Leer van je pijn

‘Maak pijn tot je leraar, niet je meester’.

Een quote die ik pas hoorde en die zo heel waar is! We hebben allemaal wel eens pijn. Hoofdpijn, buikpijn, pijn na een grote of na een kleine verwonding. En zielenpijn kennen we ook. Verdriet, verlatenheid, teleurstelling. Zielenpijn door verlies of door conflicten. Pijn doordat je iets hebt verlangd, maar wat je niet zult krijgen. Pijn doordat iemand jou iets heeft aangedaan wat niet had gemoeten. In je lijf of in je ziel, je spreekt in beide gevallen van pijn.

Maar wat laat je al die pijn nou met je doen? Ga je als slachtoffer hangen en wurgen met je pijn, of laat je je pijn jou iets vertellen, luister je daarnaar en wordt hij zo jouw partner? Want als je goed kijkt naar waar de pijn vandaan komt, dan kun je daar veel van leren.

ViewIk ken mensen die de pijn negeren of hem juist uit alle macht proberen weg te drukken. Die ‘gewoon’ doorgaan met hun leven en daardoor niet het leven leven wat eigenlijk zou kunnen. Ze zijn minder blij, ze hebben meer moeilijkheden en soms zelfs minder mensen om zich heen dan ze zouden willen. Ze lopen continu tegen hun grenzen aan en tegen alles wat niet kan. Ik vind dat vaak zo jammer. Want het is echt niet nodig. Het helpt niet de pijn weg te drukken. Het helpt niet de pijn te negeren of te doen alsof hij niet bestaat. Al lijkt dat soms veel prettiger om te doen. Maar probeer eens simpelweg te accepteren dat de pijn er is. En als je er aan toe bent, ga dan eens rustig kijken waar hij van komt.

Soms kun je niks doen aan de pijn. Hij is er, er is iets gebeurd in je leven waardoor hij niet meer weggaat. Maar wat de oorzaak van je pijn ook is, kijk hem aan. Erken hem. Laat de pijn niet je leven beheersen, je dicteren wat je niet meer kunt en wat je allemaal moet laten. Laat pijn jouw tot een leraar zijn, die jou vertelt hoe je dingen anders kunt aanpakken en wat het beste bij jou past.

Maak pijn tot je leraar,

Onthoud ook, dat ieder mens, ieder schepsel, zijn pijn krijgt in het leven. Op een andere manier, op een andere wijze, maar wel pijn. We leven allemaal ons eigen leven. Dus je hoeft de pijn van een ander niet te begrijpen of intens mee te voelen. Dat zou een onmogelijke opgave zijn. Je kunt wel gewoon accepteren dat een ander zijn pijn heeft en jij de jouwe. En dat elk van jullie met zijn pijn zal leven en dat elk dat op zijn eigen wijze doet. Dat je op die manier de pijn zult moeten accepteren en respecteren.

We hebben allen onze pijn in ons leven. En daarin zijn we lotgenoten. Laat pijn jou en de mensen om je heen niet uit elkaar drijven, maar houd elkaars handen vast. Respecteer elkaar. Steun elkaar. Troost elkaar. Loop samen over dat leerzame, boeiende, pijnlijke, maar ook vaak mooie pad van het leven. Samen, met elkaar.

Liefs en sterkte,

Hans de Gans <3

Mooi Leven, by Hans de Gans is ook de volgen via Facebook . De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

Je kunt je ook op deze blog abonneren via Bloglovin’ 

 

8 thoughts on “Leer van je pijn

  1. Mijn moeder zegt altijd: pijn is pijn en elk voelt de zijn. Helemaal mee eens. Elk voelt zijn eigen pijn en elk kan er hopelijk leren mee omgaan…

  2. Ik vind dit lastig mondeling te benoemen bij patiënten. Soms ben ik bang dat het ten koste van de relatie kan gaan. Dan blijven ze toch alles beschuldigingen en in de slachtofferrol zitten en voor ik het weet ben ik de boosdoener. Dan laat ik ze maar tieren. Lucht hun op. Maar het is zonde natuurlijk, op langer termijn moet je echt de knop omzetten idd.

    1. Op een gegeven moment heb je geen keuze meer. Dan nog is het niet leuk en mag je er best wel van balen natuurlijk. Maar over gaat het daarmee niet en als je dat niet anders gaat benaderen dan heb, of ben, je alleen nog maar pijn. Blijft er zo weinig anders over…

  3. Pijn is dat je lichaam laat weten dat je naar je lichaam moet luisteren. Ook hoe (minder) pijnlijk het ook voelt. Jaren heb ik mijn pijn genegeerd en stoer vol gehouden, maar moet nu daarvoor boeten. Maar ik klaag niet. Het is mijn eigen schuld, maar heb er wel veeeeel van geleerd. En dat veeeeeel is geen spelfout.

  4. Dit klinkt als een ervaringsdeskundige… met veel levenservaring. Je hebt helemaal gelijk: je pijn negeren of wegduwen kost alleen maar heel veel energie, waar je niets voor terug krijgt. Je pijn ‘aangaan’ levert zoveel meer op… <3

Gak mee en plaats hieronder je reactie,