Lang verleden Liefde

Herinneringen aan lang verleden liefde

Soms komen we op onze wandelingen terecht op bijzondere plekjes. En waar ik graag terecht mag komen is op een kerkhofje. Oud, misschien wel al tijden niet meer gebruikt, maar met overal de sporen van lang verleden liefde.

Een trilling van vroeger

Even zo veel verbinding vind ik op bepaalde plekken in de natuur, waar nog die trilling van heel vroeger hangt. Soms is dat een hunebed, maar dat gevoel van liefde en overlijden kan ook echt onzichtbaar zijn, verborgen tussen de takken van heel oude bomen, of verteld door het stof waarop mijn voeten rusten.

Die liefde en een overleden geliefde… Dat brengt mijn heden nog wel eens aan het wankelen. Want met het sterven, sterft je liefde niet. Dus is er in mijn leven na elk verleden jaar een beetje meer liefde voor iemand die er in het nieuwe niet meer is. Puur liefde. Juist die moeilijke randjes die je tijdens het leven wel eens met iemand hebt die slijten. En zo wordt de liefde telkens meer.

Zielsverwant

Vroeger had ik hele gesprekken met mijn vader. Ik weet dat hij voor de buitenwereld vaak een stille man was, maar voor mij was hij dat allerminst. Hele gesprekken voerden wij, filosofeerden wij over de wereld, het universum, over kunst, over muziek en over dieren. Woorden en gevoelens waren bij ons vermengd. Onuitgesproken uitgesproken. Wij waren samen zielsverwant. En dat zijn we nog.

Ik vraag hem nog altijd om raad. En in mijn dromen verschijnt hij, vertellend en verhalend met zijn antwoord. Soms alleen een blik, of zijn zachte verschijning. Soms gaat het ook anders. Midden overdag. Dan voel ik een zachte aansporing aan mijn ziel om even opzij te kijken. Of omhoog. En dan zie ik het antwoord.

Liefde…

En als ik op zo’n plekje, heel even stil ga zitten, dan voel ik al die liefde weer. De zon kust haar stralen op mijn kruin en de wind streelt fluisterend mijn wangen. Een zacht signaal vervuld van liefde, vertelt mij waar het werkelijk om gaat…….

De Gans

Lang verleden liefde

De foto’s in deze log zijn ©byDeGans, gemaakt op de algemene begraafplaats aan het Schanspad te Oudeschans.

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

 

 

24 thoughts on “Lang verleden Liefde

 1. Lieve Marije, mooi geschreven en ja de liefde van je ouders blijf je voelen overal waar je ook bent. Ik ga regelmatig naar het graf van mijn ouders, beide 66 jaar oud, te jong maar ze hadden elkaar zo lief dat ze niet zonder elkaar konden. Twee jaar na elkaar zomaar weg. Het is goed ze zijn samen en als ik daar ben leg ik een bloemetje neer daar hielden ze van. Het verlies van ouders is een stukje van jezelf weg. Ik mis ze elke dag net als jij met je vader maar het leven gaat door. Ze hebben ons op de wereld gezet om door te gaan om lief te hebben en de liefde door te geven aan wie dan ook. Dankjewel voor je mooie blog . Sterkte liefs Hennie

  1. Het leven gaat door… en het is natuurlijk dat je ouders gaan voor jij gaat. En wat is het ongelofelijk moeilijk! Wat je zegt, het is een stukje van jezelf… Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat het zo gaat en toch…als ik in de spiegel kijk, zie ik de ogen van mijn vader. En dan voel ik zijn rustige wijsheid weer en ben dankbaar dat ik hem als vader mocht hebben. Dank je wel voor je lieve reacties, dat inspireert! Liefs xxx

 2. Mijn liefste vader is er ook nog altijd. In mijn hoofd en hart. De herinneringen zijn levendig, zelfs na 28 jaar. Hij stierf veel te vroeg in 1990. Naar zijn graf kan ik moeilijk gaan. Daar word ik altijd zo triest. Lieve groet X

  1. Veel te vroeg voor jou… Ik ben ook nog nooit naar het graf van mijn vader geweest. Hij is in mijn hoofd en in mijn hart en zo gedenk ik hem ook. Het blijft altijd gisteren he…… Lieve knuffel xxxx

 3. Mooi en ontroerend die verwantschap met je Vader die je nog steeds voelt. Dat gevoel kan niemand je afnemen en het is zo kostbaar .Zelf ben ik zo dankbaar voor de mooie herinneringen aan mijn eigen Vader ,een echt gevoelsmens net als ik .
  Lieve groet Elisabeth

    1. Ik moet elke reactie altijd handmatig goedkeuren. Meestal krijg je dan de melding ‘je reactie is in afwachting van moderatie….’ maar soms dan zie je helemaal niks. Onhandig…

 4. Dat heb je mooi beschreven van de liefde en de zielverwantschap.
  Er is altijd meer tussen hierop aarde en boven ons.
  Ook je openhartigheid over het schrijven tussen jou en je papa.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.