herinneringen op te halen. Het romantische theehuisje van weleer is in 2005 helaas afgebrand, maar gelukkig hebben ze een nieuw gebouw neergezet en is het nog altijd een heerlijk plekje om na een wandeling even te genieten van wat drinken en wat lekkers om te snoepen¹.

De heide is uitgestrekt, met paarden, schapen en her en der een verdwaalde boom. Er grazen paardjes en her en der zie je een wollige schapenrug tussen de paarse bloemetjes.

 

Heidewandeling
Een dode boom. Maar zo mooi!

Heide.

De eerste jaren van mijn leven bracht ik door in het zuiden van Drenthe en later in Groningen, vlak bij de Hondsrug. Traditie was op mijn verjaardag een fijne wandeling over het Dwingelderveld met daarna een pannenkoekje eten. Ik heb er fantastische herinneringen aan en nog altijd is de hei voor mij een plek om echt tot mijzelf te komen. De hunebedden die her en der in de provincie staan blijven mij ook trekken. Ik vind het magische plekken. Zeker in de winter is het er zo heerlijk rustig.

Nu in het najaar is de heide bijna uitgebloeid. De kleine bloemetjes zijn voor het grootste deel verdord in droge knopjes, maar nog altijd zijn ze prachtig. Her en der bloeit nog een klein takje.

 

Heidewandeling
Heide in bloei. Met een bezoeker, voor wie goed kijkt.

 

Heidewandeling
Takje uitgebloeide heide. Zo’n tere kleur.

 

Paddenstoelenpret.

Wat zijn er toch vreselijk veel paddenstoelen dit jaar. Waarschijnlijk komt het door de redelijk natte zomer, maar ik vind het eerlijk gezegd volop genieten nu buiten! Wat een variëteit en wat een kleuren!

Deze foto heb ik met een macrolens genomen.

 

Heidewandeling
Paddenstoelenpret

En even verderop, ook met mijn macroclipje:

Torretje aan de lunch
Een bijenwolf?

Wat ik bij deze foto zo opmerkelijk vind is dat de kever op een bijenwolf lijkt. Dat maakt het onwaarschijnlijk (maar niet onmogelijk) om hem in het noorden van Nederland aan te treffen. In elk geval lust deze variant wel een paddenstoel.

Het was weer puur genieten en natuurlijk gaan we binnenkort weer. Langzaam maar zeker laat de natuur los wat ze niet meer gebruiken kan, om zich even terug te trekken in zichzelf en energie op te doen voor een nieuwe groei. Net zoals wij mensen een beetje zouden moeten doen. Naar binnen kijken, rust, zelfzorg en onszelf weer opladen zodat we verder kunnen in onze ontwikkeling en onze groei.

De Gans

 

heidewandeling
Grazend paardje in de schaduw van een boom

 

1: Wil je ook eens Poolshoogte nemen op de Drentse heide? Midden in de bossen bij Odoorn staat dit gezellige theehuis, met gebak om van te smullen!

Meer Délices de l’automne lezen? Klik dan hier voor het complete overzicht van dit najaar.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

27 thoughts on “Les délices de l’automne: heidewandeling

 1. Prachtig! De herfst kan idd heel mooi zijn, maar ben toch wel heel blij met deze na-zomerse week 🙂
  Alle liefs, Patty

 2. Ja, jammer dat ik zo ver van Drenthe af woon, maar het is een prachtige provincie.
  Schitterende foto’s ook.
  Dit weekend wordt het ook weer geweldig weer, dus kunnen we er allemaal weer lekker op uit. De natuur in kost weinig en is optimaal genieten. 🙂

  1. Lekker een rugzakje met een boterhammetje mee…beetje drinken… Heerlijk genieten ❤ Wens je een mooi weekend toe!

 3. Ooit lang geleden ben ik daar in een vakantiepark geweest en heb ik de wandelingen daar ook gemaakt. En dan ook de beklimming van de brandtoren gedaan.
  Kan alleen maar zeggen prachtig om daar eens te gaan wandelen. Zoals je beschrijft en met de mooie foto’s erbij.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.