Les délices de l’automne: maan en mos

Wandelen.

Ik wandel wat af. Wandelen vind ik heerlijk. Het gevoel van mijn voeten op de aarde, het rustig kunnen rondkijken naar al het moois en natuurlijk daarvan foto’s maken. Ik wandel graag in de natuur, maar een mooie stadswandeling doe ik ook graag, al moet ik daarvoor wel echt voor in de stemming zijn. De rust van de natuur buiten bebouwd gebied spreekt me doorgaans toch meer aan. Deze week vielen mij de mossen heel erg op. En….als het wolkendek heel even brak, de prachtige maan in haar eerste kwartier. We hebben genoten!

Drenthe.

Ik ben graag in de omgeving van Anloo. Niet alleen het dorpje, maar ook de omgeving is prachtig. Afgelopen zondag trokken wij er ook weer op uit. En tussen de buien door, en vermoedelijk ook dank zij deze buien, werden we getrakteerd op zo veel prachtigs! Nog enkele paddenstoeltjes, de prachtigste soorten mos in combinatie met zachte, grijsblauwe zwammetjes. Er was genoeg te genieten.

 

Les délices de l’automne: maan en mos
Geweizwammetje (denk ik) met (beker)mos.

Zachte, grijs, soms bijna blauw oplichtende zwammetjes op de rottende stammen tussen de mossen. Beeldschoon en ik zie bijna de elfjes dansen.

 

Les délices de l’automne: maan en mos
 Geweizwammetjes met dikkopmos op een oude boomstronk.

Ook deze geweizwammetjes vieren feest met dikkopmos op een boomstronk die hier al tijden rust. Ik vind de combi geweldig. De geweizwammetjes lichten blauwachtig op in het licht van de ondergaande zon. In de verte hobbelde een groepje koeien loeiend dichterbij en in mijn ooghoek fladderde een vogeltje tussen de takken.

Les délices de l’automne: maan en mos
Kleine, lichte paddenstoel.

De kabouters waren thuis. Het licht was aan en ik hoorde zachte muziek en gebabbel.Nog een laatste paddenstoel. Waar de kabouters in de winter verblijven weet ik eigenlijk niet. Waar gaan ze heen als hun huisjes vergaan? Doen ze aan winterslaap? In dit bescheiden woninkje brandde nog wat licht en ik verbeeldde mij het gezellig gefluister van de bemutste figuurtjes.

 

Les délices de l’automne: maan en mos
De maan in al haar halve pracht

Nagenieten en nieuwe plannen.

Toen we tussen bomen uit kwamen ging de zon bijna onder. De maan hing hoog aan de hemel en waakte over de vallende avond. Genietend van al het moois wandelden we rustig naar de auto. Hoewel onze zoon het woord ‘restaurant’ had horen vallen en ons op dringende wijze tot spoed vermaande…

Inmiddels loopt de herfst een beetje ten einde. De eerste sneeuw is blijkbaar al gevallen en daarom denk ik na over een volgende serie, gewijd aan de winter. Waarover ik binnen enkele dagen schrijven zal.

De Gans

Meer Délices de l’automne lezen? Klik dan hier voor het complete overzicht van dit najaar.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

22 thoughts on “Les délices de l’automne: maan en mos

  1. Zalig zo’n wandeling.
    Ik doe het steeds iets meer maar eigenlijk nog te weinig. Het liefst door de natuur. Even bijkomen.
    Je mossenfoto’s lijken we onder water genomen. Mooi.

  2. Schitterende foto’s! Zowel van de kleine als de grote “dingen.”
    De Natuur geeft ons zoveel moois en is er altijd om ons op te kunnen laden.
    Het zou de porseleinzwam kunnen wezen. Net of het licht erin brandt, zo mooi!
    En de maan…ze blijft me verbazen…
    Lieve groet

    1. Ja, wat denk jij! Hahahaha! Volgens mij krijgt zelfs de meest fantasieloze mens nog een voorstelling bij wat wij op onze wandelingen tegenkwamen.

  3. Ik wandelde met een gemend gevoel mee, wij zijn ook zo graag in de natuur en maakten eindeloze wandelingen. Reden kilometers om nieuwe gebieden te ontdekken.
    Nu blijven we thuis… een onzichtbare hindernis houdt ons uit de natuur.
    Onze lieve hond, onze trouwe compagnon, het is nog te moeilijk…
    Onbegrijpelijk voor velen, hartverscheurend voor ons.

    1. Ik kan me dat zo voorstellen! Dingen die je doet of graag doet kunnen onlosmakelijk met mensen en dieren verbonden zijn. Als die dan wegvallen dan valt er ook een stuk van jezelf weg of het doet simpelweg, zoals je hier beschrijft, te veel pijn. Ik vind het wel heel jammer voor jullie. Ik hoop dat het ooit weer lukt. Liefs xxx

  4. Mooie foto’s Marije en van je loggen spat het genieten af!
    Heerlijk en ja, de omgeving is prachtig. Maar dat vind ik eigenlijk van heel Nederland. Alles heeft zijn charme!
    X

  5. Zo een paddenstoel had ik nog niet gezien. Bedankt voor de foto ervan.
    Wandelen zo heerlijk, durf het af en toe ook blootsvoets doen. Dat is dan weer een heel ander gevoel dat je krijgt met moeder aarde maar ook met wat je voelen mag.

    Aum Shanthi

    1. Blootsvoets is heerlijk. Hier vlakbij is een pad waar dat kan. Vroeger liep ik soms doodleuk op blote voeten door de stad. Zouden we weer wat vaker moeten doen…. Mooie dag

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.