Laten we wat meer gaan spelen

spelen

We nemen onszelf wel heel serieus

Steeds vaker heb ik het idee dat wij mensen alles meer en meer serieus nemen. We nemen onze omgeving serieus, onszelf en onze dagindeling. We piekeren over hoe we op anderen overkomen. We piekeren of we niet beter dit of dat op een betere manier hadden kunnen zeggen, kunnen doen of zelfs laten… Anders gezegd: we maken ons ontzettend druk om ons leven. Het resulteert in een krampachtig ‘vasthouden aan’. We houden vast aan waarden en normen, maar zijn ook uiterst volhardend in het vasthouden aan ‘hoe wij de dingen graag zouden willen zien’. En ik denk dat dat niet goed is. Ik denk dat we weer wat meer mogen gaan spelen.

Wat meer ruimte

Ik ervaar onze samenleving in toenemende mate als krampachtig, ernstig en ongezellig. Want voor speelse gezelligheid is steeds minder ruimte. Stijf vasthouden aan bepaalde zienswijzen of eisen maakt juist zo veel van dat mooie kapot. Voor jezelf, maar ook voor anderen.

Sommigen, velen zelfs, hebben de neiging om hun visie aan anderen op te dringen. Visies die misschien vanuit de één begrijpelijk zijn, maar die voor anderen contraproductief uitpakken.
Initiatieven worden in de kiem gesmoord en voor werkelijke creativiteit is steeds minder ruimte. Gezellig samenzijn, waar wij Nederlanders zo goed in zijn, wordt door het ernstig rekening houden met al die meningen en risico’s steeds meer een overgeorganiseerde, starre bijeenkomst waar weinig echt plezier meer aan te beleven valt.

Een beetje meer loslaten, een beetje meer gaan spelen

Dat loslaten zouden we in onze maatschappij toch weer wat meer mogen toepassen. We mogen wel wat minder bang zijn om fouten te maken, of van het slechtste in elkaar uit te gaan. De ‘what if scenarios’ aan de wilgen hangen en de mantel van zwaarmoedigheid afwerpen. Zodat we weer samen kunnen ‘spelen’. Zoals ik de vlinders zie doen in onze tuin, zoals ik een insect kan zien genieten op een bloem. Zoals het zonlicht speelt tussen de bladeren van onze hortensia.

De natuur geeft ons deze maanden elke dag het voorbeeld: het leven is maar kort; laten we dus wat meer gaan spelen!

De Gans

spelen

Niets meer missen? Volg De Gans ook op: 
 

Wie is De Gans?

22 Replies to “Laten we wat meer gaan spelen”

 1. Hanneke schreef:

  Een stokje, een touwtje en een kat. Mooi stukje Marije. Ik herken het rekening (willen) houden met anderen. Vaak vind ik het juist buiten zo heerlijk. De kippen kijken nergens gek van op en de katten komen hooguit kijken en erbij zijn. liefs, Hanneke

 2. Edward McDunn schreef:

  Veel mensen hebben tegenwoordig ( vinden ze zelf ) geen tijd voor spelletjes, en dat is zó jammer! Mens erger je niet, of ganzenbord met de kinderen, wat was dat gezellig.
  Laten we toch vooral een beetje kind in ons behouden

 3. Suske schreef:

  We zouden het kind in ons moeten laten verder leven, maar we vergeten vlug. Jammer.

 4. Anuscka schreef:

  Helemaal met je eens! Voor spontaniteit is zo weinig ruimte meer!

 5. omabaard schreef:

  Leef als een kind
  want dan zie je wond’ren herleven
  die je had opgegeven
  als vergaan in de wind.

 6. shivatje schreef:

  Spelen en genieten 🙂

  Aum Shanthi

 7. Matroos Beek schreef:

  Ik kan mij er helemaal in vinden. Gelukkig kan het mij ook nog amper wat schelen wat men denkt van mijn speelsheid. Vrolijke groet

 8. rebbeltje schreef:

  Leer van mijn kleinkinderen weer spelen 😉

  Groetjes

 9. Jasmien schreef:

  Ik speel graag meer mee Marije!

 10. Kerst schreef:

  Hey Marije wat een ander van mij vind Heb ik allang losgelaten een schoonsuster van mij snapte niet hoe ik in een burnout terecht kwam en wat dat mijn baas wel niet koste daar Heb ikAllang afstand van genomen word prima be gelijd door mijn werkgever niks mis mee ik geniet van de dingen om mij heen het gezin en de grote tuin liefs Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   De mensen die je niet snappen zijn vaak ook de mensen die niet zo heel goed voor je zijn. Bedoeld of onbedoeld… Jullie hebben een prachtige tuin waar je heel veel voldoening kunt vinden. Veel liefs x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: