Leren snoepen

snoeperijDe verzameling snoep op de foto hiernaast is wat mijn kind ongeveer elke 48 uur binnen zou krijgen indien ik er als moeder geen stokje voor steek. Al die zoetigheid komt doorgaans niet van thuis en dat baart mij behoorlijk zorgen. Ondanks het veelvoud aan artikelen en televisieprogramma’s over gezondheidsproblemen door een onverantwoorde levensstijl met een dito voeding en een (te) hoog suikergebruik, waar wij regelmatig via diverse media op getrakteerd worden en waarover iedereen vol vuur ook nog meekletst, krijg ik door de hoeveelheid snoep waar mijn zoontje dagelijks mee thuiskomt bijna de indruk dat wij volwassenen de illusie hebben dat de gezondheidsrisico’s van een dergelijke leefwijze bij ons aller kroost te verwaarlozen zijn. Ik vind deze houding op zijn zachtst gezegd merkwaardig, want als ik alle commentaren om mij heen goed beluister, lijkt iedereen toch prima te weten wat gezond is en wat niet én wil iedereen uiteraard het beste voor zijn of haar kinderen.

Ik ben dus eigenlijk behoorlijk onthutst over het feit dat mijn zoontje van 5 buitenshuis bijna overal snoep krijgt toegestopt. In een wereld waarin de helft van de mensen te zwaar is door onder andere een teveel aan suikers, waarin 1 op de 16 mensen lijdt aan suikerziekte, waarin er dagelijks nog veel meer ernstige gevolgen worden aangetoond in relatie tot dat overmatig suikergebruik en andere slechte eetgewoonten, leren wij als ‘wijze’ volwassenen onze kinderen dat snoepen bij het leven hoort en, dus eigenlijk, dat gezond eten eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Gezond leren leven zou in mijn ogen een elementaire basis moeten zijn voor opgroeiende kinderen, dus daarom wijd ik er eindelijk maar eens een artikel aan.

Voor wie nu denkt dat ik een zweverige, macrobiotisch etende, op geitenwollen sokken levende moeder ben, die doodsbenauwd voor suiker is, zal ik mijn volledige standpunt hieronder even uit de doeken doen.

Ondergetekende heeft een stofwisselingsstoornis. Vermoedelijk mede daardoor is onder andere mijn suikerspiegel niet helemaal in orde en is de kans groot dat ik mij binnen een aantal jaren moet rekenen tot die 1 op de 16 personen met diabetes. Ik heb mede hierdoor diverse malen aan den lijve ondervonden wat een suikerprobleem met je geest en lichaam doet en vanuit die ervaring kan ik iedereen verzekeren: het is niet leuk en dat wil je je kind erg graag besparen.
Als moeder, met een stevig pakket aan levenservaring, zie ik het als mijn plicht om mijn zoon te leren bewuste keuzes te maken, dat gezond eten en lief zijn voor je lijf van cruciaal belang zijn, mede omdat het hebben van een gezond lijf bepaald niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Ik vind het daarom behoorlijk wrang dat mijn kind door anderen ondertussen buitenshuis precies het tegenovergestelde aangeleerd wordt.

Het moge duidelijk zijn: ik wil dit anders. Dus heb ik een voorstel voor ons allemaal.
Zullen we de keuze voor het al dan niet eten van snoep voortaan aan alle ouders zelf overlaten? En dus in restaurants niet meer klakkeloos lolly’s in kinderijsjes stoppen? Zullen we geen spekkies meer in het eten verbergen of als vanzelfsprekend even een ‘klein snoepje achteraf’ na de maaltijd geven? Zullen we geen potten met snoep meer neerzetten op de toonbank van praktisch iedere winkel en deze geopend onder het gretig kindersnoetje duwen voordat de ouders in kwestie in de gaten hebben wat er voor hun neus gebeurt? Zullen we de met zoet gevulde graaimanden bij de kassa’s in de supermarkt voortaan buiten de kinderooghoogte houden?

Zullen we onze kinderen doodgewoon leren om bewuste keuzes te maken? Ze opnieuw laten ervaren hoe heerlijk verse peren smaken, hoe zalig fris een sinaasappel is in relatie tot het rubberachtige plastic van een snoepje met nepfruitsmaak? Zullen we ze opnieuw laten ervaren hoe de vezelige structuur van rauwe wortel aanvoelt op je tong of hoe het zoete sap uit een stukje rode paprika je mond instroomt? Hoe leuk het is om op je knieën door de tuin te kruipen om aardbeitjes of ander lekkers van de planten te snoepen? Hoe heerlijk versgebakken brood, van welke ingrediënten ook, elke dag smaakt? En zullen we dan zelf bepalen, als papa’s en mama’s van ons kroost, hoe en wanneer we ze een snoepje geven?

Leren Snoepen gezond
Gezond lekker!

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben echt niet volledig tegen snoepen. Ik ben er wel tegen om kinderen te leren dat het klakkeloos wegkanen van allerlei snoeperijen tijdens het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten volkomen vanzelfsprekend is terwijl we allemaal weten dat veel snoepen gewoon je lijf verziekt… Ik wil mijn kind leren om bewuste keuzes te maken, dat dat snoepje echt ‘voor de lekker’ is, maar niet iets wat je om de haverklap eet of wat zelfs bij de maaltijd hoort. Wel wil ik het leren dat je, als je er uiteindelijk toch voor kiest een snoepje te nemen, daar bewust van mag genieten. Dat houdt het leven én het snoepen leuk.

Snoepjes groeien niet op de grond of aan bomen, gezond voedsel groeit daar wel en dat heeft eeuwenlang de mens gevoed. Dus erin met die wortel, die tomaat, die paprika, die appel, die banaan, die pruim of dat lekkere brood. De keuze op dat vlak is reuze, dus geen smoesjes dat je kind ergens niet tegen kan. In dat geval kies je heel simpel iets anders uit het enorme assortiment wat Moeder Natuur ons mensheid biedt.
Daarom gaan we nu met zijn allen lekker naar buiten om te klimmen, te plukken, te trekken, te smullen, te rennen, te springen en vooral lekker te leven!

Liefs en gezonde groet van Hans de Gans, en mama Marije

Wil je nog meer info, kijk dan ook eens op:

Gezondheidstips van het Diabetesfonds

Tips van het Voedingscentrum om minder suiker te eten

Korte samenvatting met adviezen van de WHO (Engels)


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

Je kunt je ook op deze blog abonneren via Bloglovin’ 

 

4 thoughts on “Leren snoepen

  1. Een heel redelijk voorstel, lijkt me zo!
    Raar eigenlijk, dat het überhaupt nodig is.

    Groetjes, x B

Gak mee en plaats hieronder je reactie,